Читај ми!

Vučić: Sa milijardom iz UAE potpuna likvidnost Srbije, tražiću da se zaštiti gasovod

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je šeik Muhamed Bin Zajed veliki i iskreni prijatelj Srbije. Kaže da će kredit od Ujedinjenih Arapskih Amirata od milijardu dolara biti na raspolaganju dan pošto se obavi ratifikacija sporazuma i da će time biti obezbeđena potpuna likvidnost zemlje.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predsednikom Ujedinjenih Arapskih Emirata Muhamedom bin Zajedom el Nahjanom. 

Posle sastanka, predsednik Vučić je rekao da će kredit od UAE u iznosu od milijardu dolara biti na raspolaganju dan pošto se obavi ratifikacija sporazuma i da će time biti obezbeđena potpuna likvidnost zemlje.

Na pitanje novinara da li su sredstva kredita od UAE na raspolaganju i kada će biti, Vučić je odgovorio da jesu, ali da Srbija mora da obavi još neke svoje tehničke stvari i da to ratifikuje i da će dan posle toga imati sredstva.

"Toliko je veliki prijatelj ove zemlje šeik Muhamed da se ljutio na svoje ljude misleći da su oni usporavali, ali nisu, mi smo", rekao je Vučić.

Istakao da Srbija u ovom trenutku ima dve milijarde i dvesta miliona u evrima na svom računu.

"Dakle potpuna likvidnost bez problema. Kada dođe i ta milijarda na račun Republike Srbije onda vam je jasno da imamo veliku likvidnost", istakao je Vučić.  

Vučić: Vodimo računa o svojim interesima i po pitanju nafte  

Predsednik Vučić je rekao da Srbija vodi računa o svojim interesima i po pitanju nafte i da sada sve ozbiljne zemlje moraju dugoročno da razmišljaju kako će je obezbediti.

Na pitanje novinara da li je postignut neki dogovor o snabdevanju nafte sa UAE, Vučić je rekao da ne može da govori o snabdevanju nafte već samo o dugoročnim planovima.

"Svi moramo da bavimo dugoročno kao ozbiljna zemlja koja brine o svojim interesima, a ne šta će da nam kaže jedan ili drugi ambasador, i baš me briga za sve njih. Ne interesuje me koliko se dure i ljute jer sam izabran od građana Srbije a ne nekih drugih zemlja", rekao je Vučić.

Istakao je da Srbija u ovom trenutku mora da uvozi u naredne dve godine naftu preko hrvatskog naftovoda (Janaf) i da za te dve godine moramo da izgradimo još najmanje jedan naftovod i da krenemo da gradimo još jedan.

"Moramo da se povezujemo i pronalazimo partnerstva u regionu i luke preko kojih ćemo da dopremamo naftu i na tome radimo. Vidim se sa Zajedom drugi put posle mesec dana, on je jedan od najvažnijih svetskih lidera u ovom trenutku, i kada je reč o dogovoru u OPEK-u koji imaju sa Saudijskom Arabijom oko nafte i svake druge vrste njihovog političkog pozicioniranja. Zajed je postao jedan od najznačajnijih ljudi u svetu", naglasio je Vučić.

Vučić: Šeik Muhamed iskreni prijatelj Srbije i u teško vreme

Predsednik Srbije je istakao da je šeik Bin Zajed veliki, iskreni prijatelj Srbije i izrazio nadu da će uspeti da ga zainteresuje za još neke investicije.

"Danas je u posetu Srbiji stigao predsednik UAE šeik Muhamed, naš veliki prijatelj. Veoma sam srećan što imamo priliku da sa njim razmenimo mišljenje i danas i večeras, kada će sa nama biti premijerka i veliki broj ministara. Mnogo toga možemo da naučimo, sagledamo i vidimo kakvi su planovi i očekivanja. Ako neko zna šta je to što možemo da očekujemo po pitanju cena i količina nafte onda je to on", naglasio je Vučić u izjavi novinarima.

Preneo je da je iz razgovora, koje je imao s njim, neke okvirne stvari već saznao, što je važno kako bismo znali šta nam je činiti u narednom periodu.

"Razgovarali smo o celokupnoj situaciji i u Ukrajini i regionu. Upoznao sam ga s tim šta je to što se očekuje od Srbije sa zapada, šta je to i pod kakvim se sve, neko bi ih nazvao pritiscima, neko drugim imenom, nalazimo", dodao je predsednik.

Vučić je izrazio zahvalnost šeiku Muhamedu na svakoj vrsti podrške i pomoći, podsetivši da milijardu dolara sa kamatnom stopom od tri odsto, koje je Srbija dobila od Emirata, pod ovakvim uslovima, predstavlja gotovo neverovatnu stvar za našu zemlju.

"Najpre ćemo premijerka i ja imati razgovor sa našim nemačkim partnerima, pa onda obilazak brodom i večeru sa šeikom Muhamedom", rekao je on.

Vučić je naglasio da je to prilika za dobre razgovore, važne i razgovore o svim našim projektima, dosadašnjim investicijama, budućim ulaganjima i onome šta u svetu možemo da očekujemo.

Kazao je da šeik Muhamed zna da smo jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji.

"Smešno mi je kada neki proruski i prozapadni analitičari u našoj zemlji, pošto ih je sve manje prosrpskih, govore da nije samo Srbija, već da nije uveo sankcije ni Azerbejdžan. Kada to čujete, kao i kada kažu da ih nije uvela ni Jermenija, onda počnete da se smejete od muke, pa ne preostaje ništa drugo nego da više ne slušate takve gluposti", dodao je Vučić.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво