Читај ми!

Kurti: Nema odlaganja roka za preregistraciju vozila

Premijer u Prištini Aljbin Kurti izjavio je da neće biti odlaganja roka za preregistraciju vozila sa srpskih na lokalne tablice, ističući da je poslednji datum za promenu srpskih tablica akronima gradova na KiM 31. oktobar.

Aljbin Kurti rekao je da je rok za preregistraciju vozila bio već odložen 31. jula.

"Odložili smo za mesec dana i umesto 1. oktobra on je 1. novembar, pa je poslednji datum 31. oktobar, kada svi građani Kosova, koji imaju vozila sa zastarelim registarskim tablicama od Miloševića, imaju mogućnost da ih promene u legalne registarske tablice", rekao je Kurti u obraćanju novinarima u Prištini.

Kurti je naveo da su "negativna kampanja iz Beograda i akti nasilja nad nekim ljudima koji su promenili registarske tablice uplašili mnoge kosovske Srbe da ih zamene".

"Negativna kampanja ima svoj izvor u Beogradu, ali i akti nasilja nad nekim ljudima koji su zamenili tablice. Akti nasilja uticali su da Srbi, umesto da svoje tablice prebace na RKS, jer se plaše nekih od kriminalaca na severu, koji su, videli smo, i palili automobile. Ova negativna kampanja i nasilje nad Srbima su neprihvatljivi za Vladu Kosova i biće neprihvatljivi i svakako pre nego kasnije", rekao je Kurti.

Šest dana do isteka roka za pereregistraciju, prema navodima policije u Prištini tablice je promenilo 15 vlasnika automobila, od blizu 10.000 koliko se procenjuje da ih ima, uglavnom na severu KiM.

Vlasti u Prištini od danas počele su kampanju pozivanja na preregistraciju preko SMS poruka, na na srpskom jeziku.

"Registrujte svoja vozila na RKS, uz finansijske i proceduralne pogodnosti do 31.10.2022. Bilo gde, nezavisno od Vašeg boravišta. 0800 GO-RKS", navodi se u tekstu poruke, uz link sa detaljnim objašnjenjima za preregistraciju.

Reagujući na izjavu Kurtija, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković rekli su da će biti uz Srbe na severu KiM, te da oni ne žele preregistraciju vozila.

Predstavnici uticajnih zemalja zapada prethodnih dana pozvali su vlasti u Prištini da odlože pereregistraciju na 10 meseci, kako bi se dala šansa mirnom rešenju tog pitanja. 

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара