среда, 07.06.2017, 17:05 -> 18:28
štampajУ средишту пажње
Каква је веза између начина на који се животиње гаје на фармама и квалитета меса, млека и јаја који се користе у исхрани? Шта налажу прописи од добробити животиња и безбедности хране? Који су најважнији ризици за здравље потрошача?

Autor:
Редакција магазинског програма
Свакога радног дана емисија "У средишту пажње" доноси интервју са нашим најбољим аналитичарима и коментаторима, политичарима и експертима, друштвеним иноваторима и другим познатим личностима, или личностима које ће убрзо постати познате. [ детаљније ]
Добробит животиња на фармама део је поглавља 12 - одељка безбедност хране, ветеринарска и фитосанитарна политика. Србија је у великој мери европске регулативе уградила у своје законодавство. Међутим, није тешко одредбе унети у законе, тежи део је ефикасно спровођење у пракси. То се нарочито односи на питања добробити животиња на фармама и ту постоји значајан простор за унапређивање- истичу стручњаци. Правилником којим је регулисана добробит животиња при гајењу, било је предвиђено укидање држања кокошака носиља у необогаћеним кавезима до 1. јануара 2012, али, пошто то није испуњено, рок је померен до 31. децембра 2020. године.
Како се планирају и спроводе мере контроле? Могу ли, осим законодавца и потрошачи да утичу на фармере да побољшају третман животиња које гаје а чији се производи користе у свакоденевној исхрани? Како до безбедних намирница од ланца производње до продаје на тржишту?
Гости емисије су: Елвир Буразеровић, директор Организације за поштовање и бригу о животињама "Орка", Љиљана Ивањац,начелник одељења за послове инспекцијског наџора и контроле Управе за ветерину и др ветеринарских наука Иван Настасијевић, помоћник директора Института за хигијену и технологију меса Београд, есперт СЗО за област безбедности хране.
Уредник и водитељ је Оливера Симић Милошевић.
Коментари