Čitaj mi!

Incidenti u Zubinom Potoku i Kosovskoj Mitrovici, upadi u prostorije izbornih komisija

Nekoliko stotina Srba okupilo se u centru Zubinog Potoka protestujući zbog nasilnog ulaska članova Opštinske izborne komisije u pratnji policije u zgradu Opštine. Čule su se i sirene. Posle incidenta u Zubinom Potoku sirene su se čule i u Kosovskoj Mitrovici. U srpskim sredinama večeras je mirno. Međutim, pripadnici specijalnih jedinica, sa patrolom Euleksa, ušli su večeras u prostorije Opštinske izborne komisije u Severnoj Mitrovici. Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković pozvao je Srbe da ostanu mirni i ne nasedaju na provokacije čiji je jedini cilj izazivanje sukoba i krize na severu Kosova i Metohije.

Kosovska policija neutralisala ručnu granatu

Deminerska ekipa kosovske policije neutralisala je večeras neeksplodiranu ručnu granatu u prostorijama opštinske izborne komisije (OIK) u Severnoj Mitrovici.

Prema rečima pripadnika policije koji su obezbeđivali lice mesta, bomba je uništena takozvanom "kontrolisanom eksplozijom" i trenutno je u toku povlačenje Euleksa, Kfora, pripadnika policije i tima za deminiranje sa lica mesta.

Foto policija

Specijalci ispred Opštinske izborne komisije u Severnoj Mitrovici

Pripadnici specijalnih jedinica, sa patrolom Euleksa, ušli su u prostorije Opštinske izborne komisije (OIK) u Severnoj Mitrovici.

Policija istražuje da li je postavljena eksplozivna naprava i da li ima tragova eksplozije.

Ispred prostorija OIK su dva pripadnika specijalnih jedinica, naoružani automatima, dok se unutar prostorija nalazi još njih.

"Kosovska policija i KFOR (nadležna jedinica za deminiranje-EOD) istražuju mesto događaja, kako bi očistili područje, dok policija intenzivno radi na identifikaciji osumnjičenih lica i sprovođenju stručne istrage za privođenje počinilaca ovih krivična dela pred organima pravosuđa", saopštila je policija.

U isto vreme, premijer u Prištini Aljbin Kurti najavio je pojačanje snaga policije na severu KiM.

KBC Kosovska Mitrovica: U današnjem incidentu nije bilo povređenih

Dežurna služba KBC Kosovska Mitrovica potvrdila je za Kosovo onlajn da u incidentu u Severnoj Mitrovici koji su izazvali specijalci i članovi opštinske izborne komisije nije bilo povređenih.

Izveštaj Andrije Igića (19.30)

Vučić: Prištinske vlasti i danas prekršile Briselski sporazum

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je kazao je da se zbog odluka prištinskih vlasti postavlja pitanje kog dana će se desiti neka nova provokacija koja može da poremeti mir i stabilnost.

"Danas su ponovo, suprotno Briselskom sporazumu, i svemu što je dogovoreno slali policiju i do zuba naoružane policajce na sever, kao što sam rekao i pre nekoliko dana samo se pitate kog dana će neka nova provokacija ili nešto novo da se dogodi što može da poremeti stabilnost i mir", kazao je Vučić.

Dodaje da je dobro to što prema sadašnjim informacijama nema vesti o stradalima.

"Verujem i nadam se da će tako i ostati", kazao je predsednik.

Što se tiče tajminga kada je napad izvršen, kako kaže Vučić, ne zna šta je tim ljudima u glavama da izazivaju sukobe, nestabilnost i tenzije svake nedelje.

"Pred nama nije lak i jednostavan period, ali je važno da ostanemo zajedno i sa svojim narodom na KiM, ali je važno i da sa Albancima dogovorimo sve što je moguće da mir bude održan i sačuvan", naveo je predsednik Srbije.

Sirene i u Leposaviću, građani se okupili oko kancelarije izborne komisije

Sirene su se danas oglasile i u Leposaviću, građani su se potom okupili ispred zgrade opštine u kojoj je i kancelarija Opštinske izborne komisije. Za sada je mirno, javlja dopisnik RTS-a.

U ovom mestu se nije pojavljivala policija ni članovi izborne komisije poslati iz Prištine.

Policija napustila Severnu Mitrovicu, polomljena stakla na kancelariji izborne komisije

Posle sirena u Mitrovici su se čule i detonacije, javlja dopisnik RTS-a. Vrata sedišta opštinske izborne komisije su pod katancem, polomljena su stakla na nekim od prozora, a u blizini mesta kancelarija komisije je nekoliko stotina Srba. Sirene su prestale, i trenutno je mirno.

Sirene su se oglasile kada se pojavila policija u nekoliko džipova i članovi izborne komisije. Nakon okupljanja Srba oni su napustili Severnu Mitrovicu.

Petković: Nastavlja se Kurtijev teror nad Srbima

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković napisao je na Tviteru da se "nastavlja Kurtijev teror" nad Srbima.

"Njegovi specijalci upali su malopre i u prostorije OIK u Kosovskoj Mitrovici, sve razvalili, polupali, razbacali, pokušavajući da instaliraju svoje biračke komisije. Narod je ogorčen, ali odlučan da ne naseda na Kurtijeve provokacije!", napisao je Petković.

U trenutku dolaska policije u tri blindirana vozila i članova opštinske izborne komisije, oglasile su se sirene, nakon čega je usledilo okupljanje meštana, preneli su RTS-u izvori iz Zubinog Potoka.

"Došli su posle 12 časova i zadržali su se izvesno vreme. Odjeknule su dve detonacije, nepoznatog porekla, posle čega su se policajci i članovi izborne komisije povukli", preneo je isti sagovornik.

Prema podacima sa lica mesta, članovi opštinske komisije uz asistenciju pripadnika policije nasilno su upali u prostorije opštine, obili vrata i zamenili brave, pre nego što su napustili zgradu, prenosi Kosovo onlajn.

Današnja akcija policije i članova Opštinske izborne komisije izvedena je po nalogu Centralne izborne komisije koja namerava da u četiri severne opštine 18. decembra organizuje vanredne izbore za predsednike opština Zubin Potok, Severna Mitrovica, Leposavić i Zvečan.

Za izbore u Zubinom Potoku prijavila su se dva albanska, a nijedan srpski kandidat.

Predsednici četiri opštine opština odlučili su 5. novembra da zajedno sa ostalim Srbima na severu KiM napuste sve kosovske institucije nezadovoljni odlukama vlade u Prištini.

U Zubinom Potoku je mirno nakon povlačenja policije.

Petković: Pozivamo Srbe da ostanu mirni i ne nasedaju na provokacije

Aljbin Kurti je na sever Kosova i Metohije poslao policiju sa dugim cevima u prostorije opštine Zubin Potok kako bi nasilno pokušao da pripremi teren za održavanje svojih nelegalnih izbora, navodi direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

"Reč je o najbrutalnijoj demonstraciji sile i izazivanju novih tenzija i provokacija od strane Prištine koja nasiljem i jednostranim merama pokušava da sprovede svoje nelegalne, protivpravne i jednostrane mere i izazove novu destabilizaciju prilika na terenu", ističe Petković.

Sve ovo je Aljbin Kurti, kako navodi Petković, tempirao i režirao dok se u Tirani održava samit EU – Zapadni Balkan, kao što je tokom samita u Berlinu pozvao na rušenje Briselskog sporazuma i hapšenje Nenada Đurića.

"Ovako izgleda takozvana demokratija i vladavina prava Aljbina Kurtija – dok zabranjuje Srbima da učestvuju na izborima i referendumu, istovremeno dugim cevima, puškama i nasiljem pokušava da spovede svoje izbore na severu pokrajine", naglašava Petković.

Ukazuje i da je očigledna "Kurtijeva namera da nasiljem i oružjem preotme četiri srpske opštine na severu Kosova i Metohije i u njima na nelegalnim i nelegitimnim izborima instalira albanske predstavnike".

"Pozivamo Srbe da ostanu mirni i ne nasedaju na provokacije čiji je jedini cilj izazivanje sukoba i krize na severu Kosova i Metohije, jer sve što naš narod želi jeste poštovanje prava i sporazuma, prava na ostanak i opstanak na svojim vekovnim ognjištima", zaključuje Petković.