Читај ми!

Шапић: Градски превоз неће поскупети у наредних годину и по дана

Градоначелник Београда Александар Шапић изјавио је да градски превоз неће поскупети у наредних годину до годину и по дана, јер, како је рекао, нема смисла поскупљивати нешто што нико не плаћа.

На данашњој седници Скупштине града, Шапић је покренуо питање Градског саобраћајног предузећа "Београд" којим нико, како је рекао, није хтео да се бави 30 година, као и да нема појма шта ће тамо затећи.

Он је прецизирао да сваке године Београд издваја између 230 и 250 милиона евра за субвенционисање градског превоза, а да само 15 одсто грађана плаћа карте.

"Ако тако остане, можемо само да затворимо врата и одемо кући. Мора да се утврди одговорност људи који су водили то предузеће. Шта ћемо тамо затећи, да ли ћемо поднети кривичне пријаве, да ли ће ући Управа криминалистичке полиције, видећемо. Ја са тим немам проблема, јер сам отворио та питања, које нико није хтео да отвара 30 година", рекао је Шапић у скупштини.

Он је додао и да мора да се донесе одлука о забрани истицања реклама на аутобусима ГСП-а, наводећи да су аутобуси шаролики, а приходи од тога "никакви", а да ли ће неко кривично одговарати због тога, каже, не зна.

Шапић је навео и да му је потребна подршка јавности за промене у ГСП-у.

"Ред је да нам дате прилику. Нисмо до сада стигли да урадимо ни кадровске промене. Сада их радимо. Покушавамо да завршимо ову календарску гдодину са што мање штете", истакао је градоначелник.

Додао је да је погрешно што је пре 10 година дато некој фирми да наплаћује карте, да је то нелогично и да ће покушати да то раскине.

"Сад разговарамо са њима. Моја намера је да ми преузмемо одговорност и за то", казао је Шапић и даодао тај уговор јесте продужен прошле године, али да он са тим нема ништа.

И у изјави новинарима, Шапић је рекао да је имао пуну подршку СНС за смену директора у градским предузећима.

"Док год сам потпредседник странке и док год сам градоначелник, имам подршку", казао је Шапић.

Поновио је да није прекршен Пословник када је реч о избору директора јавних предузећа у скраћеном поступку.

На питање новинара да ли су тачна писања у медијима да су градске секретарке Наташа Станисављевић и Драгана Белојевић поднеле оставке, Шапић је рекао да је Станисављевић поднела оставку и да ће је заменити Александра Чамагић, а да је Белојевић разрешена и да на њено место долази Никола Пенић.

Додао је и да је и да је разрешен функције и секретар за јавни превоз Јовица Васиљевић, те да ће га заменити Пеђа Лукић.

Именовани в.д. директори више јавних предузећа и установа 

Одборници Скупштине града Београда су, по скраћеном поступку, усвојили решења о именовању директора и вршилаца дужности директора у појединим градским предузећима и установама. 

Скупштина града Београда је разрешила дужности директорку Градског центра за социјални рад Зорицу Павловић, а на њено место ће, као в.д. директора, доћи Силвиа Алавања.

Досадашњи директор ЈП "Путеви Београда" Драган Ђорђевић поднео је оставку, а на његово место као в.д. директор изабран је Александар Милентијевић.

Такође, и Страхиња Даниловић је поднео оставку на функцију диркетора ЈКП "Београдски водовод и канализација", а за в.д. директора именован је Радомир Вујадин.

Иван Тејић разрешен је дужности директора ЈКП "Београд пут", а на место в.д. директора именован је Вук Јанковић.

Досадашња директорка Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београда Душица Анђелковић, смењена је, а на њено место као в.д. директора долази Милан Вранић.

Директор ЈКП "Инфостан технологије" Горан Димитријевић је поднео оставку, а као в.д. директор замениће га Александар Кемивеш, док је Зоран Шарац као в.д. директор водити "ГСП Београд", уместо досадашњег директора Радише Момчиловића, који је разрешен дужности.

Оставку је поднео и директор "Градског стамбеног" Петар Андријашевић, и замениће га као в.д. директор Александар Јакшић, а предузеће "Београдски метро и воз", као в.д. директора водиће Андреја Младеновић, уместо Станка Кантара, који је поднео оставку.

Дужности је разрешена и досадашња директорка Урбанистичког завода Београда Весна Тахов, а на њено место је као в.д. директора постављен Никола Мијатовић.

Такође, са функције в.д. директора Апотекарске установе Београд разрешена је Јасминка Бјелетић, као и Тања Сантрач са функције директора Центра дечјих летовалишта и опоравилишта, коју ће заменити Иван Јегоровић, као в.д. директора.

Одборници су прихватиили оставке Александре Чамагић и Марије Лековић на места у Градском већу и на њихово место, на предлог градоначелника Александра Шапића, именовали Јована Јокића и Светозара Андрића, такође са листе "Александар Вучић - Заједно можемо све".

Одборници неколико опозиционих група, уочи почетка данашње седнице, изразиле су незадовољство што се о сменама и постављењима у градским предузећима и установама одлучује по скраћеном поступку.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво