Читај ми!

Micotakis: Nećemo menjati stav prema Kosovu, Vučić: Zahvalni smo Grčkoj na podršci

Premijer Grčke Kirjakos Micotakis kaže da je u Beograd došao kako bi Srbiji pružio podršku na evropskom putu. Poručuje da Grčka ne priznaje samoproglašenu nezavisnost Kosova i Metohije, te da ostaje dosledna u tom stavu. Predsednik Aleksandar Vučić zahvalio na podršci teritorijalnom integritetu Srbije i poručio da građani Srbije u grčkom narodu vide iskrene i velike prijatelje.

Nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, grčki premijer Kirjakos Micotakis istakao je da Atina podržava dijalog Beograda i Prištine, koji se odvija pod okriljem Evropske unije.

Poručio je da Grčka ostaje dosledna stavu da ne prizna tzv. nezavisnost Kosova i Metohije, te da očekuje da će dve strane doći do normalizacije odnosa jer je to, istakao je, interes ne samo Srbije već celog regiona.

"Što se tiče Kosova i dijaloga, želim da budem jasan, stav moje domovine se ne menja. Ali mi želimo da vidimo normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i zato podržavamo dijalog, kao i napore izaslanika EU Miroslava Lajčaka. Želimo da se postigne pravno obavezujući sporazum, koji bi bio u interesu obe strane, i koji bi stvorio povoljniju atmosferu saradnje na Balkanskom poluostrvu", poručio je Micotakis na konferenciji za novinare.

Naveo je da poslednjih meseci nije viđen nikakav napredak i dodao da zna da se Aleksandar Vučić obavezao i da želi da nastavi dijalog kako bi se pronašlo pravedno rešenje za ovaj problem.

Kada je reč o poseti Beogradu, rekao je da je ona radna, bogata temama, iako je kratka.

"Očekujem da se ubrzo održi sednica Visokog saveta za saradnju Srbije i Grčke, koja je odložena zbog vanredne situacije u Grčkoj. Vrlo je značajna poseta i predsednice Republike Grčke, koja je planirana za prve dane marta. Ta i ova poseta potvrdiće da su Grčka i Srbija dve zemlje povezane ne samo geografski, istorijski već i verom i zajedničkom vizijom evropske budućnosti našeg regiona", rekao je Micotakis.

Atina želi Srbiju u EU što pre 

Istakao je da Atina želi da vidi sve prestonice Zapadnog Balkana u EU, ali pre svega Beograd i Srbiju. Poručio je i da se nada da će u najkraćem roku biti ispunjeni svi potrebni kriterijumi i da se Srbija priključi evropskoj porodici.

"Tako nešto je neophodno i hitno potrebno za stabilnost, mir, saradnju i blagostanje u regionu. Grčka zna vrlo dobro, kao i vi, koliko su ozbiljne reforme potrebne za priključenje EU. Poručio bih srpskom narodu da vredi truda izvršiti takve reforme, jer se radi o reformama koje su istorijska investicija pošto vode zemlju ka boljem životu", rekao je Micotakis.

Naglasio je da regionalna saradnja vodi ka razvoju i zato je EU zaista okrenuta ka priključenju svih zemalja regiona.

"Sve zemlje u našem susedstvu sanjaju zajedničku budućnost", istakao je grčki premijer.

Najavio je da će u junu, kao predsedavajući Saveta za saradnju jugoistočne Evrope, ugostiti Vučića i druge lidere u Grčkoj, gde će razgovarati o daljem radu i aktivnostima.

Ponovio je da Grčka od 2013. podržava priključenje Zapadnog Balkana EU. U Beograd je, kaže, doputovao da podrži bilateralne odnose dve zemlje, koje su ostavile za sobom teška iskušenja pandemije.

"Srbija je pokazala impozantan privredni razvoj, a negativne posledice po privredu su relativno blage. I Grčka će se razvijati znatno brže nego 2021. Imaćemo rast od 8,5 odsto. Očekujemo privrednu saradnju u svim sektorima", rekao je Micotakis.

Obezbediti maksimalnu energetsku bezbednost 

Naglasio je da je potrebno posvetiti se povezivanju u oblasti energetike, kako bi se obezbedila maksimalna energetska bezbednost.

"Zato želimo da postanemo energetsko čvorište i ponudimo različite mogućnosti diverzifikacije energije. Gasna interkonekcija između Srbije i Bugarske biće uskoro završena. Grčka će brzo završiti terminal za tečni gas u luci Aleksandropolis. Smatramo da je značajno i povezivanje između Evrope i Afrike kada je u pitanju električna energija", objasnio je Micotakis.

Dodao je i da je predsednik Srbije u pravu kada kaže da postoji još mnogo potencijala za unapređenje trgovinske saradnje dve zemlje, a investicija su premašile dve milijarde evra.

"Imamo mnogo potencijala da unapredimo naše privredne odnose. Grčka ostaje jedan od glavnih turističkih odredišta Srba posebno u letnjim mesecima. Želimo da produžimo turističku sezonu kako bismo mogli da ugostimo Srbe tokom cele godine. Želimo da što više ljudi poseti Srbiju, posebno vaše planine, koje predstavljaju destinaciju veoma privlačnu za moje sugrađane. Na leto, nadam se da će do tada proći kriza, očekujem da grčki turizam ostvari veliki skok i privučemo što više turista", rekao je Micotakis.

Izrazio je uverenje da će još jednom doći u Beograd, na sednicu Visokog saveta saradnje Srbije i Grčke, pre nego što Vučić bude došao u Grčku.

Vučić: Zamolio sam za podršku teritorijalnom integritetu 

Predsednik Vučić je zahvalio na principijelnom stavu Grčke i na dobroj saradnji. Naveo je da je sa grčkim premijerom razgovarao i o evropskom putu Srbije, ali i o svim regionalnim pitanjima.

Posebno je zahvalio na podršci Srbiji na evropskom putu, a naročito na poslednjoj Međuvladinoj konferenciji na kojoj je otvoren Klaster 4.

"Zamolio sam premijera Micotakisa da Grčka nastavi sa politikom pružanja podrške teritorijalnom integritetu Republike Srbije, kao što će Srbija nastaviti da pruža podršku teritorijalnom integritetu Grčke i na kopnu i na moru, u skladu sa međunarodnim javnim standardima. To je bila i biće politika Srbije u budućnosti", rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Naveo je da je Micotakis saslušao kakva su gledišta Srbije i čuo šta Srbija misli o regionalnim pitanjima.

"Govorili smo i o svim regionalnim pitanjima, o razgovorima Beograda i Prištine, o situaciji u regionu. Grčka razume poziciju Srbije, što je za nas veoma važno. Rekao sam da mi ne želimo zamrznute konflikte, već želimo rešenja, koja moraju da budu kompromisna, a ne nametnuta Srbiji", poručio je Vučić.

U grčkom narodu vidimo iskrene prijatelje 

Predsednik je, poželevši toplu dobrodošlicu visokom gostu iz Atine, istakao da građani Srbije u grčkom narodu vidi iskrene i velike prijatelje, te da nije lako opisati kolika je ljubav našeg naroda prema grčkoj državi i narodu Grčke.

Izrazio je uverenje da će se dobra saradnja dve države nastaviti i kroz Visoki savet za saradnju, koji je 2019. godine, kako kaže, doneo neke važne zaključke i odluke. Ukazao je i na to da trgovinska razmena Srbije i Grčke, uprkos problemima zbog pandemije, nastavlja da raste, i rasla je, kaže, svih godina, osim 2019.

Izneo je podatak da je prošle godine zabeležena razmena vredna 636 miliona evra, uveren da u narednom periodu može da dostigne i milijardu evra.

Dodao je da postoji ogroman prostor za razmenu u oblasti usluga, uz primedbu da veliki broj turista iz Srbije odlazi u Grčku leti, a da Srbija želi da privuče grčke turiste.

"Verujem da možemo da obezbedimo još značajniji dolazak grčkih investitora u Srbiju, kao što verujem da u bliskoj budućnosti može da dođe i do značajnog odlaska srpskih investitora u Grčku", rekao je Vučić.

Nakon obraćanja na pres-konferenciji, predsednik Vučić bio je domaćin na večeri grčkom premijeru.

"Divno veče sa velikim prijateljem Srbije Kirjakosom Micotakisem gde uz dobar srpski šardone analiziramo situaciju u regionu i dogovaramo unapređenje bilateralne saradnje između Srbije i Grčke", napisao je Vučić na Instagram nalogu "Budućnost Srbije AV" uz fotografiju sa večere.

понедељак, 29. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво