Читај ми!

Proces proširenja EU - ima li nade da se pomeri s mrtve tačke i gde je tu Srbija

Vlada Srbije kao osnovni cilj ima unapređenje procesa evropskih integracija, poručuje resorna ministarka Tanja Miščević. Kako kaže, na poziv premijerke i predsednika priključila se timu koji kao osnovni cilj ima unapređenje procesa evropskih integracija. Čudi je i što se 13 godina posle ratifikacije sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i devet godina od otvaranja pregovora i dalje govori o strateškom opredeljenju Srbije za evropske integracije.

Još mesec i po dana Češka predsedava Evropskoj uniji. Kada je u junu preuzela palicu od Francuske, kao jedan od prioriteta postavila je promovisanje politike proširenja.

"Češka u okviru svog predsedavanja čini sve što je u njenoj moći da produbi i osnaži saradnju između Zapadnog Balkana i EU i da doprinese stvaranju najboljih mogućih uslova za buduću integraciju regiona u EU", kaže Tomaš Kuhta, ambasador Češke u Srbiji.

Srđan Majstorović iz Centra za evropske politike ističe da se proces proširenja u ovom trenutku rukovodi dinamikom onoga što se zbiva u Ukrajini.

"U tom smislu od svih kandidata, uključujući tu i Srbiju, će se zahtevati izraz određene političke solidarnosti i pristupanje zajedničkim merama koje EU usvaja kako bi na neki način parilala toj ruskoj agresiji u Ukrajini, odnosno ovde prevashodno mislim na uvođenje sankcija", dodaje Majstorović.

Pored usklađivanja spoljne politike, nedavni izveštaj Evropske komisije upućuje na usvajanje pravosudnih zakona koji su pratili promenu Ustava. U fokusu je i nova strategija za borbu protiv korupcije. Pre desetak dana počeo je i rad na zakonima koji se tiču medija.

"To što se radi kod kuće je fokusirano na neka od osnovnih pitanja koja se tiču osnova ili vladavina prava plus ovde u vladavini prava u osnovama zapravo najviše vidi rešenost da ispunite ono što je funkcionalna, stabilna demokatija", naglasila je Tanja Miščević, ministarka za evrointegracije.

"Dokle god u zemlji postoji nedostatak demokratije i vladavine prava isključena je mogućnost napredovanja", dodaje češki ambasador.

Zapadnom Balkanu 2003. obećana je brza i realna evropska perspektiva. Za gotovo dve decenije procesa evrointegracija zemalja regiona beleži se pad očekivanja građana da će ikada biti deo Unije, a 28 odsto njih veruje da se to nikada neće desiti. I dok optimizma ima još u Tirani i Prištini, po pesimizmu prednjači Beograd. Resorna ministarka obrt vidi u promeni narativa.

"Da govorimo o koristima, ja tu ne pričam o parama, o fondovima, ja tu pričam o koristima šta reforme koje izmene Ustava kroz amandmane i kroz zakone koji će biti doneti donose meni državljanki Republike Srbije", naglašava Miščevićeva.

Šta su zamerke građana, a šta vide kao pozitivan pomak u evrointegracijama Srbije, resorno ministarstvo pitaće ih idućeg mecesa, za kada najavljuju novo istraživanje javnog mnjenja o putu Srbije ka Briselu.

петак, 29. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво