Čitaj mi!

Normalizovan saobraćaj na Jarinju posle 26 sati, prestala primena propratnih dokumenata na Merdaru

Po nalogu SAD, Priština je za 30 dana odložila primenu odluke o preregistraciji vozila i uvođenju deklaracijskih listova umesto srpskih ličnih karata. Reporter RTS-a javlja da su uklonjene barikade koje su Srbi postavili u znak protesta na Jarinju. Posle 26 sati uspostavljen je i saobraćaj na tom administrativnom prelazu. Na Merdaru je prestala primena propratnih dokumenata. EU pozvala Beograd i Prištinu na sastanak u Briselu

Dopisnik RTS-a iz Brisela: EU želi sastanak Vučić-Kurti što pre

Dušan Gajić, dopisnik RTS-a iz Brisela kaže da je iz Evropske unije rečeno da je su upravo kontakti specijalnog predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka i visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žosepa Borelja doveli do deeskalicije i da Prištine odloži premenu mera.

Podseća da je iz Prištine to negirano i rečeno da je za odlaganje zaslužna američka strana.

Gajić dodaje da iz Brisela poručuju da se situacija na KiM prati pažljivo i sa zabrinutošću.

Uz poziv na sastanak Beograda i Prištine, obe strane su pozvane i da se uzdrže od, kako je rečeno, jednostranih i nekoordinisnih mera.

Gajić navodi da je iz razgovora sa zvaničnicima EU razumeo da je želja Brisela da do tog susreta dođe što pre iako nema precizinih rokova.

Kaže da je zvaničnicima EU jasno da ove tenzije govore da do razgovora mora doći što pre kao i do nekog rešenja.

Ipak, smatra da Brisel ostavlja utisak da radi na kontroli štete a ne na rešenju problema.

Poslednji sastanak na najvišem nivou delegacija Beograda i Prištine u Briselu održan je još 19. jula prošle godine.

Opširnije Kraće

Prestala primena propratnih dokumenata na Merdaru

Reporter RTS-a javlja da je ubrzo posle normalizacije saobraćaja na Jarinju prestala primena propratnih dokumenata i na Merdaru.

Normalizovan saobraćaj na Jarinju

Jedan kamion uspeo je da prođe administrativni prelaz na Jarinju, i time je normalizovan saobraćaj posle 26 sati, javlja dopisnik RTS-a Andrija Igić.

Opširnije Kraće

Saobraćaj na Merdaru funkcioniše normalno

Saobraćaj na Merdaru funkcioniše normalo, a od sinoć je počela primena prištinskih mera u kojima propratne dokumente moraju da imaju svi oni koji žele da uđu na KiM sa srpskom ličnom kartom. Važenje dokumenta je tri meseca.

Prekao Merdara može da se pređe pešice, javlja reporter RTS-a.

 

Opširnije Kraće

Petković: Kosovska policija ne dozvoljava Rakiću da pređe Jarinje

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković kaže da kosovska policija ne dozvoljava predsedniku Srpske liste Goranu Rakiću da pređe preko administrativnog prelaza Jarinje, iz centralne Srbije na teritoriju Kosova i Metohije.

Petković je na Tviteru naveo da je o tome obavestio specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka.

"Iako su barikade uklonjene i putevi prohodni, Kurtijeva policija i dalje blokira prelaz. O ovom skandalu i kršenju dogovora sam obavestio i Miroslava Lajčaka. Ili imamo slobodu kretanja, ili je nemamo", napisao je Petković.

Rakić je danas u Beogradu zajedno sa Petkovićem održao vanrednu konferenciju za medije.

Opširnije Kraće

Kancelarija za KiM: Opasna provokacija grupe Albanaca u Vitini

Grupa Albanaca izazvala je danas opasnu provokaciju tako što su se oko 15 časova provozali kroz mešovito srpsko naselje Vrbovac u opštini Vitina mašući zastavama terorističke UČK, uz zvuke sirena, saopštila je Kancelarija za KiM.

Kako se dodaje, do ovog novog etnički motivisanog incidenta dolazi u danu kada je Aljbin Kurti pokušao da sprovede u delo svoje protivpravne i jednostrane poteze kojima je direktno udario na Srbe na Kosovu i Metohiji.

"Nažalost, događa se ono na šta Kancelarija za Kosovo i Metohiju svakodnevno upozorava, a to je da neodgovorni i jednostrani antisrpski potezi i retorika Aljbina Kurtija direktno generišu napade na Srbe koji žive južno od Ibra", dodaj se u saopštenju.

Napominje se da tome u prilog svedoči i današnji incident u Vrbovcu koji ima za cilj da zaplaši, onespokoji Srbe u ovoj mešovitoj sredini, ali predstavlja i opasnu pretnju preostalom življu.

"Dok se Srbima na Kosovu i Metohiji brani čak i da nose majice s aporukama "Nema predaje", dotle Albanci u pokrajini divljaju sa zastavama terorističke UČK i za to niko ne snosi sankcije", navodi se u saopštenju.

Opširnije Kraće

I dalje bez saobraćaja na Jarinju i Brnjaku

Barikade – kamioni sa peskom uklonjeni su i sa Jarinja i sa Brnjaka ali još nije uspostavljen saobraćaj, javlja izveštač RTS-a.

Kosovski premijer Aljbin Kurti je rekao da će odluka o odlaganju primene dve vladine odluke biti primenjena čim se uklone barikade.

Barikade su uklonjene ali se očigledno čeka neka politička odluka da se normalizuje saobraćaj.

Dok se na Jarinju i Brnjaku čeka na uspostavljanje saobraćaja na drugim punktovima se izdaju prateća dokumenta građanima koji imaju srpske lične karte i do sada ih je izdato 1.500.

Opširnije Kraće

Kfor pažljivo prati situaciju na severu Kosova

Kfor je saopštio da pažljivo prati situaciju na severu Kosova u saradnji sa lokalnim i međunarodnim bezbednosnim organizacijama.

"U skladu sa svojim mandatom UN, Kfor ostaje snažno posvećen bezbednosti, spreman da usvoji neophodne mere da bi se očuvala sigurnost da bi se očuvala bezbednost na Kosovu", objavio je Kfor na Tviteru.

U sinoćnjem saopštenju Kfor je ocenio da je bezbednosna situacija na severu KiM bila napeta, da je pomno prati i da je spreman da interveniše ako stabilnost bude ugrožena.

Opširnije Kraće

Petković: Bili na korak od sukoba, zbog Prištine, a ne zbog Beograda

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je situacija na KiM sinoć bila na korak do ozbiljnih sukoba, koje je planirala Priština, pritom, lažno optužujući Beograd da on želi sukob i destabilizaciju Zapadnog Balkana.

"Ova dvodnevna agonija i ozbiljna kriza u koju nas je sve gurnuo Aljbin Kurti i Priština pokazuju sve razmere militantnosti tog čoveka, pokazuje koliko je on opasan, ali i to da pretnja Srbima na severu KiM ne prestaje", rekao je Petković na vanrednoj pres konferenciji u Vladi Srbije.

On je rekao da Srbi na KiM to najbolje razumeju, a to, kaže, najbolje razume i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je upravo zbog toga sve vreme pozivao i molio predstavnike Kvinte da reaguju, kako bi se zaustavilo zlo koje je Kurti hteo da prouzrokuje.

"Sinoć smo bili na korak do ozbiljnih sukoba, a zna se šta to znači, ako preko 100 Rosu specijalaca do zuba naoružanih, sa oklopnim vozilima i vodenim topovima, je bilo spremno da upadno. A, njihov plan je bio da upadnu i da se obračunavaju sa srpskim narodom, koji je branio pravo na slobodu kretanja i na opstanak", rekao je Petković.

On je konstatovao da su svi mogli da vide, odlukom da se odloži primena mera, koliko je Kurti lagao, iako i svaki dan iznosi neistine:

"Optužujući Beograd, da mi želimo sukobe, da želimo da upadamo na KiM da destabilizujemo prostor Zapadnog Balkana. To su laži", poručio je Petković i upitao koji bi interes Beograda bio da to radi.

Rekao je da je upravo suprotvno, jer je predsednik Vučić 50 puta u obraćanju pomenuo reč "mir".

"Da mi želimo sukobe, da li bi se onda naši ljudi povlačili? Da li bi došlo do povlačenjea barikada", upitao je Petković i naveo da barikade nisu same sebi cilj, već su jedini način da srpski narod ukaže na teror i probleme sa kojima se suočava svaki dan.

A, kap u prepunoj cašti bila je odluka Aljbina Kurtina koja je podrazumevala gaženje sporazuma o slobodi kretanja, ali i drugih sporazuma, rekao je Petković.

Sve je to režirano mnogo ranije u Prištini, dodao je on.

Opširnije Kraće

Izjava ambasadora SAD u Prištini o najavljenim merama

Ambasada SAD u Prištini objavila je u celosti izjavu ambasadora Džefrija Hoveniera koju je sinoć dao povodom najavljenih mera Prištine o uvođenju dokumenata za ulazak/izlaz i odluke o registarskim tablicama.

"Iz perspektive Sjedinjenih Američkih Država, ove odluke su potpuno prikladne i u skladu sa Briselskim sporazumom, a Vlada Sjedinjenih Država nije imala nikakvih dilema ili zabrinutosti oko samih ovih odluka. Imali smo neki dijalog sa vladom o sprovođenju tih odluka i rokovima za to.

I jedan od razloga zašto sam večeras ovde bio je razgovor sa predsednicom Osmani, premijerom Kurtijem, zamenikom premijera Bislimijem, da prenesem jasan zahtev Vlade Sjedinjenih Država da se odloži implementacija ove dve odluke u trajanju od 30 dana.

Mislimo da bi ovo odlaganje njihove implementacije od 30 dana bilo važno jer izgleda da postoje dezinformacije, nerazumevanje i dezinformacije o samim odlukama i njihovim implikacijama.

Nadamo se da ćemo sarađivati sa ovom vladom i našim kolegama iz EU kako bismo pomogli u obezbeđivanju, obezbedili bolje razumevanje ovih odluka i da bismo pomogli u smanjenju tenzija kroz ovo razumevanje. Moram da budem jasan: mi ne tražimo da se ove odluke preispitaju.

Takođe, želim da priznam zabrinutost da su neki pojedinci odlučili da izraze svoju zabrinutost zbog ovih odluka radeći stvari poput uspostavljanja barikada ili smanjenja slobode kretanja.

Mi to ne ohrabrujemo i ne podržavamo.

Način da se izrazi zabrinutost zbog odluka vlade je kroz građanski dijalog.

Dakle, uputili smo ovaj zahtev Vladi i radujemo se odluci vlade", navodi se u izjavi ambasadora SAD u Prištini.

Opširnije Kraće

Barikade na Jarinju uglavnom uklonjene

Barikade na Jarinju su uklonjene, ali još nije pušten saobraćaj, javlja reporter RTS-a sa lica mesta.

Vanredna pres konferencija Petkovića i Rakića u 15.00 časova

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković i predsednik Srpske liste Goran Rakić održaće danas vanrednu konferenciju za medije.

Konferencija je zakazana u 15.00 sati, u zgradi Vlade Srbije, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Visoki Dečani: Nikad gori međuetnički odnosi na KiM

Iz manastira Visoki Dečani danas je stiglo upozorenje da međuetnički odnosi na Kosovu i Metohiji nikada nisu bili gori u poslednje 23 godine jer "kosovska vlada demonstrira nespremnost da sačuva mir i Srbe na Kosovu".

Na Tviter nalogu manastira Visoki Dečani objavljeno je da je oružana akcija kosovske policije lako mogla izazvati nerede, kao što je to bilo 17. marta 2004. godine kada je za dva dana spaljeno 30 srpskih crkava.

"Prethodne noći mnogi kosovski Srbi, monasi i monahinje u našim manastirima molili su se za mir zbog moguće oružane akcije kosovske policije, kao i mogućih nereda kosovskih Albanaca. U pogromu 2004. godine albanski ekstremisti su za dva dana spalili 30 srpskih crkava. Mir se mora sačuvati", poruka je iz srpskog manastira na Tviteru, uz konstataciju da privremene prištinske istitucije nastavljaju sa politikom pretnji i diskriminacije Srba na Kosovu.

Opširnije Kraće

EU pozvala Beograd i Prištinu na sastanak u Briselu

Evropska unija pozvala je Beograd i Prištinu na sastanak u Briselu, izjavio je portparol EU Peter Stano i poručio da Unija pažljivo i sa zabrinutošću prati situaciju na severu Kosova.

Stano je u izjavi za Tanjug rekao da poziva umešane strane da ostanu mirne i poručio da moraju da prestanu sve "nekoordinisane i jednostrane akcije", kojima se ugrožava stabilnost i bezbednost na terenu i ometa sloboda kretanja.

"Nakon što je Kosovo prihvatilo zahteve visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost (Žozepa) Borelja i SAD da odloži planirane mere u vezi sa registarskim tablicama i ličnim karticama, uz uslov da se uklone sve barijere, EU je pozvala obe strane da se sastanu u Briselu da razgovaraju o putu ka napretku", rekao je Stano.

On je istakao da se sva otvorena pitanja moraju rešavati dijalogom, kojim posreduje EU.

"Boreljov predlog je bio da se odlože mere o registraskim tablicama i ličnim kartama i da se u međuvremenu održi sastanak u Briselu kako bi se razgovaralo o putu ka napretku", rekao je Stano.

Opširnije Kraće

Jarinje i dalje zatvoreno, na KiM se ne može ni pešice

Preko administrativnog prelaza Jarinje i dalje se ne može na teritoriju Kosova i Metohije ni pešice, iako je bilo najava da će saobraćaj biti uspostavljen tokom prepodneva.

Ipak, to bi trebalo da se dogodi u narednih sat ili dva, javlja reporter RTS-a.

Građani pristižu automobilima, ali su obaveštavani da nema prolaza, pa se formira kolona kamiona, ali i automobila koji čekaju da administrativni prelaz bude otvoren.

Na prelazu Merdare ulazak uz propratni dokument

Situacija na administrativnom prelazu Merdare nije se značajno promenila u odnosu na sinoć kada su kosovski policajci, onima koji žele da uđu na Kosovo i Metohiju sa srpskom ličnom kartom oko tri sata nakon ponoći počeli da izdaju propratni dokument, što je trajalo samo oko sat vremena, ali je nastavljeno jutros oko sedam sati, javlja reporter RTS-a.

Na dokumentu se nalazi ime i prezime osobe koja ulazi, pol, na kom administrativnom prelazu i u koliko sati je ušla, kao i da dokument važi u naredna tri meseca tačnije do 30. oktobra ove godine. 

Piše i da osobe koje imaju ličnu kartu ovaj papir moraju da imaju uz sebe svo vreme i da u slučaju gubitka istog to mora odmah da prijavi kosovskoj policiji.

Kako javlja reporter RTS-a saobraćaj funkcioniše sve vreme, sinoć je kolona bila pet kilometara, a ovog trenutka oko jedan kilometar, i čeka se oko pola sata kako bi se prešao ovaj administrativni prelaz.

Izveštaj Dejana Tasića

U toku uklanjanje barikada, saobraćaj za sat, dva

Na severu Kosova i Metohije u toku je uklanjanje barikada koje su Srbi postavili sinoć u znak protesta zbog odluke Prištine o ličnim kartama i preregistraciji vozila.

Okupljni Srbi su se razišili u blizini mesta barikada i za sat dva ili malo duže, očekuje se oslobađanje putnih pravaca za saobraćaj, javlja reporter RTS-a.

Dok sve barikade ne budu uklonjene, saobraćaja na glavnim magistralnim pravcima neće biti.

Počelo uklanjanje barikada

Reporter RTS -a javlja da je počelo uklanjanje barikada sa svih glavnih i sporednih putnih pravaca na severu KiM, pomeraju se kamioni kako bi se omogućio saobraćaj.

Okupljeni Srbi su se razišili sa mesta barikada i za sat dva se očekuje da se putevi u potpunosti odblokiraju, kako bi administrativni prelazi Jarinje i Brnjak ponovo profunkcionisali.

Po nalogu SAD, vlada privremenih prištinskih institucija odlučila je da za 30 dana odloži primenu odluke o ličnim dokumentima i preregistraciji vozila, koja je trebalo da stupi na snagu u ponoć.

Kako je saopšteno iz Prištine, ove mere će biti odložene do 1. septembra, ukoliko budu uklonjene barikade postavljene na administrativnim prelazima.

Izveštaj Andrgije Igića

U mestu Rudare se okupljaju građani

U mestu Rudare jutros se okupio veliki broj građana, koji su došli da protestuju protiv odluka Prištine o ličnim kartama i preregistraciji vozila.

Manji broj Srba proveo je i čitavu noć na barikadi u Rudaru, a od jutros pristiže sve veći broj građana Kosovske Mitrovice i Zvečana, javlja izveštač Tanjuga.

Barikada se sastoji od više kamiona sa peskom, isprečenih sa obe strane puta i građana koji stoje između njih.

U Kosovskoj Mitrovici i duž puta, kao i u Leposaviću, Zvečanu i Zubinom potoku mogu se videti bilbordi i plakati "Ovo je ZSO".

Opširnije Kraće

Petković: Noć prošla mirno, ali u atmosferi napetosti

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković kaže da je noć na severu Kosmeta protekla mirno, ali u atmosferi napetosti.

Priština je htela da izazove sukobe, da se obračuna sa srpskim narodom, koji samo brani svoje pravo na opstanak, rekao je Petković. Poručuje da Srbi žele mir i stabilnost, ali da im je "dozlogrdilo da trpe teror Aljbina Kurtija".

Kosovska policija na Merdaru izdaje propratne papire ljudima sa srpskim ličnim kartama

Situacija na administrativnom prelazu Merdare nije se značajno promenila u odnosu na sinoć, kada je takođe normalno funkcionisao, osim što se kolona dugačka oko pet kilometara smanjila.

Na prelazak administrativne linije se sada čeka oko pola sata, a u koloni su uglavnom kosovski Albanci koji iz evropskih zemalja dolaze na odmor.

Oko tri sata nakon ponoći kosovski policajci su počeli da izdaju propratne papire ljudima sa srpskim ličnim kartama, što je trajalo samo oko sat vremena, ali je nastavljeno jutros oko sedam sati, javlja reporter RTS-a.

Propratni dokumenti sadrže broj lične karte, ime i prezime i na njima piše da je nosilac obaveze da sve vreme papir ima kod sebe i da u slučaju da ga izgubi mora da se javi kosovskoj policiji. Dokument važi četiri meseca.

Preko Jarinja se ne može ni pešice

Na Jarinju nema promena u odnosu na jutros, i dalje se na sever Kosmeta ne može ni pešice, javlja reporter RTS-a.

Jutros je jedan meštanin hteo pešice da pređe, ali su ga pripadnici kosovske policije vratili nazad.

Ne može se ni sa severa Kosmeta ka centralnoj Srbiji, o tome policija u Rudnici obaveštava sve vozače i upućuje ih na Merdare preko Kopaonika.

Prema nekim informacija na Brnjaku i Merdaru nisu raspoređena dokumenta koji su deo mera Prištine, a tiču se srpskih ličnih karti.

Nema informacija ni iz kosovske policije kada će Jarinje i Brnjak biti otvoreni za saobraćaj.

Izveštaj Dušana Jemuovića

U Donjem Jarinju i dalje barikade

Reporter RTS-a Andrija Igić javlja da još nisu uklonjene barikade koje se nalaze na putu, nekoliko kilometara od punkta Jarinje, a nema ni naznaka kada će biti uklonjene.

Vlada privremenih prištinskih institucija je na zahtev SAD odložila za 30 dana primenu odluke o ličnim dokumentima i preregistraciji vozila, koja je trebalo da stupi na snagu u ponoć.

Kako je saopšteno iz Prištine, te mere će biti odložene do 1. septembra, ukoliko danas budu uklonjene barikade postavljene na administrativnim prelazima.

Odluku o pomeranju primene mera za mesec dana pozdravili su visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Inače, širom Kosovske Mitrovice, Leposavića, Zubinog Potoka i Zvečana ovog jutra osvanuli su plakati i bilbordi sa parolama "Ovo je ZSO", simbolima, ali i porukama na engleskom jeziku koje promovišu Zajednicu srpskih opština.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je juče na mir. "Ako neko misli da ponovi 17. mart – to se neće dogoditi. Želimo samo mir i poštovanje svih propisa", rekao je Vučić.