Читај ми!

“Сомборске шнајдерке" шију и концем и срцем

"Ми смо Сомборске шнајдерке. Нас пет има шеснаесторо деце, а седамнаесто нам стиже ускоро. Осим љубави према деци, заједничко нам је и то да смо све жртве партнерског насиља, некадашње и садашње станарке Сигурне куће у Сомбору. " ... Овако пише на интернет страници удружења жена са севера Бачке у одељку под називом "Ко смо ми". Али то је само почетак њихове приче чији је ток био брз, инспиративан и добар и довео је до тога да су "Сомборске шнајдерке" покренуле и социјално предузеће  те данас, шијући постељину и друге текстилне предмете, привређујући помажу себи, али и другим женама жртвама породичног насиља. Како - причаће нам Тамара из тог удружења.

Прошле седмице Влада Србије је усвојила предлог Закона о климатским променама. Његовом применом, између осталог, требало би да буде успостављен систем за смањење емисије гасова са ефектом стаклене баште. Чему да се надамо, то јест када ће градјани удисати чистији и здравији ваздух, питаћемо ванредну професорку Еколошког права Мирјану Дреновак-Ивановић са Правног факултета у Београду, учесницу радне групе за израду предлога поменутог закона и чланицу преговарачког тима у вези са Поглављем 27 о приступању Републике Србије Европској унији.

У "Магазину на Првом" и о актуелној епидемиолошкој ситуацији - у Нишу, потом у Црној Гори, која разматра 21-нодневно комплетно закључавање пред почетак летње туристичке предсезоне, али и у Русији, која има само четири милиона вакцинисаних грађана, иако је прва произвела вакцину против ковида 19. 

Представићемо  Удружење пацијената Србије, кровну организацију пацијената насталу да би се, на првом месту, борила за већу доступност иновативних терапија у нашој земљи, а  позваћемо вас и да до средине марта не пропустите гостовање бањалучког НЕВИД театра у једном од десет градова код нас када ће изводити своју интерактивну образовну представу за децу и одрасле "Принцеза Златка у краљевству боја".

Са вама Елизабета Арсеновић.



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво