Čitaj mi!

Piperni: Kfor spreman da interveniše ako se pogorša situacija na KiM

Kfor je spreman da pozove rezervne snage i interveniše u slučaju pogoršanja bezbednosne situacije, s približavanjem isteka roka za preregistraciju vozila, izjavio je u Prištini prvi zamenik komandanta misije NATO-a u južnoj srpskoj pokrajini, brigadni general Luka Piperni.

Luka Piperni je u sedištu Kfora u Prištini izjavio novinarima da je situacija sada mirna, ali osetljiva i da NATO ne može da isključi nove tenzije ili, kako prenosi Rojters, nasilje na severu pokrajine kako se približava 31. oktobar, koji je Aljbin Kurti postavio kao rok za preregistraciju vozila.

"Ako se situacija pogorša, spremni smo da intervenišemo, spremni smo da se nađemo između demonstranata i bezbednosnih organizacija", rekao je Piperni novinarima govoreći o, kako navodi Rojters, približivanju isteka roka za preregistraciju vozila na KiM.

On je rekao da Kfor ima "dovoljno vojnika da se izbori sa situacijom" i da "s tim brojem pripadnika" može da "okonča bilo koje povećanje napetosti".

"Mi smo na oprezu i spremni da delujemo... ako budemo imali povećanje tenzija, ali takođe možemo da dovedemo rezervne snage... koje možemo da pozovemo u kratkom roku", istakao je brigadni general Piperni.

Vlada privremenih prištinskih institucija uvela je 29. juna reciprocitet za osobe koje sa ličnom kartom izdatom u centralnoj Srbiji ulaze na Kosovo i Metohiju, zatim ponudila je mogućnost preregistracije vozila sa srpskih na lokalne – "RKS" tablice, a odlučila je i da se nastavi sa primenom stikera za registarske automobilske tablice.