Читај ми!

А где је Наташа ( мучи ме то ) ?

Девојка чудесног гласа Наташа Рашић, мецосопран, први пут је била гошћа ове емисије пре девет године, после победе на међународном певачком такмичењу `Лав Мирски` у Осијеку. У наставку каријере, остварила је много улога за памћење, арија које бисте увек пожелели да чујете и у наш студио се враћа непосредно по гостовању из САД, где је- са колегиницама- представила америчкој публици најлепше српске композиције 19, 20. и 21. века. У организацији амбасаде Републике Србије, у `Кенеди центру` у Вашингтону одржан је концерт под називом „Ово је Србија”, на коме су три уметнице из Београда представиле бисере српске соло песме- поред Наташе, биле су ту и сопран Биљана Солдо и пијанисткиња Милица Секулић. Пуна утисака, Наташа нам износи своје импресије, заиста је фасцинирана, иако је претходно певала и у Русији, Немачкој, Аустрији, Италији, Бугарској, Румунији...

Репрезентације Француске и Данске играће у финалу Светског рукометног првенства, биће то други сусрет ових селекција у самој завршници досадашњих шампионата планете. Галски петлови у полуфиналу су савладали Шведску, док је Данска, актуелни првак света, била боља од Шпаније. У сусрет сутрашњем финалу, наш гост у студију је рукометни тренер Александар Брковић, иначе вођа српске делегације на овом самиту рукомета, чији су домаћини Пољска и Шведска.

Четири тренутно најбоља ватерполо тима Србије надметаће се данас на на базену `Милан Гале Мушкатировић, за пласман у финале Купа Србије. У првом полуфиналу од 17 часова бориће се ватерполисти Новог Београда и Партизана, а у 20 ће за улазак у финале играти Раднички и Црвена звезда. Чућемо изјаве свих тренера и пратити кретање резултата на првој утакмици данашњег програма, уз напомену да ове дуеле можете пратити и на Другом тв каналу наше куће РТС.

У спортском делу емисије биће још доста интересантних тема, говорићемо о десетом походу на трофеј Аустралијан Опена Новака Ђоковића, о брилијантној сезони одбојкашица Јединства из Старе Пазове, које су успешне и на домаћој и на међународној сцени, као и о великом успеху младог клизача Луке Јашића- освојио је сребрну медаљу у трци на 500м на зимском Европском олимпијском фестивалу младих `Фриули Венеција Ђулија 2023`. То је уједно и први пут после 16 година да је Србија освојила медаљу на зимском Европском олимпијском фестивалу младих. Такође, Лука Јашић је постигао још један невероватан успех на овом такмичењу- уз освојена два 5. места у трци на 1000м и на 1500м постао је наш најуспешнији млади спортиста из фамилије зимских спортова до сада.О његовом тријумфу говори председница Клизачког савеза Србије Војислава Васовић.

У делу емисије који је посвећен култури, односно дешавањима из јавног живота, чућемо славодобитнике, лауреате НИН-ове награде и призања `Београдски победник` за књижевност. У галерији Центра за културу Мајданпек постављена је регионална изложба акварела `Омаж`, док су у галерији Дома омладине Крагујевац актуелни изложба цртежа и кратки експериментални филм академског сликара Зорана Игњатовића. У галерији Дома омладине Београд- изложба `С оне стране невидљивог`, Јелене Вучић, ауторке из Републике Српске. У Народној библиотеци у Кикинди додељена је награда `Ђура Ђуканов`, добитница је Оливера Митић, млада Смедеревка, чији је рукопис кратких прича `Самодисциплина`, по мишљењу жирија, био најбољи- то је, уједно, и прва штампана књига надарене списатељице са Дунава.

Шеста едиција `Роси феста`, међународног музичког фестивала који претендује да постане синоним за неговање, истраживање и стварање културног дијалога, али и јеврејске традиције у музици, одвијаће се у Београду од 27. јануара до 6. фебруара. Премијера комедије Николаја Гогоља „Ревизор", у режији Петра Јовановића и продукцији Позоришта младих и Српског народног позоришта, изведена је на Великој сцени Позоришта младих. У простору Галерије „Хаос" до 24. фебруара налазиће се радови на папиру (цртежи, пастели, акварели, графике) неких од највећих имена наше уметности из приватне колекције Александра Остојића из Ваљева .Збрика прича `Београдски акварел` на представљању у Српском културно-информативном центру "Спона" у Скопљу изазвала је велику пажњу посетилаца, не само из главног града Северне Македоније, већ и из Тетова, Куманова.Утиске, више него лепе и пријатне, износи ауторка овог дела Љубица Кубура.

Природњачког музеја, и др Снежане Јарић, научног саветника Института за биолошка истраживања „Синиша Станковић", отворена је у Галерији Природњачког музеја на Малом Калемегдану. Пред нама је пети међународни фестивал дугометражног документарног филма `ДОК #5.` Концертна турнеја ` Alice in WonderBand,`- започње концертну турнеју на којој промовишу нови албум `RikaTaka`, `New Balkan Rhythm`. Најављујемо и јануарске изложбе Културног центра Београд, као и изложбу уља на платну Александра Бајуновића у Културном центру Зрењанин. Удружење жена `Златно руно Сирмијума` изабрано је међу десет најбољих чувара традиције у Србији- Дајана Савићевић, наша саговорница, председница је и коориднатор удружења .Зрењанинац Жељко Станисављев је у Кикинди отворио пекару, па хуманошћу потакао и друге да му се придруже у помоћи сиромашнима .  

У библиотеци Центра за културу Кладово баш се труда да књигу поштују и они који раније нису много читали, акцијама ове куће је тешко одолети. На крају сваке године, па ето и сада, на испраћају минуле, проглашавају се најбољи читачи и најављују нова дешавања. Захваљујући улогама Едипа у Мажеријевој „Слепој мрљи" и насловној улози у „Магбету", глумац Српског народног позоришта Бранислав Јерковић добио је награду „Предраг Пеђа Томановић", коју додељује истоимена задужбина. У Ранчићевој кући у Гроцкој отоврена је ликовна смотра дечјих радова, под називом `Ликовно путовање 2022`. Изложба слика Петра Ђорђевића може се погледати у `Галерији 73` на Бановом брду. Група `Канда, Коџа и Небојша` представила је нови видео клип и с нестрпљењем иде у сусрет великом концерту, заказаном за 3. март у Дому омладине Београда. Најзад, Фестивал домаће кобасице, кулена и сланине одржава се 5.фебруара у Полојској шуми, крај Бачке Паланцке.

Кад смо већ код оних који воле добро да поједу, витез кулинарства Милијан Стојанић опет има нови предлог јеловника за недељни ручак. Музичка понуда је за све генерације, баш као и актуелне информације из света који нас окружује, пратићемо кретање реултата на утакмицама европских фудбалских првенстава и све остало за шта проценимо да је по вољи и укусу слушалаца. У реализацији емисије учествују Миша Миланов, Катарина Епштајн и Љубинка Добриловић.

Уредник и водитељ је Жељко Стефановић

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво