Којекуда

Представљамо вам једну од зелених фарми у Србији, на којој се узгаја органска храна. Овакво поврће, воће, а, наравно и животиње, гаје се без вештачких додатака, пестицида или генетски модификованих организама и није третирано зрачењем.

Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

У већем делу људске историје, пољопривредна производња се може назвати "органском". Само је током 20-тог века почела употреба великих количина вештачких хемикалија у производњи хране. Покрет органске пољопривреде настао је половином XX века, као одговор на индустријализацију пољопривреде и познат је под називом Зелена револуција.

Лорд Нортборн је први пут употребио назив "органска пољопривреда" у својој књизи "Поглед на земљу" (1940), на основу свог концепта по којем је фарму сматрао као један организам, да би описао холистички, еколошки уравнотежен приступ пољопривредној производњи, супротно ономе што је назвао "хемијска пољопривреда". 

Тако је почело, и данас се све више људи одлучује да производи, гаји, али и конзумира управо овакву храну.

Чућете причу о парадајзу и шљивама који имају потпуно другачији укус од оног који углавном једемо данас,а многе подсећа на детињство и стара времена.

Причу забележиле Мирјана Никић и Елизабета Арсеновић.

Радио Београд 1, 08.00

 

 

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом