Мозаик времена

Акт о безусловној капитулацији немачких оружаних снага у Другом светском рату потписан је 9. маја 1945. године. Дан победе над фашизмом, 9. мај, пригодно се обележева сваке године. Тако је било и 9. маја 1985. године када су на улице Београда изашли другови, другарице, пионири и пионирке и радосно махали заставама, певајући слободарске песме којима су поздрављали војску и тешку артиљерију СФРЈ. Они који нису могли бити на улицама, могли су да слушају директан пренос на таласима Радио Београда. Репортери: Константин Краинчанић, Петар Јовановић, Анђелко Перинчић и Миладин Манојловић.

Коме је све данас Дан? Данас је Дан Гардијске бригаде Војске Србије, Дан Војнообавештајне агенције Војске Србије, Дан еколога Србије, Дан града Крагујевца. Данас је и свети великомученик Георгије, Ђурђевдан. У многим домовима данас ће се запевати истоимена песма, а мало ко зна како је она настала. Новинар Бранко Станковић.

Највећи син наших народа и народности преминуо је 4. маја 1980. године, а сахрањен је четири дана потом. Маузолеј или Кућу цвећа у којој почива маршал походили су чланови неколико политичких странака и организација, једанаест година касније. На челу колоне глогов колац. Саобраћај помало успорен. Атмосферу дочаравају Милорад Јовић, Момчило Бошковић и Ђорђе Влајић.

Новинари америчке мреже Си-Би-Ес интервјуисали су 7. маја 1999. године Миру Марковић, професорку, књижевницу, председницу Дирекције Југословенске левице и велику заговорницу слободе српске штампе. Имала је шта да појасни и поручи америчким грађанима.

Мозаик времена Мозаик времена

Autor:
Стална екипа емисије: музички уредник Наташа Манчић, организатор Чедомир Радовић, водитељ Душан Глигоријевић. Аутор и уредник: Бранка Селаковић Милошевић

Мозаик времена - борба против пилећег памћења, емисија Првог програма Радио Београда која је почела са радом октобра 2001. године. Емитује се сваке суботе од 10:05 до 11:00. Подсећа на прошлост (културну, историјску, политичку, спортску и сваку другу) уз помоћ материјала из Тонског архива, Документације и библиотеке Радио Београда. Свака коцкица Мозаика је један датум из прошлости. [ детаљније ]

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије