Читај ми!

Sutra vanredna sednica o Kosovu

Pred poslanicima Skupštine Srbije sutra deklaracija u kojoj se međunarodne snage okrivljuju za kršenje Rezolucije 1244. Vanredna sednica parlamenta počinje u 14 časova.

Predsednica Skupštine Slavica Đukić Dejanović zakazala je za subotu u 14 časova vanrednu sednicu o trenutnoj situaciji na Kosovu i Metohiji, nakon što je u parlament, nešto pre 13 časova, stigao zahtev Vlade Srbije za održavanje te sednice.

Na sednicu su pozvani su premijer Mirko Cvetković i svi članovi Vlade Srbije.

Skupština bi trebalo da usvoji deklaraciju o aktuelnom stanju na Kosovu i Metohiji, nakon jednostranih i nasilnih akata privremenih institucija samouprave u Prištini, kojom se utvrđuje okvir delovanja državnih organa u odbrani suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka Srbije.

Vladajuće stranke pozivaju na jedinstvo i ponavljaju da je trenutnu situaciju najbolje rešavati dijalogom, na miran način.

Potpredsednica DS-a Jelena Trivan ocenila je da je u ovom trenutku najvažnije koncentrisati napore na smirivanje situacije na severu Kosova i Metohije i dati šansu Vladi Srbije i pregovaračkom timu da stabilizuju prilike u južnoj srpskoj pokrajini.

"Bez obzira što je prekršeno međunarodno pravo i što Albanci pokušavaju da uzurpiraju sever Kosova i unesu nemir, potrebno je da na miran način kroz dijalog razgovaramo i sa međunarodnom zajednicom i sa Albancima, ali i da postignemo nekakvo nacionalno jedinstvo u Skupštini", rekla je Trivan.

Poruka sigurnosti

Prema njenim rečima bitno je da se Srbima na Kosovu pošalje poruka jedinstva i sigurnosti, da država Srbija stoji iza njih i da neće odustati od onoga što radi.

Šef poslaničke grupe SPS-a Branko Ružić upozorio je da ekstremizam ne dovodi do rešenja situacije na Kosovu.

"Veoma je važno da je Vlada inicirala donošenje deklaracije koja će sa jasnom argumentacijom predstaviti jednu jasnu poruku i Prištini i međunarodnoj zajednici i svim važnim institucijama na jednostranu aktivnost specijalnih jedinica Kosova", rekao je Ružić.

"Smatram da će ova deklaracija biti u funkciji smirivanja strasti i da će demonstrirati i strpljenje i mudrost države Srbije", kaže Ružić.

Napominjući da sada nije trenutak za međusobna opuživanja, Srpska napredna stranka ističe da je vlast neodgovorna, za šta kao dokaz navodi odsustvo strategije za rešavanje situacije.

"Nije vreme za podele i međusobno optuživanje predstavnika političkih stranka, ali i da vlada luta i tumara u možda najznačajnijem pitanju političke sadašnjosti u Srbiji", od čega najveću štetu trpe građani i državni interesi na prostoru Kosova i Metohije", rekao je funkconer SNS Marko Đurić.

"Nemamo pravo da ćutimo pred činjenicom da su gorki plodovi koje svi trenutno iskušavamo posledica odsustva strategije i plana vlasti za rešavanje problema nastalih na području Kosova i Metohije i činjenice da se politika iz dana u dan vodi neodgovorno", dodao je Đurić.

DSS poziva i na jedinstvo parlamenta

Da je situacija u južnoj srpskoj pokrajini rezultat katastrofalne politike vlasti, smatraju i Demokratska stranka Srbije i Srpska radikalna stranka.

DSS ne poziva samo na izmenu politike prema Kosovu, već i na jedinstvo parlamenta.

"Srbija treba da insistira na početku novih pregovora koji će biti u skladu sa Rezolucijom 1244 jer je dijalog u Briselu dao katastrofalne rezultate i njegov cilj nije bio poboljšanje života na Kosovu nego uspostavljanje dobrosusedskih odnosa i da Srbija posredno prizna Kosovo", rekao je potpredsednik DSS-a Slobodan Samardžić.

Potpredsednik DSS je najavio da će ta stranka parlamentu predložiti da usvoji dokument u kojem se, pored insistiranja na novim pregovorima, navodi i da bi Srbija trebalo da se okrene onim činiocima u međunarodnoj zajednici od kojih se može očekivati pomoć da Srbija zadrži Kosovo, kao i da se preduzmu akcije na nivou Saveta bezbednosti UN, OEBS-a i Saveta Evrope.

"Sramno je što je sednica zakazana tek sutra. Trebalo je odmah čim su izbili neredi.Vlast se pribojava nečega očigledno je da tu nisu čisti računi", rekao je zamenik predsednika SRS-a Drgan Todorović.

Za konkretne mere za nastavak pregovora, u dogovoru sa evropskim akterima, zalaže se LDP.

"Potrebno je obezbediti da se pregovori nastave. Bojim se da je razlog zbog čega se sve ovo dogodilo to što su pregovori počeli da daju neke prve rezultate. To očigledno nekome ne odogovara, a kome to ne odgovara možda je pravo pitanje na koje sednica treba da da odgovor", rekao je Nenad Prokić iz LDP-a.

U predlogu deklaracije, o kojoj će poslanici raspravljati, navodi se da međunarodne snage grubo krše Rezoluciju 1244, čime ugrožavaju opstanak Srba i interese Srbije u pokrajini. Konstatuje se i da su privremene institucije u Prištini nasilno pokušale da promene realno stanje na terenu.

Број коментара 48

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи