Читај ми!

Vučić: Poskupljenje struje neće uticati na standard građana; ime mandatara za oko 12 dana

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da poskupljenje struje neće ugroziti životni standard građana, čak ni onih najsiromašnijih. Predsednik Srbije rekao je da će se vrlo brzo, za oko 12 dana, znati ime mandatara. Najavio je da će obeležavanje "Oluje" biti održano 4. avgusta u Novom Sadu.

Aleksandar Vučić je rekao da država želi da najveći teret krize preuzme na sebe i dodao da je sada cena struje na berzi oko 540 evra po megavat-satu, dok je kod nas za građane gotovo 14 puta manja.

"I što se tiče gasa, mi smo rekli da će to biti minimalno povećanje cene (devet odsto), to je neverovatno imajući u vidu da su u pojedinim zemljama cene gasa skočile za 350 do 1.000 odsto, kod nas ispod 10 odsto za građane. Trudimo se da i za firme i fabrike držimo najbolje uslove, jer hoćemo i dalje da privlačimo sve strane investitore", rekao je Vučić.

Vučić je rekao i da Srbija utiskuje gas u mađarska skladišta gasa za naše potrebe, kao i da smo povećali rezerve gasa u Banatskom dvoru na 243 miliona kubnih metara, što je samo sedam miliona manje od maksimalnog kapaciteta od 250 miliona, koji će uskoro biti popunjen.

"Ime mandatara koji će formirati Vladu za oko 12 dana"

Predsednik Srbije rekao je da će se vrlo brzo – za oko 12 dana – znati ime mandatara.

Predsednik je istakao i da će, kada se bude znalo ko je mandatar, Vlada biti vrlo brzo formirana.

To je rekao nakon obilaska završnih radova na Kuli Beograd odgovarajući na pitanje novinara "koliko ste blizu imena novog mandatara, odnosno kada će biti formirana nova vlada".

Vučić se osvrnuo i na spekulacije koje su se pojavile u medijima da će novi mandatar biti ministar finansija Siniša Mali:

"Napisali su da će to biti Siniša Mali, pošto je to objavio jedan član Vlade koji je mislio da bi on sam trebalo da bude predsednik Vlade jer je u Siniši Malom video najveću konkurenciju", kazao je Vučić.

Napisali su takođe, dodao je Vučić, da Siniša Mali već piše ekspoze i otkrio kako mu je posle te vesti ministar Mali u šali poslao sa bazena poruku "vidi kako mi je dobar ekspoze".

Predsednik je rekao da su takve vesti neistine i ocenio ih kao "besmislice", te zamolio građane da takve stvari ne čitaju. 

"Narednih osam meseci kritični za Srbiju, kao i za celu Evropu"

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da je narednih osam meseci ključno vreme za Srbiju, kao i celu Evropu i svet, to jest do kraja marta.

"To su kritični meseci za nas. Zašto pominjem da je i avgust čak kritičan, zato što imamo već problema sa vodosnabdevanjem zbog suša, jer nikada hidrologija nije bila lošija. Ne mogu barže da nam dovoze ugalj, pošto je dubina Dunava na 1,7 do 1,8 metara i nemoguće je naći velike brodove sa gazom do metar. To pravi muke u proizvodnji struje i vode i svega drugog. Ne bismo danas uvozili struju da imamo normalnu hidrologiju", rekao je Vučić.

Kaže da finansijski moramo da budemo spremni jer uvozimo sada i struju, pošto svi koriste klimu, što je sada i normalno.

"I avgust će za nas biti težak jer ćemo morati da radimo na novim otkrivkama, pa ćemo nekoliko danas ili najmanje dve nedelje imati nižu proizvodnju uglja. Zato ugalj uvozimo na sve načine i koristimo sve moguće kamione i vozove. 

Obeležavanje "Oluje" 4. avgusta u Novom Sadu

Predsednik Srbije najavio je da će obeležavanje godišnjice operacije hrvatske vojske "Oluja", tokom koje je proterano i ubijeno više stotine hiljade Srba, biti održano 4. avgusta u Novom Sadu.

Predsednik Vučić je pozvao sve građane da dođu 4. avgusta u 20 sati na centralni gradski trg u Novom Sadu. 

"Obično smo birali manja mesta, išli smo od Veternika, Futoga, Busija, sve mesta gde su nastanjeni Krajišnici. A Novi Sad je mesto koje je procentualno primilo najviše Krajišnika", rekao je Vučić, posle obilaska radova na Kuli Beograd.

Kazao je da će se u Novom Sadu obeležiti godišnjica velikog stradanja srpskog naroda i najveće etničko čišćenje na evropskom tlu.

"Zahtevom za vraćanje ustaškog grba sve su rekli o sebi"

Predsednik Vučić istakao je, povodom zahteva šefa hrvatske diplomatije Gordana Grlića-Radmana austrijskim vlastima da vrate ustaški grb na spomen-kamen u Blajburgu, da su sve rekli sami o sebi.

Grlić-Radman tokom jučerašnje posete Beču apelovao je na svog austrijskog kolegu Aleksandera Šalenberga da pomogne u nastojanjima za vraćanje hrvatskog grba sa prvim belim poljem, što je ustaško obeležje, u Blajburgu.

"Mislim da ta sama informacija govori za sebe. Time su sve o sebi rekli", naglasio je Vučić.

Vučić je kazao da u vezi s tim ne mora da doda nijednu reč.

Govoreći o Piculi, Vučić je rekao je da je izvestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula izneo notornu laž kada je rekao da je srpski predsednik svu energiju i resurse tajnih službi usmerio na Crnu Goru.  

"Jasenovac nije mit, već strašna istina"

Predsednik Srbije istakao je da su besmislene optužbe da je on kriv zbog napada na automobil sa beogradskim tablicama u Hrvatskoj, uz obrazloženje da je kriv zato što je ponovo potegao pitanje Jasenovca.

Na pitanje da prokomentariše napade pojedinih opozicionih političara i analitičara da je njegova oštra retorika u vezi sa Jasenovcem dovela do animoziteta prema Srbima u Hrvatskoj i oštećenja srpskih automobila, odgovorio je da to besmislica.

"Najstrašniji i najbesmisleniji napad je da su neki ljudi odavde napisali, pošto je uništen jedan automobil sa beogradskim tablicama na Braču, da je za to kriv Vučić zato što je ponovo potegao mit o Jasenovcu. Nije to mit, već strašna istina", istakao je Vučić.

Tu logiku je uporedio sa reakcijom na, kako kaže, izjavu da je potrebno zalagati se da se štite žene u društvu i da ne smeju da budu predmet porodičnog nasilja, a onda neki muž napadne svoju suprugu, pa se kaže bio je iznerviran tom izjavom Vučića.

"To je takva logika. Vučić je pričao šta su Hrvati radili Srbima tokom Drugog svetskog rata. To govori da uvek pronalazimo razlog u prošlosti da se ćuti o srpskim žrtvama. Bolje da se lepo provodimo negde na moru nego da pričamo o onima koji su ubijeni, a uvek će neko iz Beograda biti kriv ako provod na moru bude pokvaren. To mnogo više govori o tim ljudima", istakao je predsednik Vučić.

"Priština želi krizu, ne žele da vide KM tablice"

Priština želi krizu i želi da pravi probleme, izjavio je predsednik Aleksandar Vučić, dodajući da je zbog toga zabrinut, i dodao da u Prištini ne žele da vide "KM" tablice.

Na pitanje šta očekuje od 1. avgusta, za kada je Priština najavila recipročne mere o ličnim kartama i preregistraciji tablica, te smatra li da druga strana argumente pronalazi u Briselskom sporazumu, u delu oko slobodi kretanja, gde se spominju KS i RKS tablice, Vučić je primetio da kada neko želi da uvek pronađe krivca u Beogradu, to sa lakoćom i poluistinama čini.

"Kada govore o KS i RKS tablicama – čak i da ostavimo po strani da šest tačaka Briselskog sporazuma, koje su suština, o ZSO, ne žele da ispune, vrlo je jednostavno kontrapitanje – a zašto ste ukinuli KS tablice i ostavili samo RKS?", upitao je Vučić.

Kako je rekao, nikada ništa nije izbilo zbog tablica, već je problem u bezobzirnosti samo jedne strane i njihovih pomagača, koji misle da mogu da ponižavaju Srbiju i srpski narod na KiM dokle hoće.

"Suština nije ni u KS ni u RKS tablicama, samo je važno da nema KM tablica. Baš njih briga i za KS i za RKS tablice, za to nikog nije briga, osim možda dežurnih patriota koji ne znaju ni dva mesta na KiM da pokažu na mapi... Suština je da ne žele da vide KM, tablice Kosovske Mitrovice", rekao je Vučić.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво