Читај ми!

Отворен 17. Сајам шљива у Осечини

Сајам шљива у Осечини, на коме ће бити представљено више од стотину излагача из осам земаља, отворио је председник Србије Александар Вучић.

Званичном отварању 17. Сајма шљива у Осечини, који траје до 28. августа, присуствује и министар пољопривреде Бранислав Недимовић, а председник је дочекан уз традиционалну песму из овог краја и буран аплауз.

Централни сајамски догађај који се одржава у хали Спортског центра је изложба шљиварске производње – свежих и сувих шљива, пекмеза, џемова, ракија, компота, слатка, колача од шљива, али и јединствених производа попут афродизијачког окрепљивача "карабан" начињен по јединственој рецептури од меда, ракије и ораха.

На сајму се представљају и привредне и предузетничке фирме, установе и институције чије су делатности непосредно или индиректно повезане са шљиварством, воћарством или аграром, као и са туризмом који је у овом делу Србије у фази развоја.

Такође, посебан део посвећен је изложби пољопривредне механизације и садног материјала.

Организатори Сајма су општина Осечина и Туристичка организација "Подгорина".

Изложба "Златне руке", на којој се представљају сачувани примерци домаће богате баштине, рукотворине и гастрономски специјалитети урађени по традиционалној рецептури, једна је од најатрактивнијих пратећих садржаја.

Ту спада и "Трг старих заната" са неколико, само за сајамске прилике, обновљених радњи овдашњих мајстора-занатлија.

Такође, посебан део је предвиђен за неговање традиције – "Посело код лампека", где се уз казан док се пече ракија певају старе изворне песме, пијуцка ракијица и служи сува шљива.

На лицу места кува се и пекмез, који посетиоци могу да дегустирају врућ у лепињи.

У оквиру сајамских манифестација предвиђен је и такмичарски део у шаху и здравицама, као и проглашење победника за најбоље штандове, храну, производе од шљива и алкохолна пића.

Читав догађај употпуњује богат културни, музички и уметнички програм, садржаји за децу, стручна предавања и дебате, промоције, али и вожња кроз град фијакером и возићем.

Сајам је почео 23. августа промоцијом књиге Јелене Глушац "Храм Успења Пресвете Богородице у Пећкој", која је одржана у Парохијском дому у Осечини.

Јуче је, у оквиру сајма отворена изложба "Кошуљица извезена – кошуље кроз историју", а одржано је предсајамско вече, када је запаљена сушара и одржана здравица уз игру, кола и народну музику.

Привредно-туристичка и забавна манифестација Сајам шљива у Осечини настала је 2006. године и представља кључни догађај у западној Србији, кога би требало стално неговати, квалитативно унапређивати, стручно истицати и економски што боље пласирати, навели су организатори.

Циљ Сајма је да поврати важност шљиви, подгорској и српској најраспрострањенијој воћарској култури, затим да допринесе унапређењу шљиварства на овом подручју, као и да кроз бројне сајамске садржаје афирмише и све друге ресурсе и потенцијале којима општина Осечина располаже не само у овој већ и у другим областима.

Традиционално, Осечина током манифестације угости бројне делегације градова из региона, као и око 15.000 посетилаца.

уторак, 16. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво