Читај ми!

Šapić: Benefite onoga što radimo u Beogradu građani će videti od jeseni

Pokušaćemo da kao gradska uprava preuzmemo odgovornost za sve stvari koje se dešavaju u Beogradu, rekao je gradonačelnik Aleksandar Šapić. Najavljuje uređenje javnog prevoza, rekonstrukcije ulica, nova parking mesta i jedinstveni broj na kojem će građani moći da dobiju sve informacije i prijave problem. Beograđani će od jeseni moći da vide benefite onoga što radimo, kaže Šapić.

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, govorio o tome šta građani mogu da očekuju od Uprave grada u narednom periodu.

Govoreći o smenama na čelu gradskih preduzeća, o čemu se juče raspravljalo u Skupštini Beograda, Šapić je rekao da ima poverenje u ljude koji su postavljeni na te funkcije.

"Kada bih znao kakvi će da budu, onda bih vladao veštinom tumačenja budućnosti. Ne znam, ali imam poverenje u te ljude. Mislim i da su i oni svesni velike odgovornosti", rekao je Šapić napomenuvši da je upoznat sa njihovim biografijama i institucijama koje su ih preporučile.

Naveo je da su neki dosadašnji direktori gradskih preduzeća sami podneli ostavke, a da vlast nekima nije bila zadovoljna, kao i da su neki predugo bili na toj funkciji.

"Svakako da se od svake osobe koja dođe na odgovorno mesto u Upravi grada Beograda očekuje da unapredi uslugu koju pruža Beograđanima. Očekujem da za par meseci Beograđani vide efekte onoga što smo u toku leta radili i onoga što ćemo raditi na jesen", rekao je Šapić.

Govoreći o primedbama opozicije, koja nije podržala smenu direktora, Šapić je istakao da su se opozicioni političari protivili smeni iako su na rad prošle gradske upravi imali mnogo zamerke. Naveo je i da je izbor direktora bio po skraćenoj proceduri, odnosno po, kako kaže, poslovniku koji je usvojila sadašnja opozicija kada je bila na vlasti.

"Nismo im dozvolili sedam dana ranije da provlače kroz medijsko blato te ljude", rekao je Šapić.

"Sve je najvažnije"

Na pitanje šta izdvaja kao najvažnije stvari kojima se treba baviti u Beogradu, Šapić odgovara: "Sve je najvažnije".

"Pitanje azila... Oni koji vole životinje, njima je to najvažnije, nekoj baki koja nema gde da sedne najvažnija je klupa u parku, neko ko puno vremena provodi u saobraćaju, važan je javni prevoz, roditeljima vrtići", rekao je Šapić.

Ističe da je javni prevoz rak-rana prestonice.

"Već nekoliko decenija isisava mnogo novca iz budžeta a apsurdno zvuči - ljudi su nezadovoljni javnim prevozom", rekao je Šapić.

Naveo je da su za početak ukinute reklame na autobusima, te da je važno da nam autobusi i tramvaji izgledaju uredno.

"Ako smo doneli meru da treba da budu crvene boje, onda treba da budu crvene boje... Mislim da autobusi i tramvaji treba da izgledaju čisto, pristojno i uredno", rekao je Šapić.

Najavljuje 100 novih autobusa na gas, sa novom gasnom stanicom, kao i poboljšanje usluge javnog prevoza.

Komentarišući navode da će javni prevoz poskupeti, gradonačelnik je upitao zašto bi poskupelo nešto što skoro niko ne plaća.

"Javni prevoz se u Beogradu plaća na nivou od 15–20 odsto. Počećemo da podižemo uslugu, da rešavamo probleme unutar naše kuće, onda sam potpuno siguran da će građani na to pozitivno da reaguju i pomognu da rešimo višedecenijski problem i da novac koji odlazi iz budžeta, novac građana Beograda, koji se suludo baca u naš javni prevoz – bude iskorišćen za mnogo bolje stvari", rekao je Šapić. 

Govoreći o predstojećoj zimi, Šapić kaže da ne možemo da utičemo na to da li će biti struje i gasa.

"Grejanja će biti, ako bude gasa. Ja vidim da smo za sada kao država nabavili dovoljno gasa. Imamo taj povoljni aranžman sa Rusima, imam pravo da verujem da će sa gasom biti sve u redu", kaže Šapić i dodaje da će zbog cene gasa morati da se radi rebalans budžeta.

Ista je, kaže, stvar i za struju.

"Vidite kakvo je hidrološko stanje, da su reke na istorijskom nivou, moramo da uvozimo struju. Više se bojim te struje nego gasa, ukoliko bude struje, mi smo naš deo odradili", rekao je Šapić.

To je, dodaje, deo programa stabilizacije i pripremanja za jesen.

"Da vrtići budu topli, da škole budu tople, da domovi budu topli – i da se nadamo da će ova kriza što pre prestati", ističe Šapić.

Rekonstrukcije ulica, parking

Napominje da će svi oni koji su do sada plaćali komunalne usluge po subvencionisanim cenama tako plaćati i nadalje, a da će Grad pokušati da ne odustane ni od jednog kapitalnog projekta – među njima su i završavanje obilaznice, konačno rešenje savskog šetališta.

"Pokušaćemo sada da otvorimo mnogo javnih radova na jesen, mislim da su malo zaboravljeni javni radovi, da ima prostora za mnogo više rekonstrukcija ulica... Ideja nam jeste da uđemo u velike javne radove od jeseni, u tom pravcu će i budžet da bude", rekao je Šapić.

Najavio je i nova parking mesta, što izgradnjom privatnih, što izgradnjom gradskih parkinga i garaža.

"Treba nam malo vremena, u toku leta smo došli na čelo Beograda, ali sam siguran da će Beograđani već od jeseni početi da vide neke benefite onoga što smo mi do sada radili", rekao je Šapić.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво