Читај ми!

Vučić: Ne može napred bez ZSO, danas nastavak razgovora

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da bez formiranja Zajednice srpskih opština neće moći da se krene nigde napred, kada je reč o odnosima Beograda i Prištine, i naglasio da će to tek biti glavna tema i da će danas posle podne telefonski nastaviti razgovore o KiM. Napomenuo je da predstoji teška borba za opstanak našeg naroda na KiM i da je jedina ispravna politika to da čuvamo mir koliko god možemo i svoju decu i vodimo odgovornu i pametnu politiku.

Vučić je, na pitanje o rezultatima razgovora sa izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, najavio da će detaljnije o tome pričati sutra.

"Reč je o tome da pokušavamo da se na svaki način ponašamo konstruktivno, razumno, racionalno, čuvajući naše nacionalne državne interese, ali čuvajući, a to je naš interes, mir i stabilnost, želeći da garantujemo bezbednost i sigurnost našem narodu na KiM", istakao je on.

Vučić je kazao da se mnogi u Srbiji prave naivni i kažu da ne znaju kakva je situacija na KiM, uz konstataciju da je najlakše prebacivati krivicu onome ko nije nimalo kriv za sadašnje stanje.

Kazao je da su ga Lajčak i Eskobar pozvali na poštovanje sporazuma iz 2011. godine.

"Rekao sam da smo spremni da poštujemo sve sporazume iz 2011, iako su ga potpisali predstavnici neke druge vlade. Ali određene stvari ne pišu u tome, i ne možete nas terati da provodimo u delo nešto što ne piše", istakao je on.

Vučić je kazao da je sa predstavnicima EU i SAD pričao o ZSO dva sata, i da će to tek biti tema, uprkos činjenice da Priština o tome ne želi da priča.

"Neće moći da se krene nigde napred bez ZSO", poručio je on.

Rekao je da postoji nečija želja da kaže kako je potpisana sloboda kretanja 2011. godine, ali skreće pažnju da u tom sporazumu piše za tranzitne zemlje, a ne da Srbi na KiM moraju imati određena dokumenta.

"Tražio sam, i nije sporno prihvatićemo šta god hoćete, ali morate da garantujete, da se ne mogu zaustavljati Srbi sa KiM samo zato što imaju srpska dokumenta. Mi tražimo da treba da postoji pravo da se Srbin sa KiM sa srpskim dokumentima kreće bez problema. To je dokaz naše državnosti. To je u skladu sa sporazumom", rekao je on.

O tablicama 

Vučić je preneo i da kada je reč o preregistraciji tablica da Srbija ne može da prihvati sve.

"O tablicama ne možemo da razgovaramo, i sigurno je da neće biti pomaka. Možete da budete sa BG tablicama u Kosovskoj Mitrovici, ali ne i sa KM jer, kako kažu, Mitrovica ne može da bude deo Srbije. To su suštinske stvari i neće Srbi da ih prihvate, a ja nemam mandat da to prihvatim", istakao je on.

Ukoliko Priština bude prihvatila da Srbi mogu da se kreću slobodno sa svojim dokumentima, ostaje da se traži rešenje za tablice, ZSO, te je, ističe, samo pitanje trenutka kada će se doći u težu i veću krizu, da li 1. ili 10. septembra.

Podsetio je da postoji rok od dva meseca za preregistraciju tablica, a izvesno je da Srbi neće da ih menjaju.

"Da bar oko dokumenata možemo da rešimo, da Srbi mogu sa dokumentima da idu na Kosovo i prelaze administrativnu liniju sve bi bilo lakše. Videćemo u danima pred nama. Sve drugo je proizvod ovoga", naglasio je on.

Vučić je, u vezi za prisustvom kosovske policije na severu pokrajine, rekao da ne misli da policija van Direktorata sever ima nadležnosti da radi bilo šta na severu.

Predsednik je, u obraćanju na Sajmu šljiva u Osečini, rekao da nam pored toga predstoji i teška borba sa svim nedaćama uzrokovanim svetskim sukobom ili ratom u Ukrajini.

"Za nas je najvažnije da uvek možemo sve da uradimo za našu otadžbinu", istakao je predsednik i dodao da smo jedina država u Evropi koja na slobodarski način donosi odluke kako da vodi svoju zemlju napred i jedini koji možemo da se razlikujemo.

Poručio je da se zbog svega što nas čeka moramo ozbiljno i odgovorno da se ponašamo.

Ne mislim da treba da idemo grlom u jagode i da se sukobljavamo sa svima, rekao je Vučić i naglasio da je jedina ispravna politika to da čuvamo mir koliko možemo i svoju decu i vodimo odgovornu i pametnu politiku.

"Samo neka me puste da položim cvet u Jasenovcu"

Vučić kaže da nema problem sa izjavama hrvatskih zvaničnika, samo da ga puste da ode u Jasenovac da položi cvet žrtvama.

"Pogledajte šta je sve izazvala samo jedna mala želja, da položim cvet na Jasenovački cvet", rekao je Vučić u Osečini odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše to što hrvatski mediji nastavalju kampanju protiv njega i što je premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio kako postoji mogućnost dizanja optužnice protiv njega, te kako će zaštititi pilote optužne za zločine na Petrovačkoj cesti tokom akcije Oluja 1995. godine.

Vučić je rekao da nijednu tešku reč niti nešto loše nije rekao ni o kome iz Hrvatske, kao što oni govore o Srbiji i njemu.

"Kažu da će da hapse. Zbog čega? Zbog reči od 1995. godine? Nije problem, ja sam spreman, samo da me puste da odem do Jasenovca da položim cvet. Takve otpužnice mi možemo 20 protiv njihovih čelnika da podižemo, to je toliko glupo i besmisleno da nemam reči da se takvim glupostima uopšte neki ozbiljan čovek bavi", zaključio je Vučić.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво