Читај ми!

Нови лекови против ковида стижу у Србију

Србија је прва земља у Европи у којој стижу најновији лекови против коронавируса. Молнупиравил и Паксловид су испитани и показали су велику ефикасност против свих сојева вируса. Ова два лека до краја године биће у примени. Коме су намењени, како делују и колико могу помоћи оболелима питамо професора Медицинског факултета Радана Стојановића.

У свету се обележава Међународни дан особа са инвалидитетом. Процењује се да свака десета особа живи са неким обликом инвалидности. Њихово збрињавање, социјализација и подршка нису свуда подједнако развијени. У Србији, која има око 800 хиљада људи са хендикепом, институције не успевају да стигну до свакога и пруже одговарајућу помоћ. Због тога су врло важна волонтерска друштва, која раде на адаптацији, оспособљавању, креативности и ангажовању заједнице да особе са овим проблемима постану видљивије у друштву. Новинарка Јелена Перендија провела је дан у Удружењу "Живимо заједно".

Група експерата централноевропских земаља, међу којима је и Србија спровела је током ове године упоредно истраживање о односу државе са верским заједницама и испољавању религијских уверења. Резултати истраживања биће објављени и доступни јавности до краја године. У тиму професора истраживача, из Србије је био професор Правног факултета у Београду Далибор Ђукић. Са њим разговарамо о овом пројекту, циљу и резултатима.

Монодрама "Ненаписана писма" у продукцији чачанског позоришта вечерас ће бити изведена у Народном позоришту. Представа је рађена поводом годишњице рођења наше велике сликарке Надежде Петровић. Слојевита личност, њене емотивне и уметничке недоумице с краја 19. и почетка 20 века окосница су комада који је режирала наша гошћа Наташа Радуловић.

У Магазину и о томе како је епидемија утишала војвођанске тамбураше. На салашу код Суботице са њима је разговарала Наташа Аћимовић.

Уредник и водитељ: Ана Томашевић

Коментари

Soraja
Шарлен од Монака – услови да се избегне развод
2ЈТ (за оне који нису са ДорЋола је ДВАЈТ
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Rocester Ny
Добротвор из Канаде
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Leskovac
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу