Čitaj mi!

Vučić zahvalio Zurofu na borbi za osudu ustaških zločina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa direktorom Centra "Simon Vizental" Efraimom Zurofom, sa kojim je razgovarao o konkretnim inicijativama u cilju očuvanja sećanja na žrtve nacističkog režima, kao i o projektu podizanja memorijalnog kompleksa na Starom sajmištu, koji bi bio posvećen žrtvama nacističkog režima po ugledu na Jad Vašem u Jerusalimu.

Aleksandar Vučić je zahvalio gospodinu Zurofu na doslednoj i neumornoj borbi i predanom radu na rasvetljavanju zločina počinjenih u Drugom svetskom ratu, kao i na tome što se sa ogromnom posvećenošću i dalje bori za jasnu osudu ustaških zločina, navodi se u saopštenju službe za saradnju sa medijima predsednika Republike.

Naglasio je da se tom borbom daje nemerljiv doprinos pravdi koju žrtve zaslužuju, ali i sprečavaju opasne pojave istorijskog revizionizma koje su sve vidljivije.

"Zahvalio sam gospodinu Zurofu i na snažnoj argumentovanoj reakciji nakon zabrane da posetim spomen-kompleks u Jasenovcu, kojom je podržao moje pravo da to uradim, kako sa ljudske, tako i sa državničke strane", poručio je predsednik.

"Srbija odlučna u borbi protiv antisemitizma"

Vučić je naveo i da su nepriznavanje zločina i njihovo osporavanje neprihvatljivi u svakom civilizovanom društvu, kaže se u saopštenju.

Istakao da je Srbija, kao i uvek, odlučna u borbi protiv antisemitizma, što je do sada u više navrata pokazala na konkretan način, ne samo time što je bila prva zemlja koja je donela Zakon o restituciji, odnosno povratu imovine jevrejskim porodicama, već i pokretanjem niza inicijativa i projekata u cilju očuvanja sveobuhvatnog sećanja na žrtve nacizma.

"Srbija je usvojila zakon o Memorijalnom centru 'Staro sajmište' radi ispunjavanja dužnosti i trajnog pamćenja i spomena žrtvama holokausta, genocida, okupatorskog terora i zločina", podsetio je predsednik,.

Sagovornici su se saglasili da naše tradicionalno istorijsko savezništvo predstavlja i večitu sponu u sećanju na zločine koji su počinjeni protiv srpskog i jevrejskog naroda, te da će se u tom smislu postojeća saradnja produbiti i proširiti i na brojne druge projekte i inicijative, zaključuje se u saopštenju.