среда, 23.09.2015, 17:05 -> 23:44
У средишту пажње
Колико се хране баца у Србији а колико у земљама ЕУ? Како спречити уништавање непродатих намирница? Шта се дешава са производима којима је истекао рок трајања? Како сачувати храну и омогућити супермарекетима да непродате, јестиве намирнице донирају у хуманитарне сврхе?

Autor:
Редакција магазинског програма
Свакога радног дана емисија "У средишту пажње" доноси интервју са нашим најбољим аналитичарима и коментаторима, политичарима и експертима, друштвеним иноваторима и другим познатим личностима, или личностима које ће убрзо постати познате. [ детаљније ]
У ЕУ се годишње баци око 22 милиона тона хране која може да се конзумира, а у томе предњачи Велика Британија- показала је студија истраживачког центра при Европској комисији. Процењује се да се годишње по становнику баци измедју 45 и 153 килограма хране која може да се конзумира.
Француски парламент је почетком маја изгласао закон према ком трговачки ланци не смеју више да уништавају и бацају непродате прехрамбене производе. Супермаркети у Француској непродату храну, која је и даље јестива, према новом закону, морају да поклоне добротворним организацијама, а онај део који није за исхрану да се прерађјује у храну за животиње или у пољопривредно ђубриво.
Зашто и друге земље не изгласају такав закон, када се зна колико је бескућника, сиромашних, корисника народних кухиња? Каква је ситуација у Србији? Када ћемо ми добити Закон против бацања хране? Колико су за тоне бачене хране одговорни и сами потрошачи, међу којима има и оних који нерационално купују и не планирају потрошњу? Шта конкретно значи податак изведен из Студије Европске комисије који је показао да се 80 одсто намирница може сачувати?
Гости емисије У средишту пажње су: професор Радомир Радовановић, оснивач катедре за безбедност хране на Пољопривредном факултету у Београду, др Иван Станковић, професор Фармацеутског факултета, експерт европског тела за безбедност хране и Милана Блажић, координатор за спонзорство, донације и односе са јавношћу хуманитарне НВО "Банка хране". У емисији ћемо чути и шта се са непродатом храном дешава у неким нашим трговинским ланцима.
Телефони за ваша питања су: 011 322 50 99 и 011 322 54 99.
Уредник и водитељ је Оливера Симић Милошевић.
Коментари