Мухамед бин Зајед у посети Србији, састао се са Вучићем

Председник Србије Александар Вучић састао се са председником Уједињених Арапских Емирата Мухамедом бин Заједом ел Нахјаном, за кога је испред Палате "Србија" приређен свечани дочек.

Председника УАЕ дочекао је председник Александар Вучић, а након тога уследили су пленарни састанак двеју делегација и разговор у четири ока Вучића и Бин Заједа. 

Посета шеика Бин Заједа Србији је прва радна посета након што је у мају, после смрти свог брата Калифе, постао председник Емирата.

Од 2012. године до данас, председник Вучић и шеик Бин Зајед имали су више од двадесет сусрета, а последњи пут састали су се у септембру, у Абу Дабију.

Та посета Уједињеним Арапским Емиратима била је прва званична посета председника Вучића у другом председничком мандату и тада је потписано десет споразума између двеју земаља.

Најважнији споразум који је том приликом потписан је споразум којим Србија добија од УАЕ финансијску подршку, тачније споразум о кредиту од милијарду долара по повољној каматној стопи од три одсто.

Потписани су и споразуми о стратешком партнерству две земље, али и документи о сарадњи у области правосуђа, културе, сајбер-безбедности, борбе против трговине људима, сарадња дипломатских академија.

У тешкој глобалној кризи ова посета је за Србију била веома значајна, јер су УАЕ седми на свету по нафтним резервама, односно поседују скоро шест одсто светских резерви нафте.

"Наше пријатељство је изузетно чврсто и кад год је тешко, ми можемо да се ослонимо на Емирате, што се и до сада небројано пута показало, када су нам наши пријатељи помагали и у најтежим тренуцима", рекао је тада председник Вучић.

Светски медији Бин Заједа сврставају у најмоћнијег човека на свету, захваљујући мудрој политици коју је водио, као и енергетским потенцијалима којима располаже.

Из Београда, како преносе руски медији, шеик Бин Зајед отпутоваће у посету Москви, где ће се састати са руским председником Владимиром Путином.

четвртак, 02. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво