Читај ми!

Sporazum o ličnim dokumentima, bez blokada 1. septembra – u iščekivanju dogovora o tablicama

Sporazumom o ličnim kartama Beograd je izvukao najviše što je mogao, rekao je predsednik Aleksandar Vučić, dan nakon što je dogovoreno da se na administrativnim prelazima neće izdavati ulazno-izlazne dozvole ni sa jedne strane. To znači da na ulasku u centralnu Srbiju, Albanci više neće dobijati registracioni list, a zauzvrat Priština odustaje od izdavanja dozvole za kretanje Srbima u južnoj pokrajini. Na administrativnim prelazima zbog dogovorenog rešenja 1. septembra neće biti blokada. Beograd se nada da će razgovori o tablicama uroditi plodom.

Desetodnevni pregovori dali su rezultat koji predsednik Srbije vidi kao najbolje moguće rešenje u ovom trenutku. Napominje da je postignuti dogovor usmeni i da se oslanja na pismeni sporazum o slobodi kretanja iz 2011. godine.

"Ali smo se izborili za srpsku državnost na KiM da dokumenta RS važe na KiM posebno Srba sa KiM. U tom smislu smo našli najbolje tumačenje koje Priština nije sa lakoćom prihvatala – a to je da Srbi sa KiM imaju svoja dokumenta Republike Srbije. Dakle, nikome nije teže, svima je lakše, ni za jotu poziciju nismo promenili ali Kurtijeve reči predstavljaju novu pretnju Srbiji", kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Kao pretnju tumači izjavu premijera privremenih institucija u Prištini svega dan nakon postizanja kompromisa.

"Svima koji na Kosovu imaju srpske tablice dali smo rok od dva meseca da preregistruju vozila na tablice RKS. Proces traje do 31. oktobra i nadam se da posle tog datuma na Kosovu nećemo videti vozila sa nevažećim tablicama. To nije usmereno protiv Srba, već se ovde radi o poštovanju zakona i legitimiteta", kaže Aljbin Kurti, premijer u Prištini.

"Mi ćemo se boriti, čuvati stranu našem narodu. Da, veoma sam zabrinut. Ja sam rekao i kada rešimo jednu stvar, dolazi druga, treća, četvrta... neko želi da nas uvede u sukobe, a naše je da to izbegavamo, ali kada više ne možemo, onda ste saterani uz zid i nemate kud", rekao je Vučić.

Sukobe želi da izbegne i Evropska unija – to je u objavi da su se Beograd i Priština uslaglasili napomenuo šef evropske diplomatije.

"Srbija se saglasila da ukine ulazne i izlazne dokumente za nosioce kosovskih ličnih karata, a Kosovo je pristalo da ne uvodi to za one koji imaju srpske lične karte, za kosovske Srbe i druge građane. Oni će moći da slobodno putuju između Kosova i Srbije koristeći svoja lična dokumenta. Unija je dobila garancije od premijera Kurtija u vezi sa tim", kaže Žozep Borelj, visoki predstavnik Evropske unije za spoljne poslove.

Beograd je tražio garancije da dogovor ne menja statusnu neutralnost pregovora. Zato je u sporazum uključena izjava u kojoj se navodi da se lične karte koje izdaje Priština koriste isključivo iz praktičnih razloga kako bi se omogućila sloboda kretanja predviđena sporazumom iz 2011, kao i da ne znače pristanak na odstupanje od Rezolucije 1244.

"Ovaj disklejmer jasno pokazuje da obostranim prihvatanjem ličnih dokumenata mi ne priznajemo, niti ćemo ikada priznati nezavisnost Kosova, a ovaj disklejmer koji je sastavni deo dogovora, to želim posebno da naglasim, biće vidno istaknut na svim prelazima i svim drugim mestima", rekao je Petar Petković, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Na administrativnim prelazima zbog dogovorenog rešenja 1. septembra neće biti blokada. Beograd se nada da će se što pre odblokirati tema Zajednice srpskih opština, ali i da će razgovori o tablicama uroditi plodom.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво