У средишту пажње

Зашто производња меса, поготово свињског, не задовољава домаће потребе, па смо суочени са сталним увозом? Зашто је увозна цена товљеника  нижа од домаћих? Зашто увозимо свиње, а извозимо кукуруз? Шта је по среди? Шта то имају Хрватска и Мађарска са чијих фарми долазе месо и живи товљеници?

У средишту пажње У средишту пажње

Autor:
Редакција магазинског програма

Свакога радног дана емисија "У средишту пажње" доноси интервју са нашим најбољим аналитичарима и коментаторима, политичарима и експертима, друштвеним иноваторима и другим познатим личностима, или личностима које ће убрзо постати познате. [ детаљније ]

На који начин држава штити домаћу производњу меса и интересе домаћих узгајивача свиња? Да ли узгоју свиња у Србији предстоје све већи изазови и борба за конкурентност? Шта илуструје податак да је од јануара до новембра прошле године увезено укупно смрзнутих свињских полутки у вредности 43,7 милиона долара?

Колико је економски исплативо бавити се данас свињарством у Србији? Шта је проблем узгајивачима и кланичарима?

Шта ће бити са домаћом производњом меса?

Колико је важна реализација пројекта у којем је Институт за сточарство партнер са још 25 института из 8 земаља ЕУ- Хоризон 2020 - Диверзитет локалних раса свиња и производни системи високо квалитетних традиционалних производа и одрживог свињарства?

О овим и другим питањима говоре гости емисије У средишту пажње: Ненад Терзић, руководилац групе за сточарство Министарства пољопривреде, др Чедомир Радовић, помоћник директора Института за сточарство у Београду,  др Иван Радовић, професор Пољопривредног факултета у Новом Саду, руководилац селекцијске службе за свињарство Војводине и Ненад Будимовић, секретар Удружења за пољопривреду и прехрамбену индустрију Привредне коморе Србије.

Телефони за укључења слушалаца су: 011 322 50 99 и 011 322 54 99.

Уредник и водитељ је Оливера Симић Милошевић.

Радио Београд 1, 17.05

 

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом