У средишту пажње

Колико се хране баца у Србији а колико у земљама ЕУ? Како спречити уништавање непродатих намирница? Шта се дешава са производима којима је истекао рок трајања? Како сачувати храну и омогућити супермарекетима да непродате, јестиве намирнице донирају у хуманитарне сврхе?

У средишту пажње У средишту пажње

Autor:
Редакција магазинског програма

Свакога радног дана емисија "У средишту пажње" доноси интервју са нашим најбољим аналитичарима и коментаторима, политичарима и експертима, друштвеним иноваторима и другим познатим личностима, или личностима које ће убрзо постати познате. [ детаљније ]

У ЕУ се годишње баци око 22 милиона тона хране која може да се конзумира, а у томе предњачи Велика Британија- показала је студија истраживачког центра при Европској комисији. Процењује се да се годишње по становнику баци измедју 45 и 153 килограма хране која може да се конзумира.

Француски парламент је почетком маја изгласао закон према ком трговачки ланци не смеју више да уништавају и бацају непродате прехрамбене производе. Супермаркети у Француској непродату храну, која је и даље јестива, према новом закону, морају да поклоне добротворним организацијама, а онај део који није за исхрану да се прерађјује у храну за животиње или у пољопривредно ђубриво.

Зашто и друге земље не изгласају такав закон, када се зна колико је бескућника, сиромашних, корисника народних кухиња? Каква је ситуација у Србији? Када ћемо ми добити Закон против бацања хране? Колико су за тоне бачене хране одговорни и сами потрошачи, међу којима има и оних који нерационално купују и не планирају потрошњу? Шта конкретно значи податак изведен из Студије Европске комисије који је показао да се 80 одсто намирница може сачувати?

Гости емисије У средишту пажње су: професор Радомир Радовановић, оснивач катедре за безбедност хране на Пољопривредном факултету у Београду, др Иван Станковић, професор Фармацеутског факултета, експерт европског тела за безбедност хране и Милана Блажић, координатор за спонзорство, донације и односе са јавношћу хуманитарне НВО "Банка хране". У емисији ћемо чути и шта се са непродатом храном дешава у неким нашим трговинским ланцима.

Телефони за ваша питања су: 011 322 50 99 и 011 322 54 99.

Уредник и водитељ је Оливера Симић Милошевић.

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом