Читај ми!

Tadić: Srbija mora da ima jasan stav o Ukrajini; Dačić: Trebalo je tražiti rešenje

Ovog četvrtka u međupartijskom dijalogu, Ivica Dačić i Boris Tadić razgovarali su o spoljnopolitičkim temama i kakav stav Srbija treba da zauzme povodom situacije u Ukrajini.

Boris Tadić, predsednik Socijaldemokratske stranke, rekao je, povodom situacije u Ukrajini, da je očigledna agresija Rusije na tu zemlju, kojoj je prethodio niz događaja.

"Jedan od njih je da je Zapad prekršio sporazum postignut sa Jeljcinom da neće biti proširenja NATO-a na zemlje koje se graniče sa Rusijom, a tome je prethodila i borba u vezi sa energentima, gde i Amerika i Rusija imaju svoje suprotstavljene interese", rekao je Tadić.

Nažalost, građani Ukrajine će platiti strašnu cenu. Bilo bi jako opasno da cenu plate i građani drugih malih zemalja, istakao je Tadić.

Prema njegovim rečima, ovo je opasna situacija u kojoj Srbija mora da ima jasan i rezolutan stav.

"Mi ne možemo da podržimo agresiju na suverenu državu Ukrajinu, ne možemo da podržimo priznanje Donjecka i Luganska, jer je to suprotstavljeno našim interesima na Kosovu.

Dačić: Najveću cenu će platiti ukrajinski i ruski narod

Ivica Dačić je podsetio da je Rusija nekoliko nedelja insistirala na dogovoru o bezbednosnim uslovima.

"NATO je došao do zidina Kremlja, u tom pogledu se desila i kriza u Ukrajini, Rusija je očigledno imala bezbednosne informacije da se sprema akcija slična 'Oluji', odnosno da Ukrajina želi vojno da osvoji teritoriju Luganska i Donjecka i na to je javno upozoravala", rekao je Dačić. 

U tom pogledu Srbija se mora ponašati izbalansirano, kaže Dačić i dodaje da su sve dosadašnje izjave predsednika Vučića bile državnički odmerene i mudre.

"Mi danas ne znamo kako će se dalje razvijati ova situacija, mislim da će najveću cenu platiti ukrajinski i ruski narod i da ne bi trebalo da se ratuje", rekao je Dačić. 

"Više je trebalo raditi na pronalaženju rešenja, a ne da se ratuje zarad nekih trećih, jer nisam siguran da će ti treći mnogo pomoći Ukrajini", istakao je Dačić i apelovao na mir.

Na pitanje kako Srbija treba i kako može da reaguje, Dačić je rekao da Srbija može da reaguje kako hoće jer je ona suverena zemlja.

"Srbija treba da vodi računa o svojim nacionalnim i državnim interesima. Srbija ne sme da se jednostavno pridruži osudama, sankcijama, posebno što zemlje koje to traže od Srbije nisu bile korektne kada je naša zemlja bila napadnuta 1999. godine, kada je vojno zauzeto Kosovo", naveo je Dačić.

Tadić: Veoma opasna situacija 

Tadić je ponovio da Srbija nikako ne sme da podrži priznanje Donjecka i Luganska jer je to suprotno interesima Beograda na Kosovu, ali treba da vodimo izbalansiranu politiku. 

"Mi smo mala sila i moramo da nađemo tačan ugao kako da pristupimo ovoj situaciji, veliki će biti problem kada EU nastavi da vrši pritisak da se pridružimo sankcijama", rekao je Tadić. 

"Ovo vrlo komlikovana situacija, ekstremno opasna, a po principu otvorenih sudova tamo gde se desi konflikt postoji mogućnost razgorevanja", rekao je Tadić. 

Komentarišući Bajdenovu izjavu da je akcija Rusije u Ukrajini napad na UN, Dačić je upitao zašto nisu reagovali kada su bombardovali Srbiju bez odluke UN.

"Mi gledamo svoje interese, dosta smo mi ginuli za druge, sačuvajmo odnose sa EU, ne rušimo odnose sa Rusijom", rekao je Dačić.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво