Dijalogom do rešenja za Kosovo

Predsednik Boris Tadić i nemački ministar Gvido Vestervele složili se da je budućnost Srbije u Evropskoj uniji. Tadić poručio Vesterveleu da Srbija računa na pomoć EU za rešenje pitanja Kosova i istakao da se Srbija zalaže da se do rešenja dođe dijalogom Beograda i Prištine.

Šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele, u okviru svoje prve posete zemljama Zapadnog Balkana, razgovarao je u Beogradu sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, ministrom inostranih poslova Vukom Jeremićem i premijerom Mirkom Cvetkovićem.

Predsednik Tadić i ministar Vestervele složili su se da je budućnost Srbije u Evropskoj uniji i da je Nemačka za Srbiju jedan od najznačajnijih političkih i ekonomskih partnera.

Predsednik Tadić preneo je ministru Vesterveleu da Srbija računa na pomoć EU za rešenje pitanja Kosova i istakao da je zalaganje naše zemlje da se do rešenja dođe dijalogom Beograda i Prištine.

Tadić je rekao da su bilateralni odnosi dve zemlje veoma dobri i da je Nemačka jedan od najvećih spoljnotrgovinskih partnera Srbije, prenela je Pres služba predsednika.

Predsednik Srbije je naglasio da sa Nemačkom postoji potencijal za intenziviranje ekonomske saradnje kroz povećanje investicija i pozvao nemačke kompanije da još više investiraju u srpsku privredu.

Srbija neće povući rezoluciju o Kosovu, koju je podnela Genaralnoj skupštini UN, ali je spremna da o svemu konstruktivno razgovara, rekao je ministar Jeremić posle susreta sa nemačkim kolegom Vesterveleom.

"Spremni smo za konstruktivne razgovore o svemu, pa i o rezoluciji, ali ne možemo da stanemo iza zaključka koji bi eventualno bio donet, a kojim bi se potvrdila nezavisnost Kosova", istakao je Jeremić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Vesterveleom.

Prema rečima nemačkog ministra,  EU otvara izuzetno velike šanse za ekonomski i svaki drugi razvoj Srbije, a to je cilj za koji vredi intenzivno raditi.

"EU je projekat koji će biti dovršen kad sve zemlje zapadnog Balkana budu njene članice i to je naš cilj", zaključio je Vestervele.

"Srbija ne može postati član EU bez pune podrške Nemačke i to je od ključnog značaja", rekao je Jeremić i konstatovao da je razumevanje između Berlina i Beograda posle današnjih susreta bolje.

"Vlada Srbije je uverena da je dijalog jedini put za pronalaženje rešenja pitanja Kosova i Metohije. Spremni smo i da se o svemu tome blisko konsultujemo sa EU", rekao je premijer Mirko Cvetković.

Premijer Cvetković je istakao da su evropske integracije prioritet i izrazio očekivanje da će Srbija u što kraćem roku steći status kandidata za članstvo u EU.

Cvetković je naveo da je Nemačka jedan od najvećih spoljnotrgovinskih partnera Srbije i ukazao da postoji realna potreba i veliki potencijal za intenziviranje ekonomske saradnje, kroz dalje povećanje spoljnotrgovinske razmene, a naročito kroz povećanje investicija.

Sastanku u Vladi Srbije prisustvovao je i potpredsednik Vlade za evropske integracije Božidar Đelić.

Vestervele: Brisel mesto za direktne razgovore 

Ministar Vestervele izjavio je da postoji šansa za direktne razgovore Beograda i Prištine, ali da je mesto za to Brisel, a ne Njujork. 

U Evropskoj uniji smatraju da je šansa za to konferencijski sto u Briselu, a ne u Njujorku, rekao je nemački ministar u rektoratu Beogradskog univerziteta. 

Doći će dan da predstavnici Beograda i Prištine sednu za isti sto i govore o EU. Za vas je to možda utopija, ali se može ostvariti. Pomirenje može uspeti ako se suočite sa realnošću. Nezavisno Kosovo je realnost i mišljenje Međunarodnog suda pravde je to jednoznačno potvrdilo, istakao je on.

Dodajući da pomirenje može da uspe samo ako se Beograd suoči sa realnošću, Vestervele je podsetio da je nezavisnost Kosova realnost i da je stručno Mišljenje međunarodnog suda pravde nedvosmisleno.

Budućnost Srbije je u EU, istakao je Vestervele, i dodao da Nemačka vodi politiku koja je u interesu evropske budućnosti Srbije.

Kad je reč o ekonomskoj saradnji dve zemlje, Vestervele je ocenio da se ta saradnja odvija na obostrano zadovoljstvo, ali je ukazao da se ne smeju zanemariti kritike stranih investitora. Na uklanjanju tih problema mora se raditi, dodao je nemački ministar.

Sastanak sa predstavnicima stranaka 

Nemački ministar Vestervele se sastao i sa predstavnicima pet srpskih parlamentarnih stranaka. Radnom ručku prisutvovali potpredsednik DS-a Dragan Šutanovac, potpredsednica G17 plus Suzana Grubješić, lideri SPS-a Ivica dačić, LDP-a Čedomir Jovanović i SNS-a Tomislav Nikolić.

Šutanovac je preneo Vesterveleu da međunarodna zajednica u poslednjih 11 godina na Kosovu nije uspela da stvori civilno društvo u kojem se poštuju ljudska i prava manjina i da to izaziva veliku zabrinutost Srbije.

Dačić je rekao  da je razgovor protekao "u korektnom tonu" i da očigledno postoji opredeljenost svih stranaka u Srbiji da nastave sa zaštitom nacionalnih i državnih interesa, ali i evropskih integracija, kao i da se iznađe rešenje da izlaz "iz ove situacije" bude pravičan za sve.

"Gost iz Nemačke na sastanku ponovio da postoji jasna evropska perspektiva Srbije i čitavog regiona i da se od toga, bez obzira na ekonomsku krizu i krizu proširenja u EU, nijednog sekunda nije odustalo", rekla je Grubješićeva.

"Otvoreno sam govorio o pozicijama SNS, one ostaju nepromenjene, naš cilj je Evropska unija, ali naš cilj je i da ne pokvarimo prijateljstva sa drugim državama u svetu", rekao je Nikolić. Prema njegovim rečima, među strankama u tom kontekstu nije bilo previše disonantnih tonova.

"Mislim da se u definisanju potreba Srbije apsolutno svi slažemo i da više nema razlike među partijama koje su učestvovale na sastanku kada se govori o značaju evropskih integracija, potrebi popravljanja odnosa sa EU i Amerikom", istakao je Jovanović.

Vestervele je, sa stipendistima Fonda dr Zoran Đinđić i studentima Univerziteta u Beogradu razgovarao o budućnosti srpske ekonomije, aktuelnim problemima i značaju približavanja Srbije EU za razvoj privrede i rast životnog standarda.

Ovo je prva poseta Vestervelea Beogradu, otkako je u oktobru prošle godine izabran za šefa diplomatije, ali ujedno i prva poseta jednog nemačkog ministra spoljnih poslova od februara 2006. godine kada je u Beogradu boravio Frank Valter Štajnmajer.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво