Читај ми!

Kina oštro kritikovala Bajdenovu odluku o avganistanskom novcu

Kina je oštro kritikovala odluku administracije američkog predsednika Džozefa Bajdena da polovinu sredstava avganistanske centralne banke deponovanih u SAD preusmeri u fond za obeštećenje žrtava napada 11. septembra 2001. godine, ocenjujući potez Vašingtona kao "pljačku".

Kineske vlasti su, u komentaru koji je objavio Ženmin žibao (engl. People’s Daily), navele da preusmeravanje oko 3,5 milijardi dolara u te fondove predstavlja "utrljavanje soli u rane milionima Avganistanaca".

Uredbom predsednika SAD Džozefa Bajdena, potpisanom u petak, 3,5 milijarde dolara avganistanske imovine koja se nalazi u SAD preusmereno je u fond za obeštećenje porodica američkih žrtava iz napada na Svetski trgovinski centar 11. septembra 2001. godine.

Taj iznos predstavlja polovinu ukupnog iznosa novca koji su avganistanske vlasti deponovale u SAD pre dolaska talibana na vlast.

Ženmin žibao podseća da se 22,8 odsto ukupnog broja Avganistanaca suočava sa ozbiljnim nedostatkom hrane, te da Vašington sa "moralnih visina i bez osećaja krivice uskraćuje novac izgladnelim Avganistancima".

Komentari koje objavljuje ovaj dnevnik, suštinski, predstavljaju stavove kineskih vlasti o ključnih spoljnopolitičkim pitanjima.  

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво