Čitaj mi!

U severnom delu Kosovske Mitrovice mirno ali napeto, Vučić se u subotu u 19 sati obraća javnosti

Posle ulaska kosovskih specijalaca, u severnom delu Kosovske Mitrovice mirno. Nema incidenata, ali je napeto. Kurtijev cilj je okupacija severa Kosmeta, poručio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković. Portparol EU Peter Stano kaže da EU i zemlje članice pozivaju na odgovornost i smirivanje napetosti.

Održana sednica CIK-a o vanrednim izborima na severu KiM

Centralna izborna komisija održala je večeras vanrednu sednicu povodom izbora u četiri opštine na severu KiM.

Saopšteno je da ova komisija ne odlučuje o tome da li izbori treba da se odlože ili ne. "CIK samo organizuje izbore a ne daje preporuke, jer su za to nadležne druge instance", saopšteno je posle sednice.

O stavovima CIK-a biće obaveštena Vjosa Osmani.

Navedeno je da je na sednici razgovarano o sigurnosti službenika izborne komisije na severu KiM.

Inače, više zapadnih zemalja pozvalo je vladu u Prištini da odloži izbore u četiri opštine na severu zakazane za 18. i 25. decembar.

Opširnije Kraće

Predsednik Vučić se obraća javnosti u 19 sati

O poslednjim događanjima na Kosovu i Metohiji - i odgovoru Beograda, predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratiće se naciji, kako je navedeno u najavi iz kabineta, u subotu u 19 sati iz zgrade Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

Izveštaji Ivana Miljkovića i Dragane Biberović

Posle sinoćnog upada kosovske policije - u severni deo Kosovske Mitrovice, dan je protekao mirno. Tokom dana  nisu zabeleženi incidenti, ali je situacija napeta. Iz Brisela je stigao još jedan - poziv na smirivanje napetosti.

Bocan-Harčenko: Nastavlja se kampanja zastrašivanja kosovskih Srba

Priština metodično i tvrdoglavo jača prisustvo svojih snaga na severu Kosova i situacija je tamo veoma opasna, ocenio je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, naglašavajući da se nastavlja kampanja zastrašivanja i ugnjetavanja srpskog stanovništva.

Opširnije Kraće

Večeras sednica izborne komisije u Prištini

Član Centralne izborne komisije Arijanit Elšani potvrdio je za "Gazetu ekspres" da je sednica CIK-a sazvana za večeras, a prema saznanjima ovog medija, očekuje se da će se razgovarati o tome da li će izbori u četiri opštine na severu KiM biti odloženi ili ne.

Elšani je, međutim, rekao da nema informaciju zbog čega je sazvan sastanak.

Petković razgovarao sa Davenportom o situaciji na KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa šefom Misije OEBS-a na Kosovu i Metohiji Majklom Davenportom o trenutnoj bezbednosnoj situaciji u pokrajini, sa posebnim osvrtom na poslednje događaje i sinhronizovane pritiske na srpski narod južno i severno od Ibra, saopštila je Kancelarija za KiM.

Petković je ocenio da Priština jednostranim i nelegalnim potezima promoviše ogoljeno nasilje nad Srbima i preti da im ukine sva ljudska, građanska i politička prava.

Petković je podsetio na jučerašnje događaje, ukazavši na situaciju u Velikoj Hoči, gde su pripadnici ROSU i Carinske uprave privremenih prištinskih institucija oteli 42.000 litara vina od porodice Petrović, dok je za to vreme Rosu policija sa oklopnim vozilima i ratnim naoružanjem upala u vrtić u Leposaviću dok su deca spavala, što je nedopustivo, istakao je Petar Petković.

Petković ocenjuje da Priština želi incidente i da na svaki način izaziva novu krizu, a dokaz je i sinoćno slanje 300-350 kosovskih policajaca ROSU sa dugim cevima i oklopnim vozilima u Kosovsku Mitrovicu. Podsetio je na nedavni upad kosovske policije sa dugim cevima u prostorije opština na severu KiM, dok se u Tirani održavao Samit EU - Zapadni Balkan..

Ocenjuje i da su prava srpskog naroda na KiM pogažena i imenovanjem Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak Privremenih institucija samouprave u Prištini i ukazao da je na poslednjim izborima na KiM lista koju je kreirao Rašić osvojila samo 0,173 odsto glasova.

Napominje da sve to pokazuje da Priština protivpravnim i nasilnim akcijama priprema okupaciju severa Kosova i Metohije i pravi prostor da nasilno nametne održavanje protivpravnih izbora, koje Kurti želi da sprovede u četiri opštine na severu Kosova i Metohije, navodi se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Sa druge strane Beograd, kaže, niti želi niti povlači poteze koji mogu da dovedu do tenzije i novih kriza na terenu i u tom smislu su sa naše strane ispunjene sve do sada preuzete obaveze proistekle iz Briselskog sporazuma, dok Priština skoro deset godina odbija da otpočne proces formiranja Zajednice srpskih opština.

Na kraju razgovora Petković je naglasio da Beograd podržava rad i aktivnosti OEBS-a u oblasti zaštite prava Srba i drugih nealbanskih zajednica na KiM i uspostavljanju vladavine zakona i bezbednog okruženja za sve građane, ali je ukazao da postoji potreba da te aktivnosti na terenu budu mnogo intenzivnije i da se Misija OEBS i javno oglasi povod pomenutih događaja.

U suprotnom, poslednji događaji u pokrajini prete da potpuno sahrane Briselski sporazum i ponište sve do sada dogovoreno, ali i da dovedu do ozbiljnog ugrožavanja mira i opasne destabilizacije regiona što, Beograd nipošto ne želi, zaključio je Petković.

Foto: Kancelarija za KiM
Opširnije Kraće

Kurti: Beograd ZSO koristi kao oružje protiv Kosova

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ocenio je da je nelogično zašto je Beograd čekao da on dođe na vlast da bi se formirala Zajednica srpskih opština kada se zna koliki je on protivnik toga, tvrdeći i da Beograd ZSO koristi kao oružje portiv Kosova.

Kurti je na sednici kosovske skupštine rekao da je ZSO trebalo primeniti kada je dogovor potpisan, 2013. ili 2014. godine, sa "onima koji su ga potpisali", prenela je Koha.

"Srbija je čekala da ja postanem premijer i da sprovedem formiranje ZSO, kada se zna moj stav. Dakle, čekali su najvećeg protivnika ZSO da je formira. Čak i sa političke i logičke tačke gledišta, potpuno je nerealno. Da im je ZSO prioritet, oni bi to sproveli sa onima koji su ga potpisali. Veoma je jasno da oni ne žele ZSO, već da koriste to kao oružje protiv Kosova", tvrdi Kurti.

 

Opširnije Kraće

Stano: EU poziva na odgovornost i smirivanje napetosti na severu Kosova

EU i zemlje članice pozivaju na odgovornost i smirivanje napetosti na severu Kosova, poručio je portparol EU Peter Stano, u reakciji na incidente na Kosovu.

Stano je naglasio da EU "sa zabrinutošću prati razvoj događaja i osuđuje sve nasilne napade".

Portparol EU je rekao da je smirivanje situacije neophodno pre svega zbog dobrobiti lokalnog stanovnistva na Kosovu.

"Fokus Beograda i Prištine sada treba da bude na razgovorima o normalizaciji odnosa. To je ključno za evropski put obe strane i za smirivanje situacije na terenu. Na to neprekidno pozivamo, poslednji put smo to učinili ove nedelje na samitu EU – Zapadni Balkan u Tirani", poručio je Peter Stano.

Izveštaj Ivana Miljkovića

Drecun: Ako bude neophodno, izvodljiv povratak srpskih bezbednosnih snaga

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je da ako bude neopohodno biće i izvodljiv povratak 1.000 pripadnika srpskih bezbednosnih snaga i dodao da o tome koji su načini da se to realizije ne može da govori on, već je to nešto o čemu će odlučiti državno rukovodstvo, ako do toga dođe.

"Ne treba sumnjati da Srbija ima resurse da sprovede tu akciju. Nadamo se da neće morati da dođe do toga i da će međunarodno prisustvo u skladu sa Rezolucijom 1244 realizovati ono što mu je ključni zadatak, a to je stvaranje sigurnog okruženja za sve koji žive na Kosovu i Metohiji", rekao je Drecun.

Dodao je da su i ovog puta kao i do sada Srbi ti koji su ugroženi.

"Interesantno je to da je Priština noćas započela praktično vojnu operaciju zauzimanja severnog dela Kosovske Mitrovice čime je stvorila operacijsku osnovu za dalje napredovanje prema Zvečanu i prema Leposaviću", kazao je Drecun.

Dodao je da su kosovske snage stavile pod kotrolu selo Srbovac, koje je ključno na komunikaciji Mitrovica–Leposavić, ocenjujući da to znači da obezbeđuju i koridor za eventualno dalje napedovanje.

"Po meni ovo nije kraj te operacije, osim ako zapadne države ne obuzdaju Prištinu u svemu tome", rekao je Drecun.

Opširnije Kraće

Brnabić: Srbija ima pravo i nameru da na KiM vrati svoje snage

Delovanjem Aljbina Kurtija dovedeni smo na ivicu oružanih sukoba, ocenila je danas premijerka Ana Brnabić i iznela mišljenje da Srbija ima pravo i nameru, prema Rezoluciji UN 1244, da na KiM vrati određeni broj trupa.

Brnabićeva je, na pitanje novinara da prokomentariše situaciju na KiM, kazala da postoji kontrast u kojem Srbija, kako je rekla, kao danas, uvodi direktni let Er Srbije ka Kini, što je velika i važna stvar za povezanost Srbije, Evrope sa Kinom, a juče otvaranje tehnološkog centra američkog Rivijana, nešto što radi kao zemlja 22. veka, a na drugoj strani situaciju da je Kurti vraća ne u 19, već u 18.vek.

"Uvek imaom šizofreniju da se borimo za ekonomiju budućnosti, da u tome uspevamo, da imamo radna mesta, investitore, mlade koji se vraćaju u Srbiju iz dijaspore, da imamo sve više inovacionih kompanija koje brže podižu naš standard i onda da nas stalno, sada već svakodnevno, neko vraća u 18. vek", ukazala je ona. 

Opširnije Kraće

Razbijen izlog na srpskoj prodavnici u Koretištu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je da je sinoć u Koretištu na prodavnici koja je u vlasništvu Srđana Todorovića razbijen izlog i dodao da je to nastavak kampanje terora da se Srbi zastraše i oteraju sa svojih ognjišta.

"Ima li kraja Kurtijevom nasilju nad srpskim narodom na KiM? Na prodavnici Srđana Todorovića u Koretištu kod Gnjilana sinoć je razbijen izlog. Ovakvi naizgled izolovani napadi su deo kampanje terora i šireg plana da se Srbi zastraše i oteraju sa svojih ognjišta", naveo je Petković na Tviteru.

Petković: Narod više neće da trpi zulum Aljbina Kurtija

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da poslednji, brutalni napadi i obračun kosovske policije sa Srbima pokazuju da je reč o sinhornizovanom napadu na Srbe i južno i severno od Ibra.

Petković je za Pink rekao da je Beograd o svemu obavestio sve međunarodne predstavnike, uključujući specijalnog izaslanika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka, tražeći da reaguju Kfor i Euleks i zaštite srpski narod.

Ocenio je da je sve što se dešava sramota međunarodne zajednice, koja je dozvolila iživljavanje Aljbina Kurtija nad srpskim narodom.

Petković je ukazao da Aljbin Kurti sve vreme izaziva incidente i sve vreme ima podršku moćnika sa Zapada.

Ukazao je da je poruka međunarodnoj zajednici da se, kako je rekao, "ne igra, da se ne iznenadi kada vidi odluke Srbije".

Dodao je da mnogo toga može da bude promenjeno ako Kurti nastavi da maltretira srpski narod i da je zato rekao da ćemo razmotriti povratak do 1.000 pripadnika naših snaga bezbednosti na prostor KiM, u skladu sa Rezolucijom 1244.

"Mi samo želimo da se držimo međunarodnog prava. Ako Kfor i Euleks nisu u stanju i mogućnosti da zaštite srpski narod i dopuštaju maltretiranje naroda, ima ko će da zaštiti srpski narod", istakao je Petković.

Govoreći o tome li će biti normalizacije odnosa i da li ćemo uopšte razgovarati, kaže da je pristup Beograda uvek bio da se razgovara, a da je sada jako upitno zbog Aljbina Kurtija i istakao da prvo neko treba da urazumi Kurtija, koji svakog dana želi rat i izaziva nemire.

"Dajte da prvo neko njega urazumi, onda možemo da razgovaramo. On ne želi dogovor, želi da sahrani Briselski sporazum", naglasio je Petković.

Prema rečima Petkovića, niko više ne može da razume šta radi Kurti, kao i da je ovo poslednji poziv međunarodnoj zajednici da ga urazumi jer, kako je istakao, narod više neće da trpi zulum Aljbina Kurtija.

Opširnije Kraće

Svečlja: Zbog incidenata povećan broj policajaca

Ministar unutrašnjih poslova privremenih prištinskih institucija Dželjalj Svečlja izjavio je da je kosovska policija povećala broj pripadnika u Severnoj Mitrovici zbog incidenata koji su se, kako je dodao, dogodili u poslednjih nekoliko dana, prenosi Klan Kosova.

"Policija pravi bezbednosnu procenu i na osnovu tih procena doneta je odluka da se poveća broj pripadnika reda, koji će obezbediti sve stanovnike tamo. Povećanje prisustva nema nikakvu drugu svrhu, osim za povećanje bezbednosti za stanovnike ovih naselja. Napadi ručnim bombama, šok-bombama i pucnjava nisu sponatni i organizuju ih stručni ljudi, a predvodi Vlada Srbije", rekao je Svečlja.

Simić za RTS: Opredeljeni smo za mir, ali ovde ključa

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić kaže za RTS da je situacija na Kosovu i Metohiji mirna ali napeta. Poručuje da su Srbi opredeljni za mir i da će učiniti sve da ga sačuvaju.

"Ono što mogu da potvrdim je da smo mi opredeljni za mir i da ćemo učiniti sve da sačuvamo mir, ali verujte mi ovde ključa, ljudi ne mogu na ovaj način da žive život u 21. veku na tlu Evrope, dok Priština gazi osnovna ljudska prava, sve potpisane sporazume, maltretira srpski narod, a međunarodna zajednica ćuti", poručio je Simić. 

Predsednik Vučić sa Vučevićem i generalom Mojsilovićem: Nema predaje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je na Instagram nalogu "buducnostsrbijeav" fotografiju sa ministrom odbrane Milošem Vučevićem i načelnikom Generalštaba Vojske Srbije, generalom Milanom Mojsilovićem.

"Tokom noći i jutra sa ministrom odbrane Milošem Vučevićem i načelnikom Generalštaba VS Milanom Mojsilovićem... Nema predaje!", naveo je predsednik uz fotografiju na Instagramu.

Uobičajena slika u severnom delu Mitrovice, nema patrola policije

U severnom delu Kosovske Mitrovice noć je protekla mirno, a od jutros uobičajena slika – građani su krenuli na posao, deca u školu, otvorene su trgovine, javlja dopisnik RTS-a Ivan Miljković.

Nema patrola policije, a uobičajena slika je i na glavnom ibarskom mostu, gde se nalaze dva vozila karabinjera i jedno policije koji su tu svakodnevno.

Takođe, i u naselju Tri solitera koje se nalazi u rubnom delu grada, nema policije.

Jedina patrola policije od jutros bila je u naselju Brđani u zapadnom delu Kosovske Mitrovice, javlja dopisnik RTS-a.

Izveštaj Ivana Miljkovića (8.00)
Opširnije Kraće

Vuletić: Međunarodne snage se ponašaju kao posmatrači

Ovakvi događaji na severu KiM mogli su da se naslute poslednjih 10-15 dana, rekao je za RTS sociolog Vladimir Vuletić.

"Od kada je na čelu prištinskih institucija, Aljbin Kurti se ponaša kao da je Kosovo nezavisna država. Njegova ideja je da deo Srba učini lojalnim, ali kako je to nemoguće, onda da ih zastraši, finansijski obezglavi. Ako dođe do incidenata, neke će i da pohapsi ili protera. Međunarodne snage, koje su tu da obezbede sigurnost, ponašaju se kao posmatrači. I reagovale bi samo ako dođe do sukoba koje Kurti ne može da reši ili ukoliko bi došlo do pokušaja proterivanja Srba", smatra Vuletić.

Kada je reč o upadu policije u Veliku Hoču i oduzimanju vina porodici Petrović, Vuletić kaže da je reč o uglednoj srpskoj porodici, a da je to mesto vekovima poznato po gajenju vinove loze i proizvodnji vina.

"To su ugledni ljudi i ako obezglavite takve ljude sve ostale ćete da demolarišete. Uvek postoji određeni broj Srba koji će to da prihvataju, ali zavisi pre svega koliko je narod na severu, ali i u enklavama južno od Ibra čvrsto opredeljen da takvu politiku ne prihvati", smatra Vuletić.

Naglašava da Srbija treba da prati situaciju, da ne odstupa od politike da ne smeju da se dovedu u pitanje postavljene crvene linije, ali i da ne čini korak koji bi međunarodni faktori doveli u pitanje.

"Situacija je vrlo, vrlo osetljiva i značajnu ulogu će imati i živci. Sve se čini da se Srbi zastraše, kako bi se ili iselili, ili da prihvate situaciju u kojoj Kurti ima potpunu kontrolu. Ali čak i ako bi uspeo da obezbedi određeni stepen lojalnosti, Kurti zna da to nije održivo na duge staze", rekao je Vuletić.

Naglašava i da oni koji ne žele da razgovaraju, koji se oslanjaju isključivo na pretnje i silu, pre ili kasnije će im se vratiti kao bumerang.

"Kurti želi da anulira ono što je dogovoreno i da se krene od nule, da Srbija prizna Kosovo pa da se onda razgovara o svemu. Iako velike sile gledaju pre svega svoje interese, vidimo da se sada intenzivno radi na dovođenju američkih investitora. Ako se to desi, imaćemo i drugačiji odnos SAD prema Srbiji. Kurti će imati određeno vreme da ostvari svoju politiku, ako u tom periodu Srbi ne pokleknu pod pritiskom, moraće da odustane od takve politike", rekao je za RTS sociolog Vladimir Vuletić.

Opširnije Kraće

Oko 300 kosovskih specijalaca, u pratnji brojnih oklopnih vozila, ušlo je sinoć iz pravca južne Kosovske Mitrovice u Severnu Mitrovicu.

Specijalci su se rasporedili po obodu grada i blokirali severni deo Mitrovice.

U severnom delu Kosovske Mitrovice je mirno, a okupljeni građani su se razišli.

Kosovska policija saopštila je da će narednih dana povećati prisustvo na severu i navela da je to u cilju održavanja javnog reda. 

Aljbin Kurti je "nastavio sa protivpravnim i nasilnim akcijama sa ciljem okupacije severa KiM, rekao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković i naglasio da Kurti želi da izazove nasilje i protera srpski narod sa KiM, gde napada vrtiće, ljude u Velikoj Hoči.

Beograd će razmotriti povratak do 1.000 pripadnika bezbednosnih snaga na KiM po Rezoluciji 1244, rekao je Petković, a međunarodnoj zajednici poručio da ne treba da bude iznenađena odlukama Beograda koji je odlučan da sačuva srpski narod u južnoj pokrajini.