Читај ми!

Selaković: Hrvatska izašla iz okvira politike EU

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković rekao je da je šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman, javno izrečenom ocenom da je priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova od strane Srbije neminovnost, izašao iz okvira zvanične politike EU, koja je po ovom pitanju na statusno neutralnim pozicijama.

"Srbija, razume se, uprkos željama ministra Grlića Radmana, neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost svoje južne pokrajine, i za to ima čitav niz valjanih razloga, a njeni argumenti čvrsto su zasnovani na međunarodnom pravu, na pravno važećoj Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN, odnosno na temeljnim principima na kojima počivaju savremeni međunarodni odnosi", rekao je Selaković. 

Selaković je naveo da je pozicija hrvatske diplomatije po ovom pitanju, najblaže rečeno, protivrečna, jer Hrvatska danas brani teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine pozivajući se upravo na princip suverenosti i nepovredivosti teritorijalnog integriteta država, a istovremeno Srbiji uskraćuje ista prava, što nije ni principijelno ni dobrosusedski.

Principi međunarodnog prava moraju biti, kaže Selaković, univerzalni da bi uopšte bili principi, a svako odstupanje od pravila i prihvatanje presedana zapravo obesmišljava međunarodno pravo i ruši njegove temelje.

"Veliki broj zemalja je, upravo u sadašnjoj geopolitičkoj situaciji, postao bolno svestan da se povrede međunarodnog prava i principa vraćaju kao bumerang, i zato je sve veći broj onih koji odlučuju da olako dato priznanje samoproglašenom Kosovu povuku", kaže Selaković.

"Očekujemo da će tim putem poći i Republika Hrvatska, ne samo zbog posvećenosti međunarodnim pravu, već i zbog toga što, nadamo se, sagledava važnost izgradnje stabilnih dobrosusedskih odnosa sa Republikom Srbijom", naveo je Selaković.

Šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman je u intervju za Albanijan post ocenio da su naredni meseci odlučujući za postizanje sporazuma Beograda i Prištine, i da je priznanje tzv. Kosova od strane Srbije "neminovnost". 

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво