Читај ми!

Dačić: U razgovoru sa Vučićem dogovoren nastavak saradnje SNS-a i SPS-a

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić rekao je da je danas razgovarao sa predsednikom Srbije i liderom Srpske napredne stranke Aleksandrom Vučićem i da je dogovoren nastavak saradnje dve stranke.

Dačić je za Tanjug naveo da su razgovori trajali sat i po i da je dogovoren nastavak saradnje i jačanje koalicije SNS-a i SPS-a.

Predsednik SNS-a Aleksandar Vučić juče je najavio da će razgovarati sa Ivicom Dačićem i dodao da ne smatra da su u ovom trenutku izbori najbolje rešenje.

"Razgovarali smo otvoreno o svim pitanjima koja su važna za našu saradnju i o izazovima koji nas čekaju i planovima za godinu koja je pred nama. Naravno, razgovarali smo i o pitanjima koja su bila pokretana o našem međusobnom odnosu i saradnji", rekao je Dačić.

U najkraćem, kako je rekao, ponosni su na sve ono što su zajedno uradili u prethodnih 11 godina koalicije, dodajući da su postignuti značajni istorijski rezultati za Srbiju.

SPS će biti i jeste čvrst temelj državnog i narodnog jedinstva i u skladu s tim, naš dogovor je da ćemo nastaviti saradnju u realizaciji najvažnijih državnih i nacionalnih ciljeva, naveo je Dačić.

Prema njegovim rečima, to praktično znači da će SNS i SPS u narednom periodu zajedno raditi na pitanjima odbrane nacionalnih i državnih interesa, na planu ekonomskog razvoja, na planu obezbeđivanja najbolje pozicije Srbije u veoma teškim geopolitičkim okolnostima.

To, kako je rekao, podrazumeva i nastavak teške borbe za zaštitu teritorijalnog integriteta Srbije i pregovore koji se tiču teritorijalnog integriteta KiM.

Prema njegovim rečima, SPS, kao i on lično, imajući u vidu svu težinu situacije u kojoj se nalazi Srbija, a ne predsednik Vučić kao pojedinac, čvrsto stoje iza njegove politike i odluke o KiM.

Dačić je ocenio da bi svi koji žele da naude Srbiji želeli da razbiju politički odnos između SNS-a i SPS-a, odnosno između Vučića i njega kreirajući, kako kaže, određene scenarije koji bi išli ka tome da se ta koalicija razbije i da se eventualno naprave neke druge.

"Ja želim još jednom da kažem da niko ne treba da računa na mene i na SPS, dok sam ja predsednik SPS-a, a biću još dugo nadam se, mi ćemo imati čvrstu, otvorenu i principijelnu saradnju, jer nemamo neslaganja ni oko jednog državnog i nacionalnog pitanja", rekao je Dačić.

Kada je reč o pokušaju destabilizacije vlasti u Srbiji, Dačić je poručio da SPS ne može nikad da sarađuje sa onima koji se nalaze u opoziciji i, kako on kaže, želeli bi da priznaju nezavisnost Kosova, kao ni sa onima koji su "pustili albanske teroriste iz zatvora, pomilovali Aljbina Kurtija, ništa nisu uradili na zaštiti srpskog naroda 2004. godine, te koji su svojim nepostupanjem doveli do toga da se jednostrano proglasi nezavisnost Kosova".

Upravo zalaganjem Aleksandra Vučića, mene i naših partija, mi smo imali situaciju da smo to pitanje vratili na pregovarački format, da se raspravlja o statusu, istakao je Dačić.

Ocenio je da se graniči sa ludošću kada neka od desnih političkih partija sada govori o patriotizmu Aleksandra Vučića ili njega (Dačića) kao potpisnika Briselskog sporazuma.

"Bilo je do sada milion prilika da neko izda Srbiju, ne samo da to Aleksandar Vučić nikada nije uradio nego je bio izuzetno oštar. Meni je (Žozep) Borelj rekao da je preneo svim državama članicama da Vučić ne prihvata članstvo Kosova u UN posle razgovora sa petorkom, što znači da Vučić to nije rekao za unutrašnju javnost, nego i na tom skupu i to veoma oštro i decidirano", rekao je Dačić.

Zato je, kaže, "ludost" da neko njega optužuje za izdaju i za manjak partiotizma.

Imajući sve to u vidu ja sam kao potpisnik Briselskog sporazuma taj koji najviše hrabri i podstiče Vučića na to da mora da se razgovara i pregovara i da se kroz pregovore mora tražiti rešenje, jer ako Srbija ne učestvuje u pregovorima, automatski je u minus fazi, dodao je Dačić.

Naveo je i da je svedok ovih dana i u Briselu i u Vašingtonu da je upravo taj mudar potez doneo Srbiji političku prednost, dodajući da se danas drugačije misli o poziciji Srbije.

"Drugačije se misli i u Strazburu, jer nakon takvih poteza nije prihvaćeno da se raspravlja o aplikaciji Kosova za članstvo u Savetu Evrope jer se ocenilo Kosovo kao nekonstruktivno, a da je stav Aleksandra Vučića ocenjen kao konstruktivan i odgovoran", zaključio je Dačić.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво