Читај ми!

Реприза

Вајарка Вукосава Вука Велимировић

Између два светска рата Вукосава Вука Велимировић била је једна од ретких српских и југословенских вајарки која је стекла признање у свету.

О њеним скулптрама у  листу „Фигаро" је написано: „Моћна изражајност и шарм, који задивљује гледаоца, уврстилу су је у најзначајније скулпторе данашњице. Путујући светом она је у многим земљама оставила истинска ремек дела али хтели бисмо да Француска буде привилегована у чувању те заоставштине, трагова њене бесмртне уметности..."

„Политика" из 1928. године је писала: „За госпођу Велимировић, која и данас вредно и са пуно успеха ради у Паризу, може се заиста рећи да она живи и пролази кроз овај свет са својим светом који она ствара и који је производ њене уметничке душе..."

Њено име налази се у неколико енциклопедија, али се о животу и раду Вуке Велимировић мало  зна. Зашто је то тако, објашњење има наш гост историчар уметности Никола Кусовац.

Данас се Вукиних пет алегоријских скулптура могу видети на згради Турске амбасаде у Београду. Надамо се да ће ту остати и после реновирања зграде амбасаде, некад Врачарска задруга.   

Радио Београд 1, 20.00

Насловна страна: Вукосава Вука Велимировић

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво