Забавник

Срећна Нова година – рекао је Деда Мраз смешећи се. Молим те скини маску – усхићено је рекла Катарина. А, не – смешкао се Деда Мраз – немам маску. Ја сам прави Деда Мраз. Гледа га и чини јој се да сања. Некако јој је познат. Јесте да сви они личе један на другог али ипак...

"Девојчица са шибицама" Ханса Кристијана Андерсена чита се са сузама. Обично само једном, јер таквих суза нема за два пута. У ноћи између последњег дана старе и првог дана нове године, сиромашна девојчица у црној ноћи на беломе снегу пали шибицу за шибицом и греје се на сликама својих жеља. Када је последња шибица изгорела, девојчица је умрла. Тако је написао Андерсен. Остатак је дописала историја шибица.

Дочек Нове године за Јосипа Броза увек је организован по строго утврђеном протоколу, уз обавезне тамбураше и оркестар Гарде.

Посебно бурно било је 1978. године на Брионима. Гости су били позивани месецима унапред, а на Брионе се стизало неколико дана пре дочека. Сами дочеци су увек били весели и са богатом трпезом, док би се 1. и 2. јануара обавезно ишло у лов.

Нема Нове године без руске салате - то је домаћи неписани обичај који се преноси заветно, с колена, кувара, новина и времешних домаћица на свест оних који 1. јануар чекају за столом. Важи чак и ако се тај астал налази у Француској. Од доброг обичаја не треба бежати, па ко тамо наручи француску салату - добије руску. А ако се сточић поставља у Русији, у чинији је салата Оливије. Новогодишње питање гласи - која је од њих руска?

Историја прослављања Нове године није поуздано утврђена, али се сматра да су Вавилонци то чинили још пре 4 000 година. Римљани су такође славили Нову годину, али се њихов календар мењао са сваким новим владаром све док римски Сенат 153. године пре нове ере није "устоличио" 1. јануар за почетак Нове године.

Немци су, према једном од низа тумачења, први у 16. веку увели обичај кићења јелке. Легенда каже да је кићење започео утемељитељ протестантизма Мартин Лутер. Лутер је шетајући кроз шуму био задивљен хиљадама звезда које су светлуцале кроз грање јела. Толико је био очаран призором да је одсекао мало дрво и однео га кући својој породици. Да би оживео исту лепоту коју је видео у шуми, закачио је и мале свеће на гранчице.

У Европи и Америци кићење јелке постаје популарно у 18. веку.

Ако верујете у Деда Мраза не помињите маску, ако не верујете у истог - сањајте и не љутите се после буђења јер пред вама је нови дан. Један од многих.

Желимо вам што више лепих тренутака у години која је почела...

Уредник Зорица Алемпијевић.

Радио Београд 1, 17.00

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво