Čitaj mi!

Kasno sinoć postignut dogovor u Briselu; Petković: Sačuvali smo mir i KM tablice

Posle višesatnih pregovora u Briselu, postignut je dogovor Beograda i Prištine o tablicama. Dogovoreno je da će Beograd prestati da izdaje registarske tablice sa nazivima gradova na KiM, dok će Priština obustaviti dalje radnje u vezi sa preregistracijom vozila, saopštio je visoki predstavnik za spoljnu politiku EU Žozep Borelj. Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković: Sačuvali smo mir, ostaju KM tablice. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govoriće danas o detaljima dogovora.

Hovenijer: Postignuti sporazum veoma veliki korak napred

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Prištini Džefri Hovenijer govoreći o dogovoru o registarskim tablicama koji je postignut sinoć u Briselu rekao je da je to veoma veliki uspeh i veoma veliki korak napred.

Džefri Hovenijer je dodao da je to veoma važan korak napred u kontinuiranoj posvećenosti obe strane da rade na normalizaciji odnosa i deeskalaciji nekih pitanja koja su sprečavala da se radi na nekim od važnih strateških pitanja, prenosi Gazeta onlajn.

"Jedna od važnih obaveza koje su obe strane jučerašnjim sporazumom preuzele je, citiram, ‘da se usredsrede na potpunu koncentraciju, što je hitno pitanje na predlog za normalizaciju odnosa'", izjavio je Hovenijer u intervjuu za Kljan Kosova.

Hovenijer je naglasio da strane u dijalogu moraju pokazati fleksibilnost i kreativnost kako bi krenule napred sa sporazumom o normalizaciji odnosa.

"Pa, postoji niz stvari o kojima bi trebalo da se razgovara u kontekstu ovog predloga za normalizaciju odnosa dve strane", dodao je američki zvaničnik i naveo da ono što Beograd i Priština treba da urade jeste da se konstruktivno angažuju u tim pregovorima.

"Posrednici EU će pomoći u definisanju dnevnog reda u saradnji sa stranama", rekao je Hovenijer.

(Tanjug

Opširnije Kraće

Izveštaj Dragane Biberović (19.30)

Brnabić: Dogovor o tablicama pozitivan signal za stabilnost

Premijerka Ana Brnabić ocenila je da je dogovor Beograda i Prištine pozitivan signal za stabilnost čitavog regiona.

"Svojim primerom moramo nastaviti da pokazujemo da mir uvek mora biti iznad politike", poručila je Brnabićeva na svom Tviter nalogu.

Zahvalila je predsedniku Aleksandru Vučiću "što se uvek ponaša kao državnik posvećen našoj zemlji i vodi nas putem mira".

Opširnije Kraće

Stano: EU očekuje formiranje ZSO i vraćanje Srba u institucije

Portparol EU Peter Stano izjavio je da dogovor koji je u sredu uveče postignut nije kraj procesa nego početak rada i najavio da će visoki predstavnik za spoljnu politiku Žozep Borelj uskoro pozvati lidere Beograda i Prištine na novi sastanak u Briselu.

Na pitanje Tanjuga šta se može dalje očekivati, pošto je predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas rekao da će se Srbi vratiti u institucije kada bude ispunjen i drugi uslov – formiranje ZSO i da li EU radi na ispunjenju tog uslova, Stano je istakao da je "vraćanje kosovskih Srba u institucije bilo jedno od osnovnih očekivanja EU i da isto važi i za formiranje Zajednice srpskih opština".

On je istakao da je "važno da se ispune dogovori koji postoje, a to je poruka koju EU sve vreme šalje i to važi za obe strane".

Što se tiče sledećih koraka u dijalogu, Stano kaže da će visoki predstavnik za spoljnu politiku uskoro pozvati lidere na novi sastanak u Briselu.

Opširnije Kraće

Izveštaj Andrije Igića

Vučić: Jedan uslov je ispunjen, imate drugi uslov – formiranje ZSO"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Priština pre dva dana imala na stolu, kako je rekao, "bolji dil" od onog koji je postignut po pitanju tablica na KiM, ali da je Priština imala pogrešnu procenu, kao i da je za njega najvažnije što je u dogovoru predviđeno ispunjavanje prethodnih dogovora.

Poručio je da smo jasno stavili do znanja šta su naše crvene linije i o čemu uopšte ne želimo da pregovaramo.

"Za to vreme pretite prekidom pregovora, razgovora. Nije problem, prekinite ih odmah. I šta ćete onda? Mislite stvarno da neko ozbiljan u svetu može da se hvali time da je prekinuo pregovore i razgovore, pa kako mislite da rešavate probleme? Evo mi kažemo nećemo Kosovo u UN i šta ćete onda, da nas bombardujete i pretite sankcijama, na osnovu kog akta i kog sporazuma?", poručio je Vučić.

Istakao je da zna koliko nas čeka komplikovana situacija, kao i da su evropski predstavnici i SAD bili vrlo racionalni u svom odnosu u rešavanju probelam sa tablicama.

Kurti: Borelj promenio predlog, tekst nije isti

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti tvrdi da nisu promenili stav, već da je Borelj promenio tekst dokumenta.

"Naš cilj je bio da francusko-nemački predlog postane deo pregovora u Briselu. Verujem da je ovo veliko dostignuće jer prvi put dijalog ulazi u fazu pregovora o opštem pravnom okviru o normalizaciji odnosa. U ponedeljak uveče je ponuđen dokument u kome francusko-nemačkog predloga nigde nije bilo, bilo je reči samo o registarskim tablicama", rekao je Kurti.

Unmik: Dogovor deeskalira tenzije, vratiti se normalizaciji

Specijalna predstavnica generalnog sekretara i šefica Misije UN na KiM (Unmik) Karolin Zijade pozdravila je dogovor postignut u Briselu o merama za deeskalaciju tenzija.

Kako se navodi u saopštenju, Zijade je poručila da postignuti dogovor o tablicama treba da vrati fokus na preko potrebnu normalizaciju odnosa između Prištine i Beograda.

Ovo je omogućeno zahvaljujući odgovornom pristupu obe strane i njihovoj posvećenosti dijalogu uz posredovanje EU, naglasila je Zijade.

Šefica misije Unmika takođe je pohvalila napore međunarodnih partnera da održe stabilnost i osiguraju mir.

Hovenijer: Sporazum o tablicama povećava bezbednost

Američki ambasador u Prištini Džef Hovenijer izjavio je da sporazum Beograda i Prištine o registarskim tablicama povećava bezbednost i pojačava napore da se normalizuju odnosi.

"Cenim konstruktivan pristup i fleksibilnost koji su za rezultat dali ovaj važan sporazum između Kosova i Srbije. Sporazum povećava bezbednost i pojačava napore da se normalizuju odnosi", naveo je Hovenijer na Tviteru, nadovezujući se na tvit portparola Stejt departmenta Neda Prajsa, koji je rekao da SAD pozdravljaju dogovor.

Srpska lista: Građani će moći da produže važenje registracije

Srpska lista je saopštila da pozdravlja dogovor koji je postignut u Briselu, čime je, kako se navodi, potvrđeno da KM tablice ostaju u upotrebi, da ih niko neće oduzimati, niti će se pisati kazne građanima koji poseduju vozila sa KM tablicama.

"Želimo da građane obavestimo da će svi vlasnici vozila sa KM tablicama moći normalno da funkcionišu i kada im postojeća registracija istekne moći će da produže važenje registracije KM kao i do sada. Dakle, svi vlasnici vozila sa KM tablicama će moći nesmetano da koriste i produžavaju registraciju za vozila sa KM tablicama", navodi se u saopštenju.

Preciziraju da postojeće tablice ostaju i da će moći da se produžavaju, a da se nove za sada neće izdavati.

"Podsećamo da je naš stav bio da KM tablice ostanu, da se građanima ne oduzima imovina, da se ne pišu nikakve kazne, niti da im se onemogućava sloboda kretanja. Mi smo tražili da KM tablice ostaju, a ne da se njihov broj povećava", navodi Srpska lista.

Na Jarinju nema gužvi, ne uručuju se ni opomene

Kako javlja dopisnik RTS-a sa administrativnog punkta Jarinje, vozačima sa KM tablicama pripadnici kosovske policije ne uručuju ni opomene, što je do sada bila praksa.

Na Jarinju uobičajena je procedura, nema gužvi niti dužih zadržavanja.

Dogovor donosi smirivanje tenzija na severu KiM

Vest da je u Briselu postignut dogovor Beograda i Prištine, na severu KiM svakako će uticati na smirivanje tenzija, javlja dopisnik RTS-a iz Kosovske Mitrovice.

To znači da je ispunjen prvi od dva zahteva Srba koji su od početka novembra napustili institucije. Ukidanje odluke o preregistraciji je prvi zahtev, a drugi se odnosi na formiranje Zajednice srpskih opština.

Srbi su pokazali da višemesečna nastojanja vlade u Prištini da ih ubedi da preregistruju svoja vozila nisu uspela, a vlasnici vozila sa srpskim tablicama početnih slova gradova na KiM sada očekuju da vide koliko će još dugo moći da ih koriste.

Oni su svih ovih meseci demonstrirali stav da ne žele promenu i ne žele RKS tablice.

U Prištini se ne bave dalje tablicama i mogućnošću da će, kako je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković najavio, moći i dalje da se koriste, već ističu da sada mogu da počnu intenzivni razgovori o potpunoj normalizaciji odnosa sa Beogradom.

Glavni pregovarač prištinske delegacije Besnik Bisljimi poručio je da bi sada trebalo da se intenzivno razgovara o predlogu EU, poznatijem u javnosti kao francusko-nemački predlog. Bisljimi je nakon razgovora u Briselu potvrdio da će zvaničnici EU vrlo brzo pozvati Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija da započnu intenzivne razgovore o tom predlogu.

Predsednica u Prištini Vjosa Osmani ubrzo nakon postizanja dogovora zahvalila se ambasadoru ambasadoru SAD u Prištini, vladi SAD na, kako je navela, njihovom aktivnom angažovanju na postizanju dogovora u Briselu.

Iz opozicije se oglasio Ramuš Haradinaj koji je prethodnih dana kritikovao Kurtija zbog odluka oko registarskih oznaka, jer njima nisu uvažavani predlozi SAD i Evrope da se odloži preregistracija. Haradinaj sada kaže da pozdravlja sporazum i da je "vreme da se zaključi sporazum o priznanju uz američko rukovođenje".

Šire reakcije se očekuju tokom dana, kao i objašnjenja šta dogovor donosi u razvoju situacije na samom terenu.

Izveštaj Andrije Igića

Drecun: Bitno da je ova kriza zaustavljena, ali problem nije rešen

KM tablice će ostati u upotrebi i moći će da se produži registracija, ali se neće izdavati nove. Reč je o privremenom rešenju jer problem nije rešen, kako za tablice tako ostaje i pitanje Zajednice srpskih opština bez čijeg osnivanja se Srbi neće vratiti u institucije, rekao je za RTS predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun.

"Borelj je rekao da se treba vratiti normalizaciji odnosa koji se očigledno različito shvata u svetskim centrima. Čini se da je Priština u dogovoru sa nekim zemljama namerno napravila problem sa tablicama kako bi nas naterala da razgovaramo o toj temi. Nije problem da razgovaramo, ali je početna osnova da se razgovara o priznanju lažne države Kosovo u startu pogrešna i neće biti prihvaćena sa naše strane", rekao je Drecun.

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM kaže da je potrebno da vidimo dela, a ne samo reči kada je reč o formiranju Zajednice srpskih opština.

"Nemačka očigledno ima neki svoj predlog i viđenje kako bi to trebalo da izgleda. Razlika je u nadležnostima kakve treba da ima ZSO. Mi nećemo pristati da ZSO nema nikakav značaj kako želi Priština", kaže Drecun.

Prema njegovim rečima, bitno je da je ova kriza zaustavljena u daljoj eskalaciji, jer već imamo gomilanje prištinskih policijskih snaga na severu KiM.

"Naša strana bi morala da insistira na povlačenju svih specijalnih parapolicijskih snaga sa severa Kosova. Bez odobrenja komandanta Kfora i predsednika četiri opštine sa severa, oni nemaju šta tamo da traže. Sve to stvara opasno okruženje za srpski narod", rekao je Drecun.

Komentarišući ulogu SAD u postizanju dogovora o tablicama, Drecun kaže da je uticaj SAD  uvek bio presudan kada je reč o KiM. Smatra da je veći problem nemačka pozicija.

"SAD imaju fleksibilniju poziciju i politički je racionalnija, ali to ne znači da će oni odustati od nezavisnosti Kosova. Naš predlog je poslat u Brisel, u njemu jasno piše da mi nećemo prihvatiti lažnu državu Kosovo i da nećemo dozvoliti da bude primljena u UN i druge međunarodne orgaizacije. Treba videti kakve korake će preduzeti Borelj, on je njavio nove sastanke sa delegacijama Beograda i Prištine. Ako Kurti nastavi sa insistiranjem na razgovorima o priznanju to će voditi u dalju eskalaciju i tenzije", rekao je Drecun.

Govoreći o jučerašnjim skupovima srpskog naroda na KiM, Drecun je rekao da je sa njih poslata jasna poruka da će se odupreti daljem teroru Prištine.

"Protesti imaju veliku političku težinu i njih ne mogu da ignorišu ni Priština ni međunarodna zajednica. Ne može da se ignoriše da tamo postoji ceo jedan narod koji je potpuno obespravljen i ugnjetavan od strane Prištine", rekao je za RTS Milovan Drecun.

Opširnije Kraće

Stejt department pozdravio sporazum

Sjedinjene Američke Države pozdravile su sporazum između Beograda i Prištine u vezi sa sporom oko registarskih tablica na severu Kosova, saopštio je portparol Stejt departmenta Ned Prajs, prenosi Rojters.

Prajs je ocenio da su to "mere kojima će se izbeći dalja eskalacija tenzija".

"Pohvaljujemo sporazum dve zemlje kojim će se u potpunosti i hitno normalizovati odnosi pod okriljem dijaloga Evropske unije. Podržavamo dijalog EU kao najbolji put kojim će Srbija i Kosovo imati evropsku budućnost", naveo je portparol Stejt departmenta.

Prajs je rekao da SAD pozdravljaju odluku dve strane da se na prvo mesto stave interesi naroda i poboljša kvalitet svakodnevnog života.

"Dve strane su napravile juče ogroman korak, pod okriljem EU, ka učvršćivanju mira i stabilnosti u regionu. SAD pozdravljaju konstruktivne pregovore i ohrabruju dalji napredak", istakao je Prajs.

Izjava Petra Petkovića

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj potvrdio je da su Beograd i Priština postigli sporazum u vezi sa tablicama.

"Sa radošću vam saopštavam da su glavni pregovarači Beograda i Prištine postigli dogovor o merama, kako bi izbegli dalju eskalaciju i u potpunosti se fokusirali na predlog normalizacije odnosa između njih", napisao je Borelj na Tviteru.

"Beograd će prestati da izdaje registarske tablice sa nazivima kosovskih gradova, a Priština će prekinuti dalje akcije u vezi sa preregistracijama vozila. Pozvaću strane narednih dana da razmotre sledeće korake. Zahvaljujem se specijalnom predstavniku Miroslavu Lajčaku na napornom radu", dodao je Borelj.

Borelj je saopštio da Beograd i Priština treba u potpunosti da se usredsrede, hitno, na predlog za normalizaciju odnosa, koji je ovog septembra predstavila EU kao posrednik, a koji su podržale Francuska i Nemačka.

Borelj u saopštenju dostavljenom medijima dodaje da će "EU obezbediti da se ključna pitanja i principi u vezi sa normalizacijom obrađuju u kontekstu predloga" i dodaje da dve strane "razumeju da svi prethodni sporazumi o dijalogu moraju biti sprovedeni".

On će, kako je najavio, u narednim danima pozvati Beograd i Prištinu na razgovor o narednim koracima u okviru predloga "sa ciljem da se predstave rezultati sledeće Specijalne grupe za normalizaciju sa Kosovom i sledeće ažuriranje poglavlja 35 za Srbiju".

"U slučaju opstrukcije bilo koje strane, EU kao posrednik može prekinuti proces", poručio je Borelj.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak zahvalio je glavnim pregovaračima Beograda i Prištine, Petru Petkoviću i Besniku Bisljimiju, na konstruktivnosti, kao i američkoj administraciji na neprocenjivoj podršci. 

Petković: Sačuvali smo mir, ostaju KM tablice 

Nakon postizanja dogovora, Petković je objasnio da on znači da nema nikakve kaznene politike Aljbina Kurtija prema Srbima koji voze automobile sa KM tablicama, kao i da je Kurti prihvatio sve ono što je prethodnih dana odbijao.

"Ovim dogovorom od sutra od osam časova nema nikakvih kazni od 150 evra koje je planirao Aljbin Kurti i nema nikakve kaznene politike u svim ostalim fazama koje su bile deo odluke Aljbina Kurtija u vezi sa procesom preregistracije. Ovim dogovorom sačuvali smo mir i uspeli da sačuvamo naš narod na severu KiM", rekao je Petković.

Naglašava da je posebno važno što ovim dogovorom ostaju KM tablice.

"Reč je o tablicama koje su zakonske koje legalno izdaje Republika Srbija i koje će Srbi na severu KiM moći da koriste. One će i dalje biti u upotrebi kao što su bile i do sada", naveo je Petković.

Kako je rekao, to između ostalog znači da će svi vlasnici automobila koji poseduju KM tablice moći normalno da registruju svoja vozila i produže njihovo važenje.

"Jedino gde ćemo zastati, zastaćemo sa izdavanjem potpuno novih KM tablica i to sve do trenutka dok se ne dogovorimo i ne pronađemo konačno rešenje po pitanju tablica. Ali ionako za poslednje tri godine nove KM tablice se nisu izdavale", rekao je Petković.

"Uspeli smo da sačuvamo mir i stabilnost. Uspeli smo da obezbedimo sigurnost za Srbe na severu KiM. Svakako dijalog i razgovori se nastavljaju i to je ono što je najvažnije jer treba da idemo u pravcu normalizacije odnosa, pre svega normalizacije odnosa na terenu kada je reč o normalnom životu i životu svih ljudi kako Srba tako i Albanaca", navodi Petković.

Petković naglašava da je najvažnije to što je iz Brisela svim vlasnicima automobilima sa KM tablicama poručeno da mogu mirno da spavaju.

"Sačuvali smo naše KM tablice", rekao je Petković i najavio da će o detaljima dogovora danas govoriti i predsednik Aleksandar Vučić.

Dok se u Briselu pregovaralo tokom jučerašnjeg dana u više gradova na Kosovu i Metohiji održani su protesti. 

U Briselu se pregovaralo i u ponedeljak i to na najvišem nivou, u kojima su učestvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti, ali tada nije postignut dogovor. 

Kriza na severu KiM zbog preregistracije vozila traje od početka septembra nekoliko puta je odlagan početak primene, a kosovska policija počela je prvog novembra da uručuje i opomene.

Zbog jednostranih poteza Prištine, Srbi na severu Kosmeta podneli su ostavke na sve funkcije u lokalnoj samoupravi, pravosuđu, policiji.