Čitaj mi!

Vučić sa Hilom: Otvoren razgovor o geopolitičkoj situaciji, ali i praktičnim pitanjima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da je sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država Kristoferom Hilom otvoreno razgovarao o aktuelnoj regionalnoj i globalnoj geopolitičkoj situaciji, ali i o praktičnim pitanjima.

"Otvoren razgovor sa ambasadorom Hilom o aktuelnoj regionalnoj i globalnoj geopolitičkoj situaciji, ali i o praktičnim pitanjima poput investicija, ekonomske saradnje i energetske diverzifikacije", napisao je Aleksandar Vučić na svom Instagram nalogu.

Predsednik Srbije se sastao danas u 9.00 sati sa ambasadorom SAD Kristoferom Hilom, u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

Vučić je sa Hilom razgovarao o bilateralnim odnosima, evropskim integracijama Srbije, kao i o dijalogu Beograda i Prištine i drugim aktuelnim pitanjima.

Predsednik Vučić je istakao da je Srbija posvećena političkom dijalogu i ulaganju dodatnih napora u cilju razvoja regionalnih odnosa u svim oblastima, i dodao da za Srbiju očuvanje mira i stabilnosti u regionu ostaje jedan od ključnih prioriteta, čime se Srbija pokazala kao ozbiljan i odgovoran partner.

U tom kontekstu, Vučić je ponovio da inicijativa "Otvoreni Balkan" predstavlja jedan od izuzetnih primera regionalne saradnje, koja je ojačala partnerstvo Srbije, Albanije i Severne Makedonije, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije.

Govoreći o značaju snažnog ekonomskog zamaha Srbije, predsednik Vučić je posebno naglasio da prisustvo američkih kompanija koje uspešno posluju, ukazuje na dobre ekonomske odnose Srbije i SAD, ali i da potencira velike neiskorišćene mogućnosti na kojima bi trebalo dodatno zajednički raditi, budući da Srbija pruža odlično i stabilno okruženje za strane investitore.

Sagovornici su razmenili mišljenja i o dijalogu Beograda i Prištine, pri čemu su se saglasili da se otvorena pitanja u dijalogu mogu rešiti pod pokroviteljstvom EU, kako bi se došlo do kompromisnih rešenja.

"Srbija nastavlja da insistira na razgovoru, jer je to jedini pravi put za rešavanje svih otvorenih pitanja i postizanje obostrano prihvatljivog dogovora", naglasio je predsednik Vučić.

Hil: Od Srbije očekujemo jasno stanovište o osudi ruske agresije na Ukrajinu

Ambasador SAD Kristofer Hil ponovio je podršku evropskim integracijama celog regiona Zapadnog Balkana, istakavši da je to jedan od prioriteta američke spoljne politike kada je u pitanju naš region.

Ambasador Hil je pozdravio inicijativu "Otvoreni Balkan" i dosledne napore Srbije da ekonomsku saradnju stavi u fokus regionalnog povezivanja.

Istakao je da upravo ovaj vid zajedničkog rada na uspostavljanju čvrstih ekonomskih odnosa ujedno predstavlja i priliku za još snažnije i vidljivije promovisanje investicionih potencijala regiona.

"Od Srbije očekujemo jasno stanovište o poštovanju međunarodnog prava i osudi ruske agresije na Ukrajinu, kao i potpunu posvećenost reformama u oblasti vladavine prava i drugim oblastima, neophodnim za napredak na evropskom putu", istakao je ambasador Hil.

Predsednik Vučić je zahvalio ambasadoru Hilu na podršci koju njegova zemlja pruža nastojanjima Srbije da diverzifikuje izvore energije, a sagovornici su se saglasili da treba još snažnije da se radi na tome da i Srbija dobije pristup energetskim projektima na kojima se već uveliko radi.