Читај ми!

Bilčik u izveštaju o Srbiji: Put u EU odrediće odnosi sa Prištinom i usklađivanje spoljne politike

Evropska unija pozdravlja činjenicu da je članstvo strateški cilj Srbije, ali dinamiku puta u EU odrediće normalizacija odnosa sa Prištinom i usklađivanje sa evropskom spoljnom politikom, naveo je izvestilac Vladimir Bilčik u svom izveštaju pred zasedanje Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik predstavio je evroposlanicima, članovima spoljnopolitičkog odbora EP, nacrt godišnjeg izveštaja o Srbiji.

Bilčik je otvorio kratku debatu o izveštaju kazavši da je pred Srbijom "velika šargarepa EU" i da će "napredak zemlje zavisiti od reformi u Srbiji, posebno u oblasti vladavine prava".

Rekao je da izveštaj pozdravlja napredak u oblasti pravosuđa i da te reforme moraju da budu produžene. 

"Pregovori o članstvu sa Srbijom nisu zaustavljeni i niko ozbiljno ne razmišlja o tome da zamrzne proces. Moramo da nastavimo da razgovaramo. U isto vreme, jasno je da se stvari neće pomeriti, ako Srbija nešto ne preduzme, u mnogim oblastima. To je poruka i mog izveštaja i to kažem kao prijatelj Srbije. Jedini način da stekne više prijatelja i podrške, jeste da preduzme neke hrabre korake i ja mislim da je Srbija spremna za to", rekao je Bilčik.

Smatra da su došle "ohrabrujuće vesti o dijalogu između Beograda i Prištine i očekujemo da uskoro vidimo proboj i da bi to bila odlična vest za srpski put u EU".

"Konačno, usklađivanje sa sankcijama protiv Rusije ostaje važno za napredak", naglasio je Bilčik.

Pozdravio je implementaciju mera postignutih međupartijskim dijalogom, u kome je posredovao Evropski parlament, i ocenio da je dobro što se opozicija vratila u Skupštinu.

U izveštaju se između ostalog kaže da će tok pregovora o članstvu Srbije biti određen reformama u oblasti vladavine prava, normalizacijom odnosa sa Prištinom, ali i usklađivanjem sa spoljnom politikom Evropske unije, što uključuje i sankcije Rusiji.

Ističe se i da EP duboko žali zbog niskog stepena usklađenosti spoljne politike Srbije.

Rok za podnošenje amandmana na izveštaj je 15. februar.

O izveštaju bi trebalo dodatno da se raspravlja i da se glasa na sednici odbora u aprilu, a zatim bi na plenarnoj sedici izveštaj trebalo da bude usvojen u formi rezolucije o Srbiji.

Na samitu lidera EU o dijalogu Beograda i Prištine 

U Briselu se održava i Samit lidera Evropske unije.

Na samitu se, na zahtev nekih zemalja, razgovara i o Zapadnom Balkanu, pre svega o dijalogu Beograda i Prištine.

Očekuje se da u zaključcima bude poziv Beogradu i Prištini da prihvate evropski plan iza koga stoje Francuska i Nemačka, kao i stav da je neophodno formirati Zajednicu srpskih opština u skladu sa sporazumima koji su postignuti 2013. i 2015. godine.

Visoki predstavnik za spoljnu politiku Žozep Borelj je, uoči samita lidera EU, izjavio da je za njega prva stvar da danas na samitu informiše lidere o dijalogu između Beograda i Prištine. 

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво