Сваштара

Европски дан паркова прогласила је Федерација националних паркова Европе, са циљем да скрене пажњу јавности на значај зелених површина.

Овај датум је одабран као сећање на проглашење првих европских националних паркова 1909. године. Иначе, Дан паркова је први пут обележен широм Европе 1999. године, а у Србији се обележава од 2001. године. Више о овој теми говорићемо, од поднева, у „202 повода”.

Данашњи дан, 25. мај, се некада широм бивше Југославије масовно славио као Дан младости и рођендан некадашњег председника СФРЈ Јосипа Броза Тита. У неким градовима региона сећање на тај празник, као и његово обележавање, ни данас није престало. И ове године ће, традиционално, Титов гроб у „Кући цвећа" у Београду посетити велики број његових поштовалаца. Тамо ће бити и наш репортер Петар Протић који ће нам пренети део атмосфере.

Некадашњи „Дан младости" биће обележен и игранком у земунском Фесту, а међу извођачима ће бити и састав Збогом Брус Ли. С друге стране, у Гроцкој је друго издање Архангел феста, где свира и група Кербер, док на џез фестивалу у Ваљеву наступају Амира Медуњанин и Бојан Зулфикарпашић. Шта се још од концерата одржава широм Србије у петак 25. маја, сазнаћете у рубрици Владимира Тодоровића „Пази, свира се”.

Пред нашом фудбалском репрезентацијом стоје скоре обавезе на предстојећем Мундијалу у Русији. Несумњиве, макар организационе заслуге, за пласман на шампионат света припадају спортском директору Фудбалског савеза Србије Горану Буњевчевићу, који се опоравља после можданог удара. Уз подсећање на рубрику „Много смо најачи” и разговор са њим, Двестадвојка му жели брз опоравак.

У рубрици „Да си жив и здрав”, Дејана Јочовић нам доноси једну „слатку” причу. Наиме, према новим истраживањима чоколаду, многима омиљену посластицу, сада можете конзумирати и за први оброк у току дана. Ако је веровати стручњацима, чоколадом је и више него препоручљиво започети дан.

Водитељ: Милош Поповић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво