уторак, 20.10.2015, 17:05 -> 16:51
štampajУ средишту пажње
Шта су органски производи? У чему је разлика између органског воћа и поврћа и хране произведене на традиционалан начин? Да ли би органски производи требало чешће да буду заступљени на нашој трпези и зашто? Колико у Србији има могућности за гајење органске хране и у којим подручјима?

Autor:
Редакција магазинског програма
Свакога радног дана емисија "У средишту пажње" доноси интервју са нашим најбољим аналитичарима и коментаторима, политичарима и експертима, друштвеним иноваторима и другим познатим личностима, или личностима које ће убрзо постати познате. [ детаљније ]
У савременој пољопривреди проблем по здравље људи и целокупну животну средину представља неконтролисана употреба минералних синтетичких ђубрива, гм организама, пестицида, инсектицида ...Стручњаци указују да велики проценат штетних материја уносимо храном, што утиче на наше здравље.
На који начин методе органске производње доприносе очувању здравља људи и животне средине? Шта су неопходни предуслови - од квалитета и особина земљишта до знања произвођача за бављењем органском производњом?
Које земљиште је погодно за органску производњу и колико је таквих површина у Србији? Да ли су велики потенцијали органске производње у заштићеним подручјима ?
Које агротехнике мере су дозвољене а које забрањене у заштићеним подручјима?
Како препознати органске производе и зашто су они скупљи од традиционалних?
Гости емисије су: Јелена Милић, саветница за унапређење и развој органске производње у Министарству пољопривреде и заштите животне средине, Нада Мишковић, председница Националне асоцијације за органску пољопривреду Србије "Сербиа органика" и Александра Дошлић, начелник Одељења за заштићена подручја и еколошку мрежу.
Телефони за ваша питања су ( 011) 322 50 99 и ( 011 322 54 99).
Уредник и водитељ је Оливера Симић Милошевић.
Радио Београд 1, 17.05
Коментари