среда, 11.03.2015, 17:05 -> 10:51
У средишту пажње
Зашто производња меса, поготово свињског, не задовољава домаће потребе, па смо суочени са сталним увозом? Зашто је увозна цена товљеника нижа од домаћих? Зашто увозимо свиње, а извозимо кукуруз? Шта је по среди? Шта то имају Хрватска и Мађарска са чијих фарми долазе месо и живи товљеници?

Autor:
Редакција магазинског програма
Свакога радног дана емисија "У средишту пажње" доноси интервју са нашим најбољим аналитичарима и коментаторима, политичарима и експертима, друштвеним иноваторима и другим познатим личностима, или личностима које ће убрзо постати познате. [ детаљније ]
На који начин држава штити домаћу производњу меса и интересе домаћих узгајивача свиња? Да ли узгоју свиња у Србији предстоје све већи изазови и борба за конкурентност? Шта илуструје податак да је од јануара до новембра прошле године увезено укупно смрзнутих свињских полутки у вредности 43,7 милиона долара?
Колико је економски исплативо бавити се данас свињарством у Србији? Шта је проблем узгајивачима и кланичарима?
Шта ће бити са домаћом производњом меса?
Колико је важна реализација пројекта у којем је Институт за сточарство партнер са још 25 института из 8 земаља ЕУ- Хоризон 2020 - Диверзитет локалних раса свиња и производни системи високо квалитетних традиционалних производа и одрживог свињарства?
О овим и другим питањима говоре гости емисије У средишту пажње: Ненад Терзић, руководилац групе за сточарство Министарства пољопривреде, др Чедомир Радовић, помоћник директора Института за сточарство у Београду, др Иван Радовић, професор Пољопривредног факултета у Новом Саду, руководилац селекцијске службе за свињарство Војводине и Ненад Будимовић, секретар Удружења за пољопривреду и прехрамбену индустрију Привредне коморе Србије.
Телефони за укључења слушалаца су: 011 322 50 99 и 011 322 54 99.
Уредник и водитељ је Оливера Симић Милошевић.
Радио Београд 1, 17.05
Коментари