Bez Srbije nema rešenja za Kosovo

Kosovo bez pristanka Srbije ne može nikada biti nezavisna država, niti članica UN, izjavio predsednik Boris Tadić. Niko ne može uslovljavati Srbiju prethodnim učlanjenjem u NATO na putu ka članstvu u EU, istakao Tadić.

Predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je da Kosovo, bez saglasnosti Srbije, nikada ne može postati članica Ujedinjenih nacija i dodao da entitet koji ne može postati član te međunarodne organizacije, nikada u suštini neće biti nezavisna država.

"Sama ta činjenica jasno govori da bez Srbije ne može da se reši problem budućeg statusa Kosova i Metohije. Strategija da se Srbija stavi pred svršen čin planom ubrzanog priznavanja nezavisnosti Kosova ne daje rezultate, niti će ih dati", rekao je Tadić u intervjuu za magazin "Odbrana", povodom Dana Vojske Srbije.

Predsednik je dodao da je Srbija iz tih razloga pitanje Kosova postavila pred međunarodnim institucijama - Generalnom skupštinom UN i Međunarodnim sudom pravde, i ocenio da se na kraju mora postići konstruktivno, mirotvorno, održivo i obostrano prihvatljivo rešenje.

Tadić je dodao da će, nakon odluke Međunarodnog suda pravde, Srbija suvereno odlučiti koje će pravne i diplomatske korake preduzeti, ali je ponovio da Srbija ne prihvata niti će ikada prihvatiti plan Martija Ahtisarija.

"Duboko verujem u pregovore i dijalog i drugačiju političku odgovornost, u nenasilne metode, miran i racionalan proces. Svi koji misle da postoji drugačiji način, duboko se varaju. Bez pregovora i dijaloga i kompromisa sa obe strane nema rešenja", rekao je Tadić i dodao da greše političari koji sugerišu Prištini da odbije kompromis i dijalog.

Rezolucija o Srebrenici moralna obaveza

Govoreći o Rezoluciji o Srebrenici, predsednik je ponovio da je to moralna obaveza Srbije prema strašnom zločinu koji je u svetskim razmerama postao simbol zla na prostoru bivše SFRJ.

"Kada to učinimo, s pravom ćemo moći da očekujemo da će isti princip važiti i za druge države i narode čiji su pripadnici izvršili zločine prema Srbima. Doći će i to pitanje na dnevni red", rekao je Tadić.

Govoreći o članstvu u NATO-u, predsednik Srbije je podsetio da je Skupština Srbije donela rezoluciju o odbrambenoj neutralnosti i da je aktuelna vlada neće menjati naglasivši da Srbiju niko ne može uslovljavati prethodnim učlanjenjem u NATO na putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

"U samom programu Partnerstvo za mir ima još puno prostora koje Srbija može da ispuni ostvarujući konkretnu korist za sebe i za svoju vojsku", rekao je Tadić.

Predsednik Tadić je, međutim, kritikovao stranke koje, kako je rekao, obmanjuju građane "udarajući po tankoj žici negativnih emocija" po pitanju NATO i koje su, kako smatra, lagale da će potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU označiti i priznanje nezavisnosti Kosova i Metohije.

"Isti ti danas pokušavaju da prevare građane tvrdeći da neko iza njihovih leđa hoće da donese odluku o ulasku u NATO jer samo u takvoj atmosferi straha i opšteg nepoverenja njihova politika vidi šansu", istakao je Tadić.

"Ovde se, naime, radi o njihovom nedostatku hrabrosti da kažu šta im je zaista na duši - a to je referendum protiv ulaska Srbije u EU, pa zato, da se Vlasi ne dosete, idu izokola, računajući na negativan emotivni naboj koji tema NATO ima kod nas", rekao je Tadić.

Vojska Srbije profesionalna 2011.

Predsednik Tadić izrazio je uverenje, povodom 15. februara Dana Vojske Srbije, da će u 2011. godini oružane snage biti u potpunosti profesionalizovane.

Tadić je ocenio da je razmeđe 2010. i 2011. godine vreme za ostvarivanje ključnih ciljeva reforme poput donošenja svih strategijskih dokumenata, profesionalizacije i uspostavljanja uslova za veće učešće vojske u mirovnim misijama.

"Za našu javnost, koja se ne bavi strategijskim dokumentima i reformom sistema, važna je činjenica da li je naša vojska profesionalizovana ili nije, da li naši mladići idu na redovno služenje vojnog roka ili ne idu. Verujem da ćemo postići cilj i da ćemo u 2011. godini moći da kažemo da je VS potpuno profesionalizovana", rekao je Tadić.

Predsednik je rekao da će reforme biti nastavljene uprkos ekonomskoj krizi jer je to interes Srbije i dodao da pripadnici Vojske zaslužuju iskreno priznanje za napore koje ulažu kako bi vojska bila spremna da odgovori na sve izazove i pretnje sa kojima se država suočava.

Učešće u mirovnim misijama jača kredibilitet Srbije

Tadić je ukazao na značaj većeg učešća profesionalnih pripadnika VS u mirovnim operacijama u svetu i ocenio da zemlje koje doprinose miru i stabilnosti imaju veći kredibilitet u svetu.

"Politička korist je više nego očigledna i mislim da tu pojedini politički akteri prave veliku grešku i lošu uslugu našim građanima kada Srbiju guraju u izolaciju i kada se protive učestvovanju naše vojske u mirovnim operacijama", rekao je Tadić i dodao da će pripadnici VS ići samo u misije pod mandatom Ujedinjenih nacija.

Predsednik je izrazio zadovoljstvo zbog napretka u proizvodnji i izvozu proizvoda odbrambene industrije i podsetio da je 2003. godine, kada je počela reforma sistema odbrane, ta industrija "bila skoro na kolenima".

"Sada već razmišljamo o novim investicijama i otvaranju novih tržišta, a vraćamo se i na stara. Pored Iraka i Alžira, vratićemo se na tržišta nekih afričkih zemalja, Bliskog istoka, Latinske Amerike i Azije i to je važna činjenica", rekao je Tadić

Број коментара 28

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво