Читај ми!

Oko: Postoji li Briselski sporazum

Diplomata Zoran Milivojević kaže za RTS, povodom krize na Kosovu i Metohiji, da smo u fazi kada je esklacija na terenu moguća. Urednik portala "Kosovo onlajn" Miloš Garić ocenjuje da je došlo do nove faze u odnosu Srba na severu KiM prema Prištini, kao i u odnosu njih i Beograda prema međunarodnoj zajednici. Dugogodišnji dopisnik iz Nemačke Miroslav Stojanović smatra da međunarodna zajednica ima mogućnosti i sredstava da prisili Prištinu da poštuje Briselski sporazum.

Svi politički i institucionalni predstavnici Srba na Kosovu i Metohiji, među kojima su i poslanici, predsednici opština, policajci, sudije, podneli su ostavke u institucijama u Pokrajini. Postavili su dva uslova za povratak: da Priština povuče odluku o preregistraciji tablica i da formira Zajednicu opština sa srpskom većinom (ZSO).

"Nova faza u odnosu Srba prema Prištini i Briselu" 

Miloš Garić, urednik portala Kosovo onlajn,  izjavio je emisiji Oko da je došlo do nove faza u odnosu Srba na KiM prema Prištini, kao i u odnosu njih i države Srbije prema Briselu i međunarodnim posrednicima.

"Shvatili smo da smo izigrani i prevareni u dobroj meri. Briselski sporazum nije napravljen da bi ga poštovali svi, već samo Srbi. S druge strane, ono što je trebalo da uradi Priština – da se interesi Srba zaštite kroz ZSO, nije bilo ni blizu da se dogodi, s obzirom na samovolju Aljbina Kurtija u poslednje dve godine", ističe Garić.

"Međunarodna zajednica može da prisili Prištinu"

Miroslav Stojanović, dugogodišnji dopisnik iz Nemačke kaže da "radikalan potez koji su povukli Srbi na severu KiM, isteruje na čistac ne samo Prištinu, već politički Brisel i metropole u EU".

Na pitanje zašto međunarodna zajednica ne reaguje na nepoštovanje Briselskog sporazuma, Stojanović kaže da ne može da odgovori precizno, ali da ima sredstava i mogućnosti da prisili Prištinu da prihvati što je potpisala.

Govoreći o mogućnosti Prištine da postane članica EU, Stojanović kaže da nije realna, ali da Priština povlači iz njene perspektive dobre poteze.

"Ušli smo u fazu moguće eskalacije"

Diplomata Zoran Milivojević smatra da smo ušli u fazu kada je eskalacija na terenu potpuno moguća.

"Čuli smo od Aljbina Kurtija da ne odustaje od svojih mera, što znači da bi od 21. novembra počelo kažnjavanje i oduzimanje vozila. Na sceni je i odlučnost srpske strane i naroda da to ne dozvoli", kaže Milivojević.

Naglašava da nema poverenje u kredibilitet EU, jer ga je izgubila u proteklim godinama, ali smatra da je Amerika "izlazna varijanta" da ne dođe do eskalacije.

"Imamo i Kfor i Unmik. Pozvani su da štite mir i stabilnost. Njihov mandat sada dolazi do punog izražaja, pogotovo kada na severu KiM nema policije koja bi štitila Srbe", navodi Milivojević.

Milivojević ističe da je odgovornost dela međunarodne zajednice, pitanje njihovog kredibiliteta u širem političkom kontekstu.

Smatra da će se pitanje njihovog kredibileteta videti na osnovu toga da li će 21. novembra biti suspenzije jednostranih mera Prištine, kao i da li će pitanje ZSO biti stavljeno na sto.

недеља, 28. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво