У средишту пажње

Какву храну једемо? Зашто се сумња у квалитет појединих намирница? Како се контролише квалитет и безбедност прехрамбених производа?

Метални опиљци у брашну, токсичне плесни у штрудлама, пљескавице од меса угинулих животиња, храна прскана пестицидима - само су део тема којима су се у последње време бавили медији, а јавност остала запитана - шта нас "вреба" са рафова и шта једемо? Заправо, наметнуло се питање поузданости система контроле намирница.

Из надлежне инспекције поручују да су потрошачи заштићени ако купују у регистрованим трговинама, само производе који имају декларацију, проверене податке о произвођачу, нутритивним својствима и роковима употребе.

Уколико не купујемо на ливадама, са аутомобилских хауба и испод пијачних тезги, има ли разлога за сумњу и питање - како функционише систем контроле? Да ли је највећа одговорност на произвођачима? Имамо ли довољно инспектора и акредитованих лабораторија? Како се примењује Закон о безбедности хране који је ступио на снагу 2009. године?

Гости емисије У средишту пажње су: Сања Челебићанин, начелница Републичке ветеринарске инспекције и професор Андрија Рајковић, шеф катедре за управљање безбедношћу и квалитетом хране на Пољопривредном факултету у Београду.

Телефони за ваша питања су: 011 322 50 99 и 011 322 54 99.

Уредник и водитељ емисије је Оливера Симић Милошевић.

Радио Београд 1, 17.05

Насловна страна: слика преузета са сајта www.agropress.org.rs

У средишту пажње У средишту пажње

Autor:
Редакција магазинског програма

Свакога радног дана емисија "У средишту пажње" доноси интервју са нашим најбољим аналитичарима и коментаторима, политичарима и експертима, друштвеним иноваторима и другим познатим личностима, или личностима које ће убрзо постати познате. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво