Prva Skupština dijaspore

Konstituisana prva Skupština dijaspore i Srba iz regiona. Srbija ima legitimno pravo da vodi nacionalnu politiku i ni po koju cenu neće odustati od zaštite nacionalnog identiteta Srba koji žive van njenih granica, rekao predsednik Boris Tadić.

Predsednik Boris Tadić rekao je danas, na osnivačkoj Skupštini dijaspore i Srba u regionu, da Srbija ima legitimno pravo da vodi nacionalnu politiku, i da ni po koju cenu neće odustati od zaštite nacionalnog identiteta Srba koji žive van njenih granica.

Na svečanosti u Domu narodne skupštine, Tadić je rekao da nisu bili u pravu svi oni koji su mislili da će evropska, građanska i moderna Srbija odustati od odbrane nacionalnih interesa.

"Mnogi simboli u ovoj Skupštini govore o brojnosti naših identiteta, iako je danas vreme isključivosti", poručio je Tadić.

Prema njegovim rečima, Skupština dijaspore jeste upravo korak napred u zaštiti nacionalnog, kulturnog i verskog identiteta i odgovor za iskušenja pred kojima se Srbija nalazi na početku 21. veka.

Predsednik je podsetio da u inostranstvu živi između 3,5 i četiri miliona Srba i dodao da oni značajno pomažu srpsku ekonomiju time što šalju novac svojim rođacima u Srbiji.

"Srbija je zemlja koja želi da bude predvidljiva u vođenju svoje državne, ekonomske, bezbednosne, ali i nacionalne politike. Želi da bude predvidljiva svim ostalim državama i iznad svega Evropskoj uniji", naglasio je predsednik Tadić.

Prema njegovim rečima, Srbija, kao predvidljiv partner je pouzdan činilac političke stabilnosti i bezbednosti u regionu, ali i snažan oslonac svim predstavnicima srpskog naroda, svim predstavnicima dijaspore i regiona, jer kako je rekao, samo takva Srbija ima međunarodni legitimitet i kredibilitet.

Tadić je ukazao da Srbija konsoliduje svoju politiku u svim domenima, pa i kada je u pitanju njen međunarodnji položaj.

Predsednik je još jednom podvukao da su evropske integracije kao postavljeni cilj saglasne sa ostalim ciljevima zemlje, a njegovo postizanje suštinski značajno u promeni društva. Tadić je u vezi sa tim naglasio da je najveća odgovornost na vladi i predsedniku države.

Problemi u izbornom procesu

Otvarajući skup predsednica Skupštine Đukić Dejanović rekla je da se s pravom kaže da su "ljudi u rasejanju istinski zastupnici nacionalnih interesa, kulture i identiteta".

Đukić Dejanović je navela da danas od tri i po miliona srpskih državljana, za koje se pretpostavlja da žive u rasejanju, oko 40.000 ima pravo da biraju i budu birani.

"Nažalost, u praksi su se javljali izvesni problemi u izbornom procesu, tako da su neki morali da prevale i hiljade kilometara do najbližih diplomatskih i konzularnih predstavništava da bi ostvarili svoje pravo glasa i takva situacija treba i mora da se promeni", rekla je Đukić Dejanović.

Predsednica srpskog parlamenta je dodala da bi matica na taj način motivisala predstavnike dijaspore da se upišu u biračke spiskove i u većoj meri uključe u buduće izborne procese.

Đukić Dejanović je podsetila da je 26. oktobra 2009. godine Skupština usvojila Zakon o dijaspori i Srbima u regionu - sistemski zakon kojim se na sveobuhvatan način uređuje oblast odnosa matične države i dijaspore.

Srbija stožer okupljanja celog rasenja

U svom izlaganju ministar Srećković je rekao da je cilj Srbije da uporedo sa procesom evropskih integracija, koje nemaju alternativu, pokušamo da objedinimo sve snage našeg naroda.

"Treba da pokušamo da iskoristimo ogromne potencijale našeg rasejanja za potrebe unutrašnje i spoljne politike i privrednog razvoja Srbije, ali i da ostvarimo istorijsko pomirenje naroda", naglasio je Srećković.

Srbija, kako je istakao, želi da bude stožer okupljanja celokupnog rasejanja, i državni vrh nikada do sada nije imao ozbiljniji pristup rešavanju problema dijaspore i Srba u regionu.

"Današnja Srbija jeste moderna i demokratska zemlja koja poštuje međunarodno pravo i kojoj je upravo poštovanje međunarodnog prava glavni argument za legitimizovanje sopstvenih državnih i nacionalnih interesa", rekao je Srećković.

"Srbija koja se hrabro suočava sa onim što je bila njena prošlost devedesetih, Srbija koja ide ka punopravnom članstvu u EU, Srbija koja ima evropske zakone i te zakone primenjuje na sve one koji nisu deo našeg većinskog naroda, zapravo je Srbija koja ima najjače argumente da traži ta ista prava za Srbe svoje sunarodnike u zemljama regiona", istakao je Srećković.

Skupština Srbije je prošle godine usvojila Zakon o Srbima u dijapori i regionu.

Na današnjoj konstitutivnoj sednici Skupštine Srba iz dijaspore i regiona bili su i ministri Ivica Dačić, Božidar Đelić, Žarko Obradović, Nebojša Bradić i Svetozar Čiplić.

broj komentara 10 pošalji komentar
(ponedeljak, 05. jul 2010, 16:48) - srbin iz boke [neregistrovani]

samo iskreno

veoma mudar potez srbije. neka budu iskreni do kraja i neka svim srbima u rasejanju koji zatraze srpsko drzavljanstvo omoguce da ga dobiju. na taj nacin ce se znati tacan broj srba a i potvrda da njihova otadzbina nije zaboravila na njih.

(nedelja, 04. jul 2010, 12:14) - anonymous [neregistrovani]

lepo ali...

kako misli jedna siromasna Srbija pomagati dijaspori kada u nasi u dijaspori imaju sve ono sto traze od svoje zemlje! Na dijasporcima je da se vrate, uloze kapital i nadaju se da ce sve proci bez prevara!

(nedelja, 04. jul 2010, 11:48) - anonymous [neregistrovani]

nadajmo se da nije samo pro forme

Nadam se da ce ovaj gest za posledicu imati pocetak stvarne brige i pomoci onima koji zive izvan granica Srbije.Dosad nisam stekla taj utisak,nadam se promenama(naravno na bolje a ne kao po obicaju na gore).

(nedelja, 04. jul 2010, 04:25) - Posetilac [neregistrovani]

Lep gest

Ovo je lep gest. A šta je prvi pravi korak? Popisivanje stanovništva srpskog porekla u susednim državama. To je obavezan prvi korak za početak borbe za njihova prava. Otvaranje škola na srpskom jeziku u regionu i u diaspori. To je neki minimum.

(nedelja, 04. jul 2010, 00:56) - )( [neregistrovani]

)(

Никад није касно.
Ово је за сваку похвалу.

(subota, 03. jul 2010, 23:20) - Zlatkovic [neregistrovani]

Pozdrav iz Pariza

Srbin sam poreklom sam iz Makedonije.
Mislim da je ovo pozitivna inicijativa ali poznajuci srpski narod mislim da ce izazvati vise podela izedju srba u dijaspori kao sto se to desavalo u makedoniju .
Nametanjem svojih prijatelja il istomisljenika na liderskih pozicija.

Pozrdav i svako dobro.

(subota, 03. jul 2010, 19:04) - DUJOVSKI MITKO mitko.dujovski@gmail.com [neregistrovani]

ISKRENE CESTITKE

P R E D I V N O

(subota, 03. jul 2010, 18:23) - Тома Ђурин [neregistrovani]

Честитам

Ово су прави кандидати, иѕабрани уѕ беспрекоран труд. Честитам председниче. тако се негује национални дух.

(subota, 03. jul 2010, 17:19) - Тома Ћурин [neregistrovani]

Браво!

Иѕабрали смо најбоље, они ће штитити наше интересе и залагати се да будемо богатији и срећнији! Живио нам, председниче!

(subota, 03. jul 2010, 14:48) - anonymous [neregistrovani]

Bravo

Bravo !