Реприза

Друштво српске словесности - Атанасије Николић

Друштво српске словесности, научно и књижевно друштво, основано је у Београду 31. маја 1842, после припрема које су отпочеле септембра 1841. године. Оснивачи су били Јован Стерија Поповић и Атанасије Николић, а први чланови Друштва: Димитрије Исаиловић, Стефан Марковић, Јован Стејић, Димитрије Тирол, Сима Милутиновић Сарајлија и Исидор Стојановић.

Тим поводом говоримо о Атанасију Николићу који је „снагу свога духа усмеравао на више страна, а на општу корист". Можда ни на једном пољу није био изразито талентован, али је ипак, у разним областима, знатно допринео развоју Србије и Београда у 19. веку.

Атанасије Николић је написао „Биографију верно својом руком написана" која осветљава преломне историјске и и културне догађаје средином 19. века у Србији. Ову драгоцену књигу приредили су за штампу академик Милоје Р. Сарић и мр Александар Ж. Петровић.

Насловна страна: Оснивачи Друштва српске словесности, рад академика Светислава Вуковића

Радио Београд 1, 20.00

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије