Читај ми!

Петковић: Били на корак од сукоба, због Приштине - а не због Београда

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је да је ситуација на КиМ била на корак до озбиљних сукоба, које је планирала Приштина, притом, лажно оптужујући Београд да он жели сукоб и дестабилизацију Западног Балкана. Председник Српске листе Горан Ракић позвао је ЕУ и земље Квинте да “не наседају“, већ да нађу решење за проблеме са којима се Срби на КиМ суочавају.

Петковић каже да нас је у дводневну агонију и озбиљну кризу гурнуо Аљбин Курти и Приштина што показују све размере милитантности тог човека.

"Показује колико је он опасан, али и то да претња Србима на северу КиМ не престаје", рекао је Петковић на ванредној прес конференцији у Влади Србије.

Он је рекао да Срби на КиМ то најбоље разумеју, а то, каже, најбоље разуме и председник Србије Александар Вучић, који је управо због тога све време позивао и молио представнике Квинте да реагују, како би се зауставило зло које је Курти хтео да проузрокује.

"Синоћ смо били на корак до озбиљних сукоба, а зна се шта то значи, ако преко 100 Росу специјалаца до зуба наоружаних, са оклопним возилима и воденим топовима, је било спремно да упадно. А, њихов план је био да упадну и да се обрачунавају са српским народом, који је бранио право на слободу кретања и на опстанак", рекао је Петковић.

Он је констатовао да су сви могли да виде, одлуком да се одложи примена мера, колико је Курти лагао, иако и сваки дан износи неистине:

"Оптужујући Београд, да ми желимо сукобе, да желимо да упадамо на КиМ да дестабилизујемо простор Западног Балкана. То су лажи", поручио је Петковић и упитао који би интерес Београда био да то ради.

Рекао је да је управо супротвно, јер је председник Вучић 50 пута у обраћању поменуо реч "мир".

"Да ми желимо сукобе, да ли би се онда наши људи повлачили? Да ли би дошло до повлачењеа барикада", упитао је Петковић и навео да барикаде нису саме себи циљ, већ су једини начин да српски народ укаже на терор и проблеме са којима се суочава сваки дан.

А, кап у препуној цашти била је одлука Аљбина Куртина која је подразумевала гажење споразума о слободи кретања, али и других споразума, рекао је Петковић.

Све је то режирано много раније у Приштини, додао је директор Канцеларије за КиМ.

Ракић: Земље Квинте да не наседају већ да траже решење

О тренутној ситуацији на КиМ говорио је и председник Српске листе Горан Ракић, који је рекао да је иза српског становништва на КиМ још једна непреспавана ноћ због једностраних одлука Приштине и позвао ЕУ и земље Квинте да не наседају, како је рекао, на "приштинске финте" већ да нађу решење за њихове проблеме.

Ракић је захвалио српском народу који је ноћас био на барикадама и, како каже, показао одлучност да остане на својим огњиштима и брани своје породице.

Такође, захвалио је представницима међународне заједнице и комаданту Кфора који су синоћ дошли на лице места и упознали се са тим да барикаде нису акција српског народа, већ реакција не једностране одлике Приштине.

"Подсетили смо га (комаданта Кфора) да је Резолуцијом 1244 једина оружана сила задужена за безбедност и мир јединица Кфора. По стоти пут у току трајања Бриселског разговора Приштина изводи једностране потезе", рекао је Ракић.

Подсетио је да је и председник Србије Александар Вучић јуче показао иницијативу да се народ смири и да не дође до инцидента.

Ракић је објаснио да је српски народ "поставио барикаде из страха за голи живот и сопствену безбедност".

Захвалио је и албанском народу, поручујући им да не наседају на "медијске спинове који долазе из Приштине", јер реакција Срба није уперена против њих.

"Јуче су и они осетили шта значи када је подручје немирно, јер нису могли са својим породицама да посете своје домове", рекао је Ракић.

Поручио је Куртију да се српском народу не обраћа на српском језику јер, како каже, наш народ довољно јасно разуме поруке које он и Приштина шаљу без обзира на то који језик користи.

Демантовао је наводе Куртија, који је рекао да разговара са српским живљем на КиМ и да они не желе Заједницу српских општина, оцењујући такве тврдње као лажне.

Ракић је нагласио да је Бриселски сто једино места где треба доносити одлуке и решења.

"То је место где треба тражити решење, дијалогом се решавају проблеми, а не слањем полиције и јединица Росу и прављењем барикада. Молим вас господо из ЕУ, а посебно из земаља Квинте да не наседате на приштинске финте, јер српски народ Приштини не верује", рекао је Ракић.

Додао је да српски народ на КиМ верује председнику Вучићу и свесни су, како каже, да је употребио своју политичку моћ и личне контакте како би заштитио њихове интересе.

Ракић је још једном замолио приштинске власти да не доносе једностране потезе и не чине све "како би загорчали живот српском народу", већ да се понашају разумно и изађу на дијалог, како би се дошло до заједничких решења.

Додао је и да је на састанку са Вучићем предложио да се дијалог са Приштином настави, јер уколико до тога дође ситуација не терену ће бити мирнија.

Поручио је да је српски народ, иако је уплашен и уморан, због непреспаване ноћи и провокација са приштинске стране, спреман и одлучан да остане у својим домовима.

"Остаћемо доле и молим међународну заједницу да свој ауторитет заложи и нађе решење не само за личне карте и таблице, него за све друге проблеме који тиште све нас који живимо доле", рекао је Ракић.

На питање шта је то када не послушају председника Вучића, Ракић је рекао да председника слушају, али да су ипак они ти који живе на КиМ и да постоје ситуације када човек ни самог себе не би послушао.

"Слушамо педседника Вучића и једино њему верујемо. Али, ми живимо доле и председник Вучић се залаже за мир и нагалшава то милион пута, али ми не живимо у Београду, већ доле и ако неко нападне моје или нечије дете, бранићемо и то је тренутак када нико не би послушао ни самог себе", рекао је Ракић.

Одговарајући на питање зашто не изађе из Куртијеве владе, председник Српске листе рекао је да ће дати оставку, као и посланици у скупштини у Приштини када народ који их је бирао на те функције буде то затражио од њих.

 

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво