Читај ми!

Vučić u Trondhejmu: Studenti planiraju da se vrate u Srbiju, na razvoju energetike radićemo sa najboljima

Predsednik Aleksandar Vučić je u okviru dvodnevne posete Norveškoj obišao univerzitetski i naučni centar u Trondhejmu, gde se sastao sa srpskim studentima. Zadovoljan je što je od njih čuo da planiraju da se vrate u Srbiju što, kaže, ranije nije bio slučaj. Vučić je kazao da ima nagoveštaja velikih investicija, ali da mora da se vidi šta je od toga najbolje za Srbiju.

Vučić je, u izjavi novinarima nakon obilaska Norveškog univerziteta nauke i tehnologije, rekao da među više od 44.000 studenata ima i akademaca iz Srbije.

"Od svih njih, koji su iz različitih mesta, čuo sam da planiraju da se vrate. Ranije kad bih išao, ljudi bi govorili 'možda jednom'. Sad kažu da imaju planove da se vrate nazad u našu zemlju. To je velika sreća koja me ispunjava", rekao je predsednik Srbije.

Istakao je da se svet menja i da Srbija to mora da isprati.

"Napravili smo kontakte koji su važni u budućnosti, da bismo deo tih tehnologija mogli da primenimo u našoj zemlji, od načina čuvanja hidroenergije, faune, flore do mnogih drugih stvari", rekao je Vučić.

Naveo je i da je mnogo toga naučio od norveških partnera.

"Doneli su dodatni razvoj ne prijateljstva, već poverenja, većeg stvaranja poverenja i uveren sam da ćemo to umeti da iskoristimo za dobrobit Srbije, da menjamo sebe. Kad ulažete u nove tehnologije, ulažete u nove investicije. ZF neće da dođe više ako ne mogu da koriste obnovljive izvore energije, morate da idete u korak sa svetom, a ne da zaostajete 30-40 godina i da se pravite da vam svet ugrožava okolinu, morate da budete otvoreni prema svetu", napomenuo je predsednik.

Kaže da ima nagoveštaja investicija u zelene tehnologije, ali da u tom slučaju treba izračunati šta je najbolje za vašu zemlju.

"Najlakše je privući zelene investicije ali moramo da pronađemo ono što je naš najveći interes u svemu tome, naučio sam o tome kako da koristimo baterije", istakao je predsednik.

Prema njegovim rečima, do 2050. moramo da uložimo 32 milijarde evra u energetski sektor.

"I to nije posebno ambiciozno, to je oko milijardu i po na godišenjem nivou, samo u elektromrežu Srbije, dalekovode, treba uložiti oko 10 milijardi. To su ogromni troškovi da bismo mogli da pratimo sve, da bismo mogli da obezbedimo dovoljno struje i značajno veći udeo izvora obnovljive energije i zato radimo sa onima koji to najbolje umeju da naprave", naveo je Vučić.

Ukazao je da se u Norveškoj prave litijumske baterije, a da smo mi "zabili glavu u pesak".

"Mi smo svoje šanse propustili i ne znam šta bih rekao, ali morate da gledate šta svet radi. Makron govori da su Francuzi našli litijum u Francuskoj, sve ono što smo mi pričali pre dve godine a niko nije slušao", izjavio je Vučić.

Rekao je da će mladi koji planirati da se vrate u Srbiju doneti znanje, ali da treba razmišljati i o razvoju obrazovanja.

"Izuzetno je mudro što smo krenuli u dualno obrazovanje, za nas je važno u budućnosti da radimo na većim ulaganjima u naše školstvo, nisu to samo plate kao što neko to zamišlja, već je to na potpunoj promeni svesti i nas i naše dece ali i kompletnog nastavnog osoblja", napomenuo je predsednik.

Kaže i da su norveški stručnjaci konkretni.

"Oni su umeli da izmene i geografiju svoje zemlje i klimu, umeli su znanjem i radom sve da promene, možemo i mi i svoju zemlju. Dobili smo konkretne zaključke od najboljih agencija na svetu i radićemo prema njihovim uputstvima", istakao je Vučić, kog u nastavku posete Norveškoj očekuje sastanak sa kraljem i premijerom te zemlje.

четвртак, 28. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво