Читај ми!

Вучић обишао радове на Кули Београд, највишој згради у региону

Радови на Кули Београд, највишој згради у Србији и региону, ушли су у последњу фазу, а председник Србије Александар Вучић обишао је завршне радове на 40. спрату.

Кула Београд са 42 спрата, висока је 168 метара, а изграђена је у оквиру пројекта "Београд на води". Смештена је поред реке Саве у Београду, а предвиђено је да постане нови симбол престонице Србије.

Кула ће имати директан прилаз обалској променади, а спојена је са старим делом града преко јавног комплекса.

Са Вучићем, радове на Кули обишли су и министар финансија Синиша Мали и градоначелника Београда Александар Шапић, а Мали је председника информисао да су радови на фасади завршени и да су преостали унутрашњи радови.

"Планирамо до краја године да завршимо унутрашње радове, да Сент Риџис то преузме, и да до половине наредне године отворимо тај хотел у Београду", рекао је Мали и додао да је 2.500 радника сваки дан ангажовано у Београду на води.

Вучић је приметио да би радника требало да буде и више, али нема довољно наших радника.

"То је највећи проблем, чак и Арапи инсистирају да буде што више српских радника, али немамо их више", констатовао је Вучић и додао да око 3.000 људи ради на Моравском коридору, и када би се сабрали сви ангажовани на ауто-путевима и великим пројектима, то су десетине хиљада људи.

Мораћемо, каже, да "увозимо" људе.

"Смејали су ми се, а сада правимо договор са владама неких земаља, Бангладешом, да увозимо раднике и да им дајемо дуготрајне радне дозволе за рад у нашој земљи", рекао је Вучић.

У том контексту истакао је значај иницијативе "Отворени Балкан", и договора о радним дозволама, како би се привукла радна снага.

"Увек се против кризе, поред антикризних мера, борите већим растом, запосленошћу, привредном активношћу, а да ли ћемо успети, видећемо", рекао је Вучић и констатовао: "Овакав поглед ћете видети тешко где у Европи"."

Подсетио је да је пројекат Београд на води био изложен критикама у почетку, али да је сада прихваћен од већине, као нешто што је допринело променама у граду, да Београд постане метропола

"Када шетам, често видим и наше политичке противнике. Уживам у томе и добро је да људи разумеју, да је то све наше, припада нашој земљи, граду народу. Од подршке од 27 одсто на почетку, уз различите критике, сада 75 одсто људи то подржава. На путу великог успеха стоји много препрека које морате да савладате", рекао је Вучић.

Приметио је и да се са Куле Београд, са које "пуца" поглед на град, види колико још проблема има, и колико још фасада у граду треба да се уреди.

Специјално пројектована "зид завеса" на крову  

Поред Авалског торња, Кула ће бити највиша структура у Београду и укључиваће 190 хотелских соба на првих девет спратова, а од 14. до 39. спрата биће смештено 220 луксузних апартмана.

Гости у хотелу и станари имаће на располагању базен, теретану, простор за релаксацију и видиковац на врху торња.

Пре двадесетак дана завршени су радови на фасади највише зграде Србије и региона, а фасади се огледају реке и панорама Београда.

Ти радови су завршени постављањем специјално пројектоване "зид завесе" на крову тако је Кула Београд добила "круну" и заокружена је "извијена" силуета.

Фасада Куле Београд састављена је од скоро 14.000 стаклених и других панела, а до деветог спрата уграђено је специфично стакло са линијама видљивим само птицама, које им помажу да се не "сударају" са зградом.

Фасадна стакла су спектрално селективна, односно максимално пропуштају светлост, а смањују губитак енергије.

Првих 11 спратова хотел 

У Кули Београд првих 11 спратова предвиђено је за хотел Сент Риџис Београд, најлуксузнији бренд чувеног хотелског и резиденцијалног ланца Мериот Интернешенал, док ће се од 14. до 39. спрата простирати први Сент Риџис брендирани луксузни станови у овом делу Европе.

Тринаести спрат је предвиђен за техничке просторије те тако уместо уобичајеног 13. спрата, на 12. спрату је предвиђен дупли ниво и број 13 се не налази на контролној табли ниједног од 15 лифтова колико их има у Кули.

Кула Београд је специфична и по савременој технологији која је инсталирана на фасади тако да су захваљујући медија фасади, почетком године на Кули посебно осмишљеним садржајима обележени значајни датуми и догађаји, што ће се дешавати и у будућности.

Дужина ЛЕД светиљки које чине медија фасаду износи више од осам километара, а сијалице су енергетски ефикасне и изузетно дуготрајне.

Осим станара и гостију хотела, у Кули Београд моћи ће да уживају и сви грађани и туристи јер за само 25 секунди моћи ће да стигну до ресторана и видиковца на 41. спрату, одакле се пружа поглед од 360 степени на целу престоницу, реке и знаменитости попут Београдске тврђаве, Храма Светог Саве или Авалског торња.

Модерно дизајниран плато - Кула Плаза, који се налази у подножју Куле Београд биће ново место градских дешавања и најзначајнијих културних и уметничких догађаја.

Изградња Куле Београд почела је у априлу 2016. године.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се