Читај ми!

Koje poruke nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok donosi u Beograd

Nemačka šefica diplomatije trebalo bi da dođe u posetu regionu iduće sedmice. Glavna tema bio bi rat u Ukrajini i posledice na Balkanu. U Nemačkoj se razmatra "jasna" perspektiva članstva u EU za Srbiju i komšiluk.

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok u petak (11. mart) stiže u prvu posetu Srbiji, potvrđeno je za Dojče vele. Vest su prethodno objavili i agencija Tanjug i portal nova.rs, pozivajući se na diplomatske izvore. Berbokova bi trebalo da u istoj turi poseti Sarajevo i Prištinu.

Njena poseta je planirana ranije, ali je poslednjih dana stajala pod znakom pitanja zbog razbuktavanja rata u Ukrajini.

Berbokova se ove sedmice već oglasila o regionu: "Posebno u trenutnoj situaciji, stabilnost i evropska perspektiva Zapadnog Balkana su glavni strateški prioritet Nemačke", rekla je ona povodom imenovanja njenog partijskog druga iz redova Zelenih Manuela Zaracina za prvog nemačkog izaslanika za Zapadni Balkan.

Formulisati "jasna očekivanja od Srbije"

Nema sumnje da će glavna tema posete Beogradu biti rat u Ukrajini i moguće posledice po Balkan. Srbija je osudila kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine, i pridružila se odgovarajućoj rezoluciji Generalne skupštine UN, dok odbija da se pridruži sankcijama EU protiv Rusije.

"U srpskom je interesu da zauzmu jasnu poziciju", rekao je Zaracin za Frankfurter algemajne cajtung, u prvom intervjuu nakon što je postavljen na mesto izaslanika za region.

"U Ukrajini se pokazuje šta može da se desi kad se oslonite na ruska obećanja. Verujem da je to svima u Beogradu jasno. Za EU je važno da jasno formulišemo očekivanja koja imamo od Srbije", dodao je političar Zelenih.

Kako se očekuje, Berbokova će upravo "jasno formulisati" očekivanja u razgovorima sa predstavnicima vlasti.

Sa druge strane, nemačka ministarka će se sastati i sa predstavnicima zelene koalicije "Moramo", saznaje Dojče vele. Nemački Zeleni otvoreno podržavaju ovu koaliciju, smatrajući se istom familijom evropskih partija i pokreta.

Još je nejasno da li će na istom sastanku biti i drugi predstavnici opozicije, poput kandidata za predsednika Zdravka Ponoša i Borisa Tadića.

Brza traka za Zapadni Balkan?

U Nemačkoj se poslednjih dana učestalo pominje Zapadni Balkan u kontekstu Ukrajine. Kancelar Olaf Šolc je u četvrtak na javnom servisu upitan šta misli o zahtevima Ukrajine, Gruzije i Moldavije za hitam prijem u EU, ali on je rekao:

"Na dnevnom redu je odluka o pitanju država Zapadnog Balkana i perspektive za njihov prijem. O tome se brižno i dugo priča", rekao je Šolc. "Što se tiče ostalih zemalja koje su zainteresovane, mora se jasno reći da to ima preduslove i da se o tome sada ne razmišlja".

Osnivač Evropske inicijative za stabilnost Gerald Knaus je za austrijsku agenciju APA rekao da ne postoji akutna bojazan od rata na Balkanu, ali da je on "zamisliv" kao i da bi na Balkanu Putin mogao da "uzvrati udarac" zbog sankcija.

Knaus, koji važi za uticajnog savetnika u Briselu i tvorca izbegličkog sporazuma sa Turskom 2016. godine, rekao je da EU mora da se mane "istih floskula u koje niko živ ne veruje" i da konačno zemljama regiona ponudi "jasnu i konkretnu" perspektivu u EU.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво