Читај ми!

Pahor u Prištini: Sprovesti postojeći sporazum o ZSO

Predsednik Slovenije Borut Pahor izjavio je u Prištini da mora da se primeni sporazum o Zajednici srpskih opština na Kosovu i Metohiji, kao i da dok strane ne nude druge alternative, jedino važi postojeći sporazum.

Na zajedničkoj konferenciji za medije sa Vjosom Osmani, Borut Pahor je naveo da je i u Beogradu rekao, kao i tokom prošle posete Prištini, da sprovođenje postignutih sporazuma vidi kao put ka jačanju poverenja.

"Rekao sam i Osmanijevoj da nađe rešenje za postizanje ovog dogovora, ne znam da li postoje alternative, ali sve dok nema predloga stranaka važi prethodno postignut dogovor", rekao je Pahor.

Vjosa Osmani je navela da je Priština ispunila 99 odsto obaveza iz dijaloga sa Beogradom, priznajući da jedino sporazum o ZSO nije sproveden u delo.

Prema njenim rečima, "Ustavni sud Kosova je utvrdio mnoge nepravilnosti i kršenje Ustava i kao takav ne može da se primeni".

"Taj sporazum je u suprotnosti sa ustavnim poretkom Kosova, jer je Ustavni sud u tom sporazumu utvrdio 23 kršenja našeg Ustava. Takvi dogovori nikada nisu iznad Ustava. Mi ćemo poštovati i sprovoditi odluku Ustavnog suda, ne možemo stvarati multietnički entitet. Ne možemo da forsiramo rešenja iz prošlog veka koja dele ljude, jer naš cilj je da se svi ljudi integrišu i ostvare svoja ustavna prava po principu multietničnosti. Kao predsedniku, moja jedina alternativa je Ustav Kosova", rekla je Osmani.

Prema njenim rečima, "svako rešenje koje nije vezano za međusobno priznanje neće doneti mir i stabilnost".

Slovenački predsednik je ocenio tendecioznim stav predsednika Srbije Aleksandra Vučića na njihovoj nedavnoj zajedničkoj konferenciji za medije u Beogradu, da je Slovenija narušila teritorijalni integritet Srbije.

"Slovenija i Srbija imaju različita mišljenja o Kosovu. Mi smo prihvatili da je država, Srbija nije. Mislim da je ta izjava neprihvatljiva, tendenciozna i ponavljanje postojećih razlika. Ali sam i na beogradskoj konferenciji rekao da ne treba ugrožavati evropsku perspektivu i ugrožavati njenu bezbednost", rekao je Pahor.

U posetu Prištini Pahor je stigao uoči samita Brdo-Brioni, najavivši da će na tom skupu 12. septembra biti reči o temama kao što je omogućavanje što bržeg pregovora za zemlje koje imaju status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, da Bosna i Hercegovina dobije status kandidata do kraja godine, kao i da se "ispuni zahtev za viznu liberalizaciju za žitelje Kosova".

"Druga tema je energetska kriza koja nas čeka tokom zime. Mislim da je cilj da poručimo Evropskoj uniji da ne zaboravi Zapadni Balkan i da uloži više napora nego što je to učinila za krizu sa kovidom 19", naveo je slovenački predsednik.

Vjosa Osmani zatražila je od slovenačkog predsednika da njegova zemlja "konačno pogura proces liberalizacije viznog režima za Kosovo".

"Potrebni su nam vaša podrška i vođstvo kako bi naš put ka evroatlantskim strukturama bio završen što brže i uspešnije. Vrata EU i NATO ne samo da treba da budu otvorena zemljama koje ih istinski predstavljaju i inspirišu svojim vrednostima, već je krajnje vreme da se jasno shvatiti da je prisustvo u ovim strukturama garancija mira i razvoja", rekla je Osmanijeva.

Nakon sastanka sa Osmanijevom, Pahor je u Prištini razgovarao i sa premijerom Aljbinom Kurtijem.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво