Читај ми!

Карл Лагерфелд

Карл Лагерфелд је привукао пажњу Шанела не само својом радном биографијом, већ и изгледом. Савршено скројено црно одело, бела кошуља, кравата, наочаре за сунце и коса бела попут снега везана у ниски реп, чиниле су га препознатљивим лицем модне индустрије. Као и већи део париског џет–сета тог времена, седамдесете и осамдесете године двадесетог века проводио је уживајући у обиласцима диско клубова За разлику од свог главног пословног супарника, Ива Сен Лорана, он никада није пио, пушио, нити се препуштао опијатима. Волео је све да види и чује, али не и да у свему учествује. Ипак, имао је своје пороке. Слободу говора коју је сматрао врхунцем лускуза, користио је за јавно омаловажавање и вређање свих оних који му се нису допадали, што га је често доводило на насловне стране жуте штампе, па чак и пред суд. Човек без длаке на језику, лепе речи често је имао само за своју крзнену љубимицу, бирманску мачку којој је обезбедио сопствену послугу и дадиљу. Читавог живота инсистирао је на друштву искључиво младих и привлачних људи. Због тога је стално путовао окружен лепим манекенима, а своју наклоност им је показивао скупоценим поклонима попут златних Ролекс сатова или дијамантских наруквица. Медијима је то често давало повода да пишу о “његовим дечацима”, како су називали мушке моделе са којима је проводио време, спекулишући о могућим љубавним аферама.

У току каријере која је трајала више од шездесет година креирао је одећу, ципеле, торбе и друге модне предмете, али то је био само делић његовог стваралаштва. Своју креативност пренео је и на писање, режирање и фотографију. Постао је значајна модна фигура јер је умео да наслути расположење потрошача и да им у складу са тим понуди модеран изглед који је сваке године пласирао кроз колекције неколико модних кућа, међу којима ће се Шанел издвојити као пресудна за његов успех. Креативност која није познавала границе одвела га је пут великог Кинеског зида, супермаркета, свемирске станице и зачаране шуме где је правио писте и представљао нове колекције.

Његова појава и животни стил увек су били оличење модерних идеала који су му с годинама осигурали моћан публицитет и статус модне иконе. Наш гост из прошлости је најпознатији немачки дизајнер француске моде, Карл Лагерфелд.

Аутор текста: Татјана Киждобрански.

Глумац: Синиша Убовић.

 

Гости из прошлости Гости из прошлости

Autor:
Стална екипа емисије: драмски уметник Милан Милосављевић, музички уредник Радмила Дујаковић, организатор Милена Борчанин и уредник Мирјана Блажић.

"Гости из прошлости" - мале приче о великим људима и vice versa. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару